Η εταιρεία που πιστοποιεί από… πράκτορες μέχρι τραπεζίτες

Η εταιρεία που πιστοποιεί από… πράκτορες μέχρι τραπεζίτες

8' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με περισσότερα από 10.000 εξεταστικά κέντρα σε 200 χώρες και παρέχοντας πιστοποιήσεις για επαγγελματικές δεξιότητες σε 500 διαφορετικά γνωστικά πεδία, η PeopleCert, με βάση την Ελλάδα και όπλο την τεχνολογία, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο οργανισμούς διεξαγωγής εξετάσεων και πιστοποίησης προσώπων.

Η λίστα των πελατών της περιλαμβάνει οργανισμούς, ιδρύματα και εταιρείες που δύσκολα θα φανταζόταν κανείς για μια ελληνική επιχείρηση: NASA και CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπουργείο Παιδείας και υπουργείο Εσωτερικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ συνεργάζεται επίσης με τράπεζες και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας όπως η Deutsche Bank, η IBM, η Moody’s, η Lloyds Bank, η Hewlett-Packard, η JPMorgan, η Citigroup (Citibank), η Credit Suisse, η Barclays, η VISA, η NOKIA, η BP, η HSBC, η Microsoft, η Coca-Cola, η Danone, η DHL, η Ford, πιστοποιώντας τα στελέχη τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η PeopleCert κατέχει το 50% της αμερικανικής αγοράς στον κρίσιμο για την εποχή μας τομέα πιστοποίησης του IT Service Management (ITSM) ενώ σημαντικό ορόσημο στην πορεία της αποτέλεσε η συμφωνία με την AXELOS το 2017, συμφωνία που αναμένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στα μεγέθη της.

Πρόκειται για εταιρεία join venture του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και της Capita PLC και η επιλογή της PeopleCert ως ο μοναδικός πάροχος των εξετάσεων AXELOS έγινε έπειτα από μια ιδιαίτερα αυστηρή και απαιτητική διαδικασία επιλογής, διάρκειας έξι μηνών, στην οποία μετείχαν διεθνείς κολοσσοί. Η συμφωνία «τρέχει» από τον περασμένο Ιανουάριο και μέσω αυτής της μακροχρόνιας αποκλειστικής σύμβασης η PeopleCert θα πιστοποιεί 500.000 επαγγελματίες σε ετήσια βάση. Η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό και με τις άλλες κινήσεις της διοίκησης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό του κύκλου εργασιών της το 2018.

Πώς κατάφερε μια μικρή ελληνική εταιρεία, εν μέσω κρίσης και συρρίκνωσης της εγχώριας αγοράς, να πετύχει τέτοια αποτελέσματα στις εξαιρετικά απαιτητικές αγορές του εξωτερικού; Σύμφωνα με τον Βύρωνα Νικολαΐδη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της PeopleCert, το 2009 βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα της κατάρρευσης, λόγω της δραστικής μείωσης των εσόδων της στην ελληνική αγορά και τότε αποφασίστηκε ο πλήρης λειτουργικός μετασχηματισμός της. Σημειώνεται ότι το 2009 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 9,5 εκατ. ευρώ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ το 2008 (-42,4%) και 14,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007.

«Συνειδητοποιώντας τις μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική αγορά και τη μεγάλη περιπέτεια στην οποία έμπαινε η χώρα, γρήγορα αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε δραστικά προσανατολισμό και να επεκταθούμε σε νέες αγορές. Ετσι αποφασίσαμε όλοι οι διαθέσιμοι πόροι, όλη η ενεργητικότητά μας, όλη η προσοχή μας να δοθεί στην επέκτασή μας στο εξωτερικό», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Νικολαΐδης. Μέχρι τότε τα έσοδα της PeopleCert από το εξωτερικό ήταν μηδαμινά. Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος κατά την οποία η εταιρεία προσπαθούσε να διευρύνει της πηγές εσόδων της από το εξωτερικό, ενώ τα μεγέθη της στην εγχώρια αγορά συρρικνώνονταν: μετά τη «βουτιά» του κύκλου εργασιών το 2009, η πτώση συνεχίστηκε το 2010 με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται στα 6,6 εκατ. ευρώ (-29,8%), ενώ το 2011 βρέθηκε στα 6,08 εκατ. ευρώ (-8,6%).

Το δύσκολο 2011

Το 2011 ήταν μεν το χαμηλότερο σημείο που βρέθηκε η εταιρεία, ωστόσο όπως σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, εμπεριείχε μια εξαιρετικά αισιόδοξη διάσταση, την αξιοσημείωτη αύξηση των εσόδων από το εξωτερικό, σηματοδοτώντας έτσι την εκκίνηση της επόμενης ημέρας. Το 2012 ο τζίρος ανήλθε στα 6,58 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 43% ήταν έσοδα από το εξωτερικό, ενώ το 2013 ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο στα 7,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 66% ήταν από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Το 2014, περίπου 5 χρόνια μετά το σοκ του 2009, η PeopleCert επανήλθε στα μεγέθη της προ κρίσης εποχής, ωστόσο με μια κρίσιμη διαφορά: το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου –το 86%– πραγματοποιείτο πλέον στο εξωτερικό. Σήμερα, με παρουσία σε 200 χώρες, από τον Καναδά μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, από την παγωμένη Ισλανδία μέχρι τη Νότια Αφρική και από τη Ρωσία μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, η PeopleCert πραγματοποιεί το 92% του κύκλου εργασιών της εκτός Ελλάδας.

Στόχος για συμβόλαια 200 εκατ. δολ. έως το 2022

Mε τρέχον απόθεμα συμβολαίων που υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια και με βασικό στόχο τον υπερδιπλασιασμό της αξίας των συμβολαίων μέχρι το 2022, η PeopleCert συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων εταιρειών στην Ευρώπη.

Η «καρδιά» της εταιρείας χτυπά στην Αθήνα, όπου βρίσκονται το λειτουργικό κέντρο αλλά και το τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης. Στη χώρα μας απασχολεί περισσότερους από 320 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, έχοντας υπερδιπλασιάσει, τον τελευταίο χρόνο τον αριθμό υπαλλήλων της. Από το σύνολο του προσωπικού της, το 81,8% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακών τίτλων και από αυτούς το 55% κάτοχοι μεταπτυχιακών ή και διδακτορικών τίτλων. Η κινητήριος δύναμη της PeopleCert είναι η Ομάδα Ερευνας και Τεχνολογίας η οποία στελεχώνεται με περισσότερους από 70 εξειδικευμένους Ελληνες μηχανικούς λογισμικού που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές. Παράλληλα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο τμήμα υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών που εξυπηρετεί υποψήφιους και συνεργάτες σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο, σε 11 γλώσσες. Οπως σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης, «αυτό που κάνει την PeopleCert να ξεχωρίζει στη διεθνή αγορά είναι τα πρωτοποριακά, ευέλικτα και ασφαλή συστήματα εξετάσεων που παρέχει, όπως η πολυβραβευμένη τεχνολογία διενέργειας εξετάσεων εξ αποστάσεως, Online Proctoring». Από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας τονίζει «είναι και η προσήλωσή μας στις τέσσερις αρχές μας «ποιότητα, καινοτομία, πάθος, ακεραιότητα» που διέπουν οποιαδήποτε ενέργεια της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αποφάσισε τη χρηματοδότηση της εταιρείας με 6 εκατ. ευρώ προκειμένου να συμβάλει στα σχέδια περαιτέρω επέκτασής της.

Η εταιρεία που πιστοποιεί από… πράκτορες μέχρι τραπεζίτες-1

Από τραπεζίτης, επιτυχημένος επιχειρηματίας

Ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και κύριος μέτοχος της PeopleCert είναι γέννημα-θρέμμα Κωνσταντινουπολίτης όπου και σπούδασε. Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα ως «οικονομικός μετανάστης» όπως λέει ο ίδιος, αντιμετωπίζοντας αρχικά μεγάλες δυσκολίες. Το 1987 προσελήφθη στη Merrill Lynch, όπου ανήλθε μέσα σε διάστημα δύο ετών στη θέση του αντιπροέδρου (International Vice President). Το 1992 αποχώρησε και ξεκίνησε τη δική του πορεία ως επιχειρηματίας, ενώ το 2000 ίδρυσε την ECDL Hellas που αργότερα μετονομάστηκε σε PeopleCert. Σήμερα είναι επίσης πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών –του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS)– που απαρτίζεται από 33 ενώσεις πληροφορικής που προέρχονται από 32 ευρωπαϊκές χώρες και ο αριθμός των μελών του ξεπερνά το μισό εκατομμύριο. Ο κ. Νικολαΐδης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για την κατάσταση της χώρας. «Μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ωστόσο δεν είμαι βέβαιος ότι η ανοδική πορεία είναι μπροστά μας και εξασφαλισμένη. Σίγουρα η Ελλάδα έχει πολλούς τομείς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης ξένων επενδύσεων, αλλά η κακή κατάσταση της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρατία κρατούν τη χώρα καθηλωμένη». «Φοβάμαι ότι μια πορεία χαμηλής πτήσης, χωρίς να μπορούμε να πετύχουμε τη φυγή προς τα εμπρός θα παγιώσει το αίσθημα απογοήτευσης στην κοινωνία και ειδικά στη νέα γενιά». Ο κ. Νικολαΐδης λέει με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει δυνατά επιστημονικά μυαλά. Κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που απουσιάζει από τους ξένους και μας δίνει πλεονέκτημα δύναμης και δυναμικής είναι το φιλότιμο. «Η ανάπτυξη θα έλθει μέσα από τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι βοηθούν και δεν αρκούνται στα κέρδη τους. Οι έχοντες θα πρέπει να βοηθούν τους μη έχοντες. Ετσι επιβίωσε ο ελληνισμός στην Κωνσταντινούπολη για 600 χρόνια. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε κι εμείς σήμερα. Να φροντίζουμε τους αδύναμους και να θεωρούμε οικογένειά μας την κοινωνία». Οσον αφορά τους νέους, η συμβουλή του κ. Νικολαΐδη είναι να μη διστάζουν να κυνηγούν τα όνειρά τους, να διαθέτουν ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

ΙΟΒΕ: Ανάγκη καλύτερου συντονισμού της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας

Την ανάγκη αναβάθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης ως προϋπόθεσης για την οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου στη χώρα υπογραμμίζει σε μελέτη του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το ΙΟΒΕ. Οπως σημειώνεται, απαιτείται αλλαγή έμφασης στην παρεχόμενη ανώτατη εκπαίδευση και, ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, με στροφή τους από την εκπαίδευση πρωτίστως εκπαιδευτικών και υπαλλήλων της κρατικής διοίκησης στην εκπαίδευση στελεχών σε τομείς παραγωγής διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Για τη στροφή αυτή και τον καλύτερο συντονισμό της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, είναι απαραίτητη, πρώτον, η ενίσχυση της οργανωτικής ευελιξίας και της διοικητικής αυτονομίας των ιδρυμάτων, δεύτερον, η υποστήριξη της στρατηγικής τους ικανότητας και, τρίτον, η στήριξη της συνεργασίας και αλληλεπίδρασης των ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις για την καλύτερη ανταπόκριση στις ανάγκες τους σε δεξιότητες και ανθρώπινο δυναμικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο αριθμός των νεοεισερχόμενων φοιτητών στα πανεπιστήμια συνέχισε να αυξάνεται και μετά την κρίση (αύξηση κατά 19% μεταξύ 2008-2015), και με βάση τον αριθμό των φοιτητών η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πλέον ανοικτών συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης διεθνώς. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός φοιτητών δεν ολοκληρώνει έγκαιρα τις σπουδές του. Ενδεικτικά, σε 7 πανεπιστημιακά ιδρύματα, από όσους εισήχθησαν το 2004, μόνο το 68% του συνόλου είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του, 12 χρόνια αργότερα (το 2016). Μετά την κρίση, το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων μειώθηκε κατά 19,2% συνολικά μεταξύ 2009-2015, ιδιαίτερα εξαιτίας της μεγάλης μείωσης του βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού (μείωση 49% έναντι 11% του τακτικού προσωπικού). Από το 2005, στα ΤΕΙ ο αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών αυξήθηκε ραγδαία. Στα πανεπιστήμια, μεταξύ 2002-2015 τριπλασιάστηκαν, αν και ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε μετά το 2008 (από 88% μεταξύ 2002-2007 σε 40% μεταξύ 2009-2015). Ως προς τον αριθμό των υποψήφιων διδακτόρων στο πληθυσμό, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρώπη. Ο ρυθμός αύξησης, όμως, επιβραδύνθηκε μετά την κρίση, καθώς από 51% μεταξύ 2000-2007 μειώθηκε σε 10% μεταξύ 2008-2015. Η συνολική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σημαντικά (24% μεταξύ 2010-2014), ύστερα από μια περίοδο μεγάλης αύξησης (150% μεταξύ 2001-2009). Η μείωση αυτή είναι μικρότερη της μείωσης του συνόλου της γενικής κυβέρνησης μετά το 2010 (31%), αλλά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη μείωση του συνόλου της εκπαίδευσης (20%). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, η συνολική δαπάνη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα κατατάσσεται, το 2015, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης (0,9%, έναντι 0,7% και 0,8% αντίστοιχα), λόγω και της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ. Η δαπάνη όμως στο σύνολο της εκπαίδευσης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, στην Ελλάδα (4,3%) υπολείπεται του μέσου όρου της Ε.Ε.-28 (4,9%) και της Ευρωζώνης (4,7%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή