Αποψη: Ανοίγει χώρος για νέες τράπεζες

Αποψη: Ανοίγει χώρος για νέες τράπεζες

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε​​πειτα από μια μακρόχρονη και αναντίρρητα επίπονη προσαρμογή, τόσο σε δημοσιονομικό όσο και διαρθρωτικό επίπεδο, έχουν δημιουργηθεί πλέον οι απαραίτητες συνθήκες για την είσοδο της οικονομίας στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης.

Με αφετηρία τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπου η προσαρμογή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς η χώρα επιτυγχάνει πλέον υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καθίσταται σαφές πως υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για μια πιο φιλική προς τις επενδύσεις πολιτική, η οποία ενδεχομένως θα συνοδεύεται και με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Αλλάζοντας το μείγμα της οικονομικής πολιτικής, δημιουργούνται κίνητρα για επενδύσεις και προσέλκυση νέων κεφαλαίων.

Σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, η χώρα έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κενού, καθώς το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά, καλύπτοντας το έλλειμμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία. Επιπροσθέτως, θετικά σημεία που ενισχύουν την αισιοδοξία αποτελούν η συνεχής μείωση της ανεργίας, αν και τα ποσοστά παραμένουν υψηλά, η βελτίωση των δεικτών οικονομικής συγκυρίας κ.λπ.

Σε επίπεδο δεικτών, η χώρα έχει αναστρέψει τις υφεσιακές τάσεις του παρελθόντος και, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για νέες επενδύσεις στον νευραλγικό τομέα των τραπεζών.

Μετά τη σημαντική αναδιάρθρωση των τελευταίων ετών, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει μία από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στην Ευρωζώνη, δημιουργώντας μια αγορά με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά.

Τι πιο λογικό από το να υπάρξει χώρος για νέους τραπεζικούς οργανισμούς, οι οποίοι δεν θα ανταγωνίζονται ευθέως τους υφιστάμενους ομίλους, αλλά θα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτούς, προσφέροντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες σε συγκεκριμένα τμήματα της αγοράς (niche offering), αξιοποιώντας παράλληλα τη σοβαρή τεχνολογική πρόοδο.

Μικρότερα και ευέλικτα σχήματα, έμφαση στη χρηματοδότηση των υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση σύγχρονων ή και εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων είναι το στρατηγικό τρίπτυχο ανάπτυξης, καλύπτοντας το κενό που άφησε η ευρεία αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια.

Η ευκαιρία γεννάται και για έναν ακόμη λόγο που ακούει στον τίτλο «κόκκινα δάνεια», ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα που οι συστημικές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν και να φέρουν εις πέρας με γρήγορα και απτά αποτελέσματα. Είναι σαφές ότι το εν λόγω ζήτημα αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους, καθώς απορροφά σημαντικούς πόρους, τόσο σε όρους ρευστότητας όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, συνυπολογίζοντας φυσικά και τον χρόνο που αναλώνεται και από τις ίδιες τις διοικήσεις των τραπεζών. Κατά συνέπεια, μια νέα τράπεζα, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος που προκλήθηκαν από την παρατεταμένη ύφεση, μπορεί να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, η οποία συνδυάστηκε με τη συρρίκνωση των δικτύων και του προσωπικού λόγω των συγχωνεύσεων και εξαγορών του παρελθόντος, έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη νέων «παικτών». Υπάρχει, κατά την άποψή μου, άμεσα διαθέσιμο αρκετό τραπεζικό «ταλέντο» και χώρος για τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων δικτύων.

Την ευκαιρία αυτή θα μπορούσε να αξιοποιήσει ένας νέος τραπεζικός οργανισμός, ικανός να δημιουργήσει νέες και καινοτόμους συνθήκες ανάπτυξης στην τραπεζική αγορά. Εκμεταλλευόμενος τις ανωτέρω συνθήκες, ένας νέος δυναμικός τραπεζικός φορέας θα μπορούσε να συμβάλει και αυτός στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, έχοντας σημαντικό και ενεργό ρόλο στα τραπεζικά και οικονομικά τεκταινόμενα, με απώτερα οφέλη για τους μετόχους, τους πελάτες, τους εργαζομένους του και συνολικά την κοινωνία.

* Ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης είναι διευθύνων σύμβουλος της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή