Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε πολυφωνία, όχι Βαβυλωνία

Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε πολυφωνία, όχι Βαβυλωνία

9' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη μέρα του Κινήματος Αλλαγής και τις βασικές της επιδιώξεις περιγράφει, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ίδρυση του νέου φορέα, η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τονίζει πως η ενότητα, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να μετατραπεί σε «εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας για να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα» με στόχο «την προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα».

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά «απαντά» στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, οι οποίοι από το βήμα του συνεδρίου έκαναν παράλληλο «άνοιγμα» για μετεκλογική συνεργασία στο Κίνημα, λέγοντας πως και οι δύο πλευρές υπονόμευσαν κατά το παρελθόν την προσπάθεια της χώρας να «αποφύγει τη χρεοκοπία», εκφράζοντας τελικά την πεποίθηση πως το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή για να θέσει τη δική του εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Στα θετικά που εντοπίζει στη μέχρι τώρα πορεία είναι πως επετεύχθη η ενοποίηση του χώρου, που ένα χρόνο πριν ήταν κατακερματισμένος, χαρακτηρίζοντας εντέλει το Κίνημα Αλλαγής «ρεύμα» και όχι «κόμμα».

Οσον αφορά το μείζον θέμα του Σκοπιανού, που προκάλεσε εσωτερικές διαιρέσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η κ. Γεννηματά υπογραμμίζει πως η διγλωσσία πρέπει να αναζητηθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που πηγαίνει σε μια κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση με δύο διαφορετικές γραμμές. Στο κρίσιμο δε ερώτημα πώς θα αντιδράσει σε πιθανές διαφοροποιήσεις στο μέλλον, απαντά με νόημα πως οι διαφορετικές απόψεις «είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία· όχι όμως τη Βαβυλωνία».

– Κυρία πρόεδρε, πριν από μία εβδομάδα ολοκληρώθηκε το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Το χαρακτηρίσατε κατά την ομιλία σας «αρχή μιας νέας εποχής». Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

– Τολμήσαμε και τολμάμε τις αναγκαίες υπερβάσεις. Πετύχαμε να ενώσουμε τον χώρο, να κινητοποιήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικούς πολίτες και προχωράμε αποφασιστικά μπροστά, υλοποιώντας τη δική τους καθαρή εντολή. Η επιτυχία του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής είναι μία ακόμη κοινή μας κατάκτηση στην κατεύθυνση της οργανωτικής συγκρότησης και πολιτικής ενοποίησης του συνόλου των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Δημιουργήσαμε το πρώτο πολιτικό κίνημα μιας νέας εποχής.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ένα ακόμη κόμμα, αλλά ένα νέο, δυναμικό κοινωνικό ρεύμα. Εχουμε σημάνει γενικό προσκλητήριο προς όλους τους αγνοημένους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η επόμενη μέρα μάς βρίσκει έτοιμους για την οργανωτική συγκρότησή μας σε όλη την Ελλάδα και την εκλογική ετοιμότητα του συνόλου των δυνάμεών μας. Είμαστε αποφασισμένοι: Να γίνουμε και πάλι πρωταγωνιστές στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Για να διεκδικήσουμε μαζί για τους Ελληνες πολίτες το δικαίωμά τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια ασφαλή και αξιοπρεπή χώρα.

– Ποιο είναι το ιδεολογικό στίγμα του νέου φορέα, καθώς από το βήμα του συνεδρίου ακούσαμε εντελώς διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους.

– Είμαστε η προοδευτική παράταξη απέναντι στη συντήρηση. Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης. Θέλουμε να εκφράζουμε όλους τους πολίτες που εμπνέονται από τις αξίες και τις ζωντανές παραδόσεις του ανθρωπισμού, του Διαφωτισμού, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της οικολογίας. Οδηγός μας είναι οι αξίες μας. Αυτές σηματοδοτούν την πορεία μας, καθορίζουν τους στόχους μας και αυτές είναι η βάση της ενότητάς μας. Είμαστε στην ίδια κοίτη. Ασφαλώς υπάρχουν επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις, που σχετίζονται με τις διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές των δυνάμεων που συμπορευόμαστε. Σέβομαι τη διαφορετικότητα των ιδεών και των αντιλήψεων. Πιστεύω ότι ο πλουραλισμός των ιδεών είναι δύναμη. Είναι η δύναμη που θα συνθέσει το όραμά μας. Αυτό θα περιφρουρήσω. Τον πλουραλισμό και την πολυφωνία· όχι τη Βαβυλωνία.

– Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Δραγασάκης σάς έκαναν ευθέως «άνοιγμα» κοινού μετώπου. Με δεδομένο πως μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι πολύ πιθανή, με ποιο από τα δύο κόμματα θα μπορούσατε πιο εύκολα να συνεργαστείτε και γιατί;

– Οψιμα ανοίγματα για συνεργασίες από εκείνους, που στις πλατείες του μίσους και στα Ζάππεια υπονόμευσαν την προσπάθεια της χώρας να αποφύγει τη χρεοκοπία. Δεν έχουν αλλάξει μυαλά, τροφοδοτούν και τώρα την ακραία πόλωση. Το κίνητρο και για τους δύο είναι το ίδιο. Ο καημός τους δεν είναι η χώρα, είναι η καρέκλα και τα κουκιά. Το δικό μας ενδιαφέρον είναι η πορεία της χώρας. Και η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη συγκυριακή κυβερνητική σύμπραξη κομμάτων, αλλά από μια ειλικρινή, ιστορικά υπεύθυνη και συνεπή συμφωνία. Πάνω σε ένα στέρεο προγραμματικό πλαίσιο, που θα στοχεύει στην ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, με όρους δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Βαδίζουμε στη δική μας λεωφόρο, έχουμε τον δικό μας γαλαξία. Είμαστε η νέα ανερχόμενη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό.

Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει εντολή. Για να θέσει τη δική μας εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ως βάση για επίτευξη προοδευτικής προγραμματικής συμφωνίας που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας. Γι αυτό ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με την καθοριστική δική μας ενίσχυση, για να το πετύχουμε. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη να δώσει καθαρή απάντηση.

– Ο Σταύρος Θεοδωράκης όλο το προηγούμενο διάστημα διαχώρισε τη θέση του σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα, όπως η Novartis και το Σκοπιανό. Σας ενόχλησε; Τι θα αλλάξει από εδώ και στο εξής ώστε να μην παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο;

– Σε όλα τα κόμματα εκφράζονται διαφορετικές επιμέρους απόψεις. Στο Σκοπιανό, η κραυγαλέα διγλωσσία είναι εντός της κυβέρνησης. Και σε σειρά άλλων θεμάτων υπάρχουν εμφανείς διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Ν.Δ. Στο Κίνημα Αλλαγής, για τα θέματα που αναφέρεστε έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας με ομόφωνες αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, που μας εκφράζουν και μας δεσμεύουν όλους.

– Αν έρθει θέμα επίλυσης του Σκοπιανού στη Βουλή, υπάρχει περίπτωση να υπερψηφίσετε; Και υπό ποιες προϋποθέσεις;

– Στο θέμα των Σκοπίων η κυβέρνηση με δύο αντίθετες γραμμές στο εσωτερικό της, αντί να επιζητήσει εξαρχής την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση εθνικής γραμμής, επεδίωξε να διαιρέσει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και να διχάσει την ελληνική κοινωνία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργήσει σύγχυση και να επιτρέψει στα Σκόπια να διολισθαίνουν πάλι σε αδιάλλακτες θέσεις και προκλητικές τοποθετήσεις.

Από την άλλη μεριά, η Ν.Δ. υποχωρεί σε ακραίες θέσεις. Η μοναδική εθνική επιδίωξη δεν μπορεί να είναι τίποτε λιγότερο από μια συνολική και αποτελεσματική λύση που θα διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα. Υποστηρίζουμε ως πάγια θέση μια συνολική λύση-πακέτο ως διεθνή συμφωνία που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του προβλήματος της ονομασίας, νομικά δεσμευτικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση κάθε πτυχής αλυτρωτισμού ή παραχάραξης της Ιστορίας. Με βάση αυτήν τη θέση θα τοποθετηθούμε όταν και εάν η κυβέρνηση φέρει κάποια ολοκληρωμένη πρόταση.

– Κατά την εισαγωγική ομιλία σας στο συνέδριο, είπατε πως κάποια πράγματα δεν σας άρεσαν. Τι θα αλλάξετε; Να περιμένουμε μεγαλύτερη «αυστηρότητα» σε πιθανές διαφοροποιήσεις;

– Είπα και το επαναλαμβάνω ότι κάποιες φορές στη δύσκολη αλλά συναρπαστική πορεία ενότητας, αισθάνθηκα ότι χρειάζεται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και περισσότερη γενναιοδωρία, από όλες τις πλευρές. Χρειάστηκε να γίνουν υποχωρήσεις και κερδίσαμε το στοίχημα της ενότητας. Μόλις ένα χρόνο πριν, η προοδευτική παράταξη ήταν κατακερματισμένη, έρμαιο των εσωτερικών ανταγωνισμών, αδύναμη στις επιθέσεις αντιπάλων. Σήμερα, είμαστε όλοι μαζί, δυνατοί και αποφασισμένοι να κοιτάξουμε πέρα από τον δικό μας μικρόκοσμο. Η ενότητά μας, από ζητούμενο που ήταν μέχρι σήμερα, πρέπει τώρα να γίνει εργαλείο και δύναμη για να συναντηθούμε με τους συμπολίτες μας και να δημιουργήσουμε το μεγάλο, πλειοψηφικό λαϊκό ρεύμα που θα οδηγήσει στην ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και στην προοδευτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα. Σε αυτό το πεδίο, στην κοινωνία, δοκιμάζονται και κρίνονται όλοι.

Κεντροαριστερά δεν έχει νόημα αν δεν νιώθουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες του εργαζομένου, του ανέργου, του αγρότη, του μεροκαματιάρη. Αν δεν στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, τη μεσαία τάξη, που παραμένει η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Αν δεν δώσουμε προοπτική στη νέα γενιά.

Στις Βρυξέλλες

«Επίσημη πρώτη» στην Ευρώπη ήταν για το Κίνημα Αλλαγής η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην πρόσφατη προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη βελγική πρωτεύουσα. Η πρόεδρος του Κινήματος δέχθηκε στις Βρυξέλλες τα συγχαρητήρια συναδέλφων της για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εγχειρήματος σε μια συγκυρία που μόνο ευνοϊκή δεν είναι για τα σοσιαλιστικά κόμματα πανευρωπαϊκά. Η ανησυχία μάλιστα για τα αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία, που έφεραν την καθίζηση του Ματέο Ρέντσι, βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο στις επίσημες ομιλίες όσο και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των κορυφαίων στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Κοινός τόπος είναι πως πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα σοσιαλιστικά κόμματα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή «ευρωσυσπείρωση», ενόψει και των ευρωεκλογών του 2019, οι οποίες θεωρούνται κομβικές καθώς περαιτέρω υποχώρηση μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε την κ. Γεννηματά να μιλήσει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών για το μέλλον του χώρου ανά την Ευρώπη.

Η εξέλιξη στη fake Προανακριτική κατέδειξε ποιος ήταν ο σκοπός τους

Η κ. Γεννηματά αναφέρεται και στις εσωκομματικές διαφορές που προέκυψαν από τα οργανωτικά ζητήματα, τονίζοντας πως σέβεται τη διαφορετικότητα των αντιλήψεων που συνυπάρχουν εντός του νέου φορέα, παραδεχόμενη μάλιστα πως σε συγκεκριμένες στιγμές υπήρξαν πράγματι «αναγκαίοι συμβιβασμοί». Οσον αφορά τη Novartis, η πρόεδρος του Κινήματος υπογραμμίζει πως ένα διεθνές σκάνδαλο η κυβέρνηση επιχείρησε να το μετατρέψει «σε μηχανισμό σπίλωσης των αντιπάλων».

– Πολύς λόγος έγινε για τα οργανωτικά ζητήματα. Μήπως, τελικά, ήταν λάθος ο διορισμός και όχι η εκλογή των οργάνων ενός νέου κόμματος;

– Υπήρξαν δύσκολες αλλά επιβεβλημένες –από τη μεταβατική φάση και τον πολυκομματικό χαρακτήρα του νέου φορέα– αποφάσεις, με τους αναγκαίους συμβιβασμούς. Στις τελικές επιλογές βάρυνε σε όλους μας η πίστη στο εγχείρημα, η αποφυγή της εσωστρέφειας. Στον κόσμο που περιμένει από εμάς απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το μεγάλο ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη και η προοπτική ενός ισχυρού κόμματος της Κεντροαριστεράς όπου μπορούν να ακουμπήσουν.

– Νοvartis. Σκάνδαλο ή σκευωρία;

– Από την πρώτη στιγμή είχαμε διατυπώσει καθαρά τη θέση μας. Πρόκειται για ένα διεθνές σκάνδαλο που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Ολα και για όλους στο φως. Ταυτόχρονα ήταν από την πρώτη στιγμή φανερό ότι αντί της πλήρους και σε βάθος διερεύνησης, η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει έναν μηχανισμό σπίλωσης και εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων για μικροκομματικό όφελος. Οι εξόφθαλμες παρεμβάσεις στη δικαστική έρευνα και η ίδια η ποιότητα των μαρτυρικών καταθέσεων με τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες έδειχναν τη μεθόδευση. Ταυτόχρονα, αρνήθηκαν κάθε έλεγχο για πράξεις και παραλείψεις των υπουργών τους. Εμείς και κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία επιμείναμε μέχρι τέλους για τη σύσταση μιας προανακριτικής επιτροπής πλήρους αρμοδιότητας που θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Η εξέλιξη στη fake Προανακριτική, που επέλεξε η κυβερνητική πλειοψηφία, κατέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας και προς πάσα κατεύθυνση ποιος ήταν ο σκοπός τους. Η αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης ήλθε να επιβεβαιώσει τη θέση μας. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για τη διαφάνεια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα.

– Πριν από λίγες ημέρες αναλάβατε πρωτοβουλία για την κατά προτεραιότητα συνταγματική αναθεώρηση διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση της θεσμικής λειτουργίας του κράτους δικαίου και του πολιτικού συστήματος. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να υπάρξει η απαιτούμενη ευρύτερη πολιτική συναίνεση;

– Στο Κίνημα Αλλαγής είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ορισμένες συνταγματικές διατάξεις, που προκαλούν σοβαρές θεσμικές δυσλειτουργίες, να τροποποιηθούν με αφετηρία την παρούσα Βουλή. Το θέμα αυτό, άλλωστε, το έχω θέσει κατ’ επανάληψη σε πρόσφατες κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες παρεμβάσεις μου. Γι’ αυτό με αίσθημα πολιτικής ευθύνης καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις, για τις οποίες θεωρούμε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ευρεία συναίνεση: Για την καθιέρωση σταθερού εκλογικού κύκλου, την κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών, την εμπέδωση της διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων και, τέλος, την ίδια την αλλαγή της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος. Καλούμε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις και να αποσαφηνίσουν τις θέσεις και προθέσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή