Αυξήσεις 2% μέσα στο 2018 σχεδιάζουν μεγάλες επιχειρήσεις

Αυξήσεις 2% μέσα στο 2018 σχεδιάζουν μεγάλες επιχειρήσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών της τάξεως του 2% εντός του 2018 εξέφρασαν εργοδότες σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της εγχώριας αγοράς, που συμμετείχαν στην Ερευνα Αποδοχών και Παροχών της KPMG.

Σύμφωνα με αυτή, ο μέσος ρυθμός οικειοθελών αποχωρήσεων (turnover) το 2017 διαμορφώθηκε στο 5,5% για το σύνολο της ελληνικής αγοράς, 10% υψηλότερος σε σχέση με το 2016. Υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας (7,3%) και στο λιανεμπόριο (6,7%). Το 18% των εταιρειών προχώρησε σε μείωση θέσεων εργασίας κατά την προηγούμενη χρονιά. Η μείωση αυτή επηρέασε κυρίως εργαζομένους ηλικίας 36 έως 45 ετών. Μάλιστα, το 50% των εταιρειών που προχώρησε σε μειώσεις θέσεων την προηγούμενη χρονιά πρόσφερε υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης στους εργαζομένους που αποχώρησαν. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταδιακά τα τελευταία 3 χρόνια. Υπήρξε βέβαια και ένα 23% των εταιρειών που έδωσαν αυξήσεις το 2017 σε όλους τους εργαζομένους του αλλά και ένα 52% που έδωσαν αυξήσεις μόνο σε ένα μέρος των ατόμων που απασχολούσαν. Η μέση αύξηση το 2017 κινήθηκε στο 1,4% και οι προβλέψεις για το 2018 προσδιορίζουν τη μέση αύξηση στο 2%. Σύμφωνα με την KPMG, υψηλότερες εμφανίζονται οι μέσες ετήσιες αποδοχές που παρέχονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σε όλα τα επίπεδα εργαζομένων σε σχέση με τις ελληνικές. Η διαφορά οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες μεταβλητές αποδοχές που φαίνεται να παρέχουν οι πολυεθνικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό πως το 62% των εταιρειών που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε πως παρέχει ιδιωτικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης σε τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων. Επίσης, το 22% των εταιρειών καλύπτει μέρος ή το σύνολο της προσωπικής φορολόγησης των στελεχών, η οποία προέρχεται κυρίως από την παροχή εταιρικού αυτοκινήτου.

Σε επίπεδο ωρομισθίου, πάντως, οι μειώσεις που έχουν υποστεί οι Ελληνες εργαζόμενοι είναι σημαντικές. Οπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάστηκαν χθες, η Ελλάδα μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι οι μόνες χώρες στις οποίες το ωριαίο κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων (μισθοί, αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών) μειώθηκε το 2017 σε σχέση με το 2007, κατά 7% και διαμορφώθηκε στα 11,2 ευρώ την ώρα, από 12,1 ευρώ δέκα χρόνια πριν. Αντίθετα, αυξήθηκε κατά 122% στη Βουλγαρία, καθώς από 2,3 ευρώ την ώρα, το ωρομίσθιο αυξήθηκε μέσα σε μία 10ετία, στα 5,1 ευρώ. Το 2017, το ωριαίο κόστος αποζημίωσης των εργαζομένων ανήλθε κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε 23,1 ευρώ και σε 29,9 ευρώ στην Ευρωζώνη, έναντι 19,5 και 21,8 ευρώ, το 2007.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή