Μετά τις «Σελόντα» και «Νηρεύς», η Amerra ρίχνει δίχτυα στην Τουρκία

Μετά τις «Σελόντα» και «Νηρεύς», η Amerra ρίχνει δίχτυα στην Τουρκία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαγορά εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας στην Τουρκία και η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ισπανία είναι ο επόμενος στόχος για την Amerra Capital Management, το fund που –σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες καθώς επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα– είναι ο προτιμητέος επενδυτής για τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου «Νηρεύς» και «Σελόντα». Η επίτευξη των παραπάνω στόχων θα καταστήσει την Amerra παγκόσμιο ηγέτη στην κατηγορία της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, χωρίς μάλιστα αυτό να αποκλείεται να γίνει με όχημα τον όμιλο «Ανδρομέδα» που εδρεύει στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εξειδικευμένης σε θέματα υδατοκαλλιεργειών ιστοσελίδας Undercurrent news, η Amerra φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακίου. Αρκετές τουρκικές εταιρείες επιβεβαίωσαν στο Undercurrent News ότι έχουν έρθει σε επαφή με την Amerra, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερος παγκοσμίως παραγωγός τσιπούρας και λαβρακίου, των δύο δηλαδή βασικών ειδών της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, «εκθρονίζοντας» πριν από λίγα χρόνια την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση υδατοκαλλιέργειας 2017 του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ), η Τουρκία παράγει το 41% ή 139.954 τόνους (στοιχεία 2016) της τσιπούρας και του λαβρακίου παγκοσμίως και ακολουθεί η Ελλάδα με 31% (ή 105.000 τόνους).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία, όπου παράγεται το 11% (37.185 τόνοι) της παγκόσμιας παραγωγής τσιπούρας και λαβρακίου και είναι η χώρα στην οποία η Amerra, μέσω του ομίλου «Ανδρομέδα», επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της με επενδύσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Η «Ανδρομέδα», όπως είχε ανακοινώσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλός της Δ. Βαλαχής, υλοποιεί από το 2017 τριετές επενδυτικό πρόγραμμα στην Ισπανία ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικών συμφερόντων fund Amerra εξαγόρασε το 2016 τον όμιλο «Ανδρομέδα» από την Global Finance (συμφερόντων Πλακόπητα). Με την απόκτηση των «Σελόντα» και «Νηρεύς» δημιουργείται ένας «εθνικός πρωταθλητής» με εκτιμώμενο συνολικό ετήσιο τζίρο 470 εκατ. ευρώ και με τη δυνατότητα πλέον να επωφελείται από οικονομίες κλίμακος. Το 2016 ο κύκλος εργασιών της «Ανδρομέδας» διαμορφώθηκε σε 100 εκατ. ευρώ και το 2017 εκτιμάται ότι οι πωλήσεις ενισχύθηκαν περαιτέρω, στα 110 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και χρηματοδοτικών αποσβέσεων υπολογίζονται το 2017 σε 16 εκατ. ευρώ από 14,04 εκατ. ευρώ το 2016.

Η συμφωνία της Amerra με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για την εξαγορά της συμμετοχής τους στη «Νηρεύς» και στη «Σελόντα» (74,98% και 79,61% αντιστοίχως) αναμένεται να υπογραφεί εντός του Απριλίου. Βεβαίως, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί εν συνεχεία τόσο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή