Εκδρομή στο Ζαγόρι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί να πάτε: Για να θαυμάσετε το μεγαλείο της φύσης, να διασχίσετε το φαράγγι του Βίκου, να κάνετε ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, για την αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική, αλλά και για την παραδοσιακή τοπική γαστρονομία.

Που θα φάτε: Στο εστιατόριο Salvia (Αρίστη Ζαγορίου, Τ/26530-41.330), στο πολυτελές Aristi Mountain Resort, με θέα στις κορυφές της Τύμφης, η ατμόσφαιρα σε προδιαθέτει για γιορτή όλο τον χρόνο. Εδώ ο σεφ Γιάννης Λιόκας μαγειρεύει στο τώρα, με σύγχρονη ματιά, συνταγές από την ελληνική παράδοση. Έχει ετοιμάσει ένα μενού με τοπικά προϊόντα, με προτάσεις όπως οι λαχανοντολμάδες με κρέας προβατίνας, με πουρέ καρότου με κύμινο και αυγολέμονο, αλλά και τα μοσχαρίσια μάγουλα στιφάδο με καπνιστή κρέμα πατάτας και τσάτνεϊ μανιταριών. Πολύ καλή τιμολόγηση στο κρασί και αξιόλογα τα επιδόρπια.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο, τα Άστρα (Τ/26530-42.108) είναι μια κλασική ταβέρνα, που λειτουργεί από τους εργατικούς αδελφούς Τσουμάνη. Λίγα αλλά καλά τα μαγειρευτά τους, νόστιμες παραδοσιακές πίτες, καθώς και ψητό κρέας, θα μπουν στο τραπέζι μαζί με άλλους τοπικούς μεζέδες, όπως είναι το σκωτομπρίαμο, ένα είδος μαγειρίτσας που ψήνεται στον φούρνο, με μυρωδικά, συκωταριά και ρύζι.

Στα Ριζά (Ελάτη, Τ/26530-71.550) με θέα την οροσειρά της Πίνδου, θα μπορέσετε να απολαύσετε κυνήγι. Σε έναν χώρο με ξεχωριστή ζεστή ατμόσφαιρα θα δοκιμάσετε αγριογούρουνο στη γάστρα, αλλά και ζαρκάδι. Για όσους πάλι αγαπούν τη σκορδαλιά, αξίζει να επιλέξουν ένα ιδιαίτερο πιάτο με λαγό που προτείνουν και έχει τις ρίζες του στην ξεχασμένη τοπική κουζίνα της περιοχής.

Μη χάσετε: Το καφενείο της Αλεξάνδρας (Αρίστη, Τ/26530-41.144). Στο σημείο που βρίσκεται το μοναδικό φανάρι στην Αρίστη υπάρχει το καφενείο της Αλεξάνδρας. Η κυρία Νικολαΐδου φτιάχνει την παραδοσιακή κασιόπιτα ή αλευρόπιτα, μόνο κατόπιν παραγγελίας, για να την πάρετε μαζί σας ή να την απολαύσετε επιτόπου. Αξίζει να τη φάτε εντός του παλιού καφενείου, σε μια καλτ ατμόσφαιρα δίπλα στην ξυλόσομπα. Ένα γεύμα στον ξενώνα Θουκυδίδης (Καπέσοσβο, Τ/6979-983.798), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, καθότι το μικρό εστιατόριο εξυπηρετεί κυρίως τους ενοίκους. Κρέας με μανιτάρια του δάσους, σούπες και λαχανοντολμάδες στις τοπ επιλογές.

Τα μανιταροφαγητά του Κανέλα και Γαρύφαλλο (Βίτσα, 26530-71.671). Μανιτάρια άγρια, αλλά και παραγωγής του ιδιοκτήτη Βασίλη Κατσούπα, μαγειρεμένα με δεκάδες τρόπους, αξιοποιημένα σε τοπικές και μοντέρνες συνταγές. Εδώ η μανιταρόσουπα επιβάλλεται.

Το Dizaki (Άνω Πεδινά, Τ/26530-71.121), για καφέ και μεζέδες σε έναν περιποιημένο χώρο, με χρώμα, στα Άνω Πεδινά.

Το καφενείο Μεσοχώρι (Κάτω Πεδινά, Τ/26530-71.238), για καφέ, αλλά και τοπικούς μεζέδες σε ένα ανεπιτήδευτο περιβάλλον, με απροσποίητη φιλοξενία. Ρωτήστε για την πίτα ημέρας!

Την πίτα της Κικίτσας (Μονοδένδρι, Τ/26530-71.340), αλλά και το υπέροχο κοντοσούβλι που ψήνουν στο ομώνυμο μαγαζί στην πλατεία του Μονοδενδρίου.

Τι θα πάρετε για το σπίτι: Στέρνα (Μεγάλο Πάπιγκο, Τ/26530- 25.090, Καπέσοβο, Τ/6979-983.798). Μη φύγετε χωρίς κάποιο από τα δεκάδες λικέρ και μαρμελάδες που φτιάχνουν η Άννα και η Έλλη Παπαγεωργίου, ιδιοκτήτριες, από τα φρούτα της περιοχής. Λιχουδιά θεωρείται το ζμπέκι, ένα τοπικό έδεσμα με καρύδια και πετιμέζι. Βότανα, μανιτάρια και ό,τι παράγει το βουνό το πωλούν ως έχει ή το μεταποιούν, με νόστιμα αποτελέσματα. Μπορείτε να καθίσετε για καφέ και γλυκά, δικής τους παραγωγής.

Τυροκομείο Ζαγόρι (Ασπράγγελοι, Τ/26530-22.022). Στην επιστροφή κάντε μια στάση στο βραβευμένο από τον «Γαστρονόμο» τυροκομείο στους Ασπραγγέλους. Προμηθευτείτε τη φέτα, το τοπικό γαλοτύρι, αλλά και μια δική τους συνταγή ενός μαλακού τυριού που αλείφεται, το βασιλοτύρι.Ιδανικό για να το αλείψετε πάνω σε ζεστό ψωμί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή