Δασμούς επιβάλλει ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα 60 δισ. δολ.

Δασμούς επιβάλλει ο Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα 60 δισ. δολ.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σειρά μέτρων εις βάρος της Κίνας αυτήν την εβδομάδα. Πλέον, εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Παρότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί, είναι σαφές ότι μια νέα εποχή εντάσεων ανατέλλει στις εμπορικές σχέσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου, ύστερα από το διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή δασμών έως και 60 δισ. δολαρίων σε εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ, κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας.

Ομως οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν εκεί. Σχεδιάζουν να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κατηγορώντας την Κίνα για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Παράλληλα, η Ουάσιγκτον εξετάζει τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό των κινεζικών επενδύσεων κυρίως σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας. Ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Λάιταϊζερ, παρότι ανακοίνωσε ότι εξαιρούνται ο Καναδάς, το Μεξικό, η Ε.Ε. και άλλες χώρες από τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου που είχαν ανακοινωθεί αρχές Μαρτίου, δεν ανέφερε την Κίνα.

Ο κ. Τραμπ έχει υποσχεθεί τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα κατά 100 δισ. δολάρια, από τα 375 δισ. δολάρια που είναι τώρα. Θεωρεί ότι μεγάλο μέρος του οφείλεται σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου. Οι δασμοί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έως και 60 δισ. δολαρίων, θα αποφασίζονται ύστερα από διαβούλευση που θα διαρκεί 60 μέρες, στη διάρκεια της οποίας λομπίστες και μέλη του Κογκρέσου θα έχουν το περιθώριο να περιορίσουν τη λίστα από 1.300 κινεζικά προϊόντα. Ετσι θα έχει και η Κίνα το περιθώριο να αντιδράσει, χωρίς να καταφύγει αναγκαστικά στη λήψη δραματικών αντιποίνων. Παρασκηνιακά είχε γίνει λόγος για δασμούς 50 δισ. δολαρίων, διότι τόσο υπολογίζει ο Λευκός Οίκος τις επιπτώσεις στην κερδοφορία των αμερικανικών επιχειρήσεων που παραχωρούν τα δικαιώματα στην πνευματική ιδιοκτησία τους στην Κίνα ως αντάλλαγμα για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Οι νέοι δασμοί του κ. Τραμπ και φόβοι για αντίποινα από την Κίνα οδήγησαν στο κόκκινο τις αγορές την περασμένη Πέμπτη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος για την επιβολή δασμών σε εισαγωγές σόγιας και άλλων γεωργικών προϊόντων από τις ΗΠΑ στην Κίνα. Οι ΗΠΑ καλύπτουν πάνω από το 70% των εισαγωγών σόγιας στη Κίνα, με τις εξαγωγές να φθάνουν πέρυσι τα 12,4 δισ. δολάρια. Ενδεχομένως να συμπεριληφθούν τα αεροσκάφη της Boeing σε αντίστοιχη λίστα του Πεκίνου. Ο αμερικανικός κολοσσός αεροναυπηγικής ανακοίνωσε το 2017 ότι αναμένει παραγγελίες για 7.000 αεροσκάφη, συνολικής αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων, ενός της επόμενης 20ετίας. H Κίνα είχε δηλώσει από νωρίς την Πέμπτη ότι θα αντιδράσει σε τέτοιας φύσεως μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ. «Πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υποστηρίξουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Ο φαύλος κύκλος αντιποίνων δεν θα ωφελούσε κανέναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή