Μήνυμα Μητσοτάκη για «τόπο στα νιάτα»

Μήνυμα Μητσοτάκη για «τόπο στα νιάτα»

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ένα βράδυ στα μέσα Φεβρουαρίου που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τους προβληματισμούς νέων επιχειρηματιών της Χαλκίδας κατά την περιοδεία του στην Εύβοια. Εκεί, έδωσε έμφαση στο ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι το παρελθόν, αλλά το μέλλον της χώρας. Το μοντέλο θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συζητήσει με 15 νέους ανθρώπους που επέστρεψαν από τις μεγάλες πόλεις στα χωριά και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Η προσέγγιση, μακριά από το παλαιοκομματικό μοντέλο ομιλιών από καθέδρας, εξυπηρετεί εξάλλου μια διαφορετική στόχευση, αν όχι πρόκληση, στον δρόμο προς τις κάλπες: τη διείσδυση της Ν.Δ. στα νεανικά ακροατήρια που έχουν γυρίσει την πλάτη τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι εκλογικές τους προθέσεις παραμένουν κάτι σαν «μαύρο κουτί». Η ψήφος των νέων αποτελεί κεντρική στρατηγική στόχευση της Νέας Δημοκρατίας.

«Εκλογές κάθαρσης»

Προ ημερών ο κ. Μητσοτάκης προέβλεψε από το Συντονιστικό των «γαλάζιων» τομεαρχών ότι έρχονται «εκλογές κάθαρσης» και τους κάλεσε να παραδώσουν τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα. Τους επέστησε μάλιστα την προσοχή στην ανάγκη εξειδίκευσης, επικοινωνίας και διείσδυσης του λόγου της Ν.Δ. σε ειδικά ακροατήρια. Είχε, εξάλλου, δώσει το παράδειγμα λίγα εικοσιτετράωρα πριν, προχωρώντας σε εξαγγελίες για τους νέους από την εθνική συνδιάσκεψη της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ. Εκεί μίλησε για την κατάργηση του μειωμένου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, ώστε να αμείβονται κι αυτοί, σε πρώτη φάση, όπως όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των 510 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους νέους έως 25 ετών και την ένταξή τους στον ενιαίο κατώτατο μισθό που είναι σήμερα 586 ευρώ. Δεσμεύθηκε ότι θα καταργήσει την υφιστάμενη σήμερα διάκριση σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, ώστε να μη δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων με κριτήριο την ηλικία.

Δεσμεύθηκε ακόμη να ενισχύσει τον θεσμό της οικογένειας, αυξάνοντας το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, χαρακτηρίζοντας την υπογεννητικότητα «στρατηγικής σημασίας» πρόβλημα για τη χώρα. Και βέβαια δεσμεύθηκε ξανά ότι θα καταργήσει τους νόμους Φίλη, Μπαλτά και Γαβρόγλου, με «όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο και συναινετικό πλαίσιο», που θα εξασφαλίζει διοικητική και διαχειριστική αυτοτέλεια στα πανεπιστήμια.

Πίσω από τις γραμμές, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στους νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα για σπουδές στο εξωτερικό, θέλουν, ωστόσο, να προχωρήσουν. Αυτό, όμως, περνάει μέσα από την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, ώστε να δοθεί μια ευκαιρία στη νέα γενιά. Συνοδεύτηκε δε από την εξαγγελία για εσωτερική κινητικότητα/Erasmus ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ επανειλημμένα έχει μιλήσει για την ανάγκη σύνδεσης των πτυχίων των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα, επανειλημμένως αναφέρεται στους κινδύνους του brain drain και στην ανάγκη η Ελλάδα να επαναπατρίσει τους νέους και τα καλύτερα μυαλά, προκειμένου να ανοικοδομηθεί η χώρα μετά την κρίση. Αυτό περνάει μέσα από τους νέους και την ανάγκη να τους δοθούν ευκαιρίες. Οι νέοι, εξάλλου, είναι ένα εκλογικό ακροατήριο το οποίο υπήρξε ανέκαθεν προβληματικό για τη Νέα Δημοκρατία και όπου επιδιώκεται διείσδυση. Και, επιπλέον, η διαρκής επίκληση του κ. Μητσοτάκη στη νέα γενιά –ήδη από την εμφάνισή του στην τελευταία ΔΕΘ– συνδέεται και με την επόμενη μέρα. Η αποδοχή μιας κυβέρνησης που φιλοδοξεί να προχωρήσει ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προϋποθέτει ότι θα αποδεχθούν την αναγκαιότητά τους τα κοινά εκείνα που έχουν να κερδίσουν από τη συνολική αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας και του κράτους.

Η εκλογική συμπεριφορά των νεότερων ηλικιών, άλλωστε, και η κρίσιμη αριθμητική εκλογική μάζα από μόνες τους καθιστούν την προσέλκυσή τους κεντρική στρατηγική στόχευση για τη Νέα Δημοκρατία. Η Πειραιώς έχει καταγράψει προβλήματα σε επίπεδο απήχησης του λόγου της στις ηλικίες κάτω των 35 ετών. Η εικόνα γίνεται πιο περίπλοκη στους νέους κάτω των 25, όπου και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σοβαρό πρόβλημα.

Αχαρτογράφητο τοπίο

Για την ακρίβεια, οι προθέσεις τους δεν καταγράφονται καν στις έρευνες και παραμένει αχαρτογράφητο τοπίο το πώς αντιδρούν πολιτικά. Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ότι απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει ένα ρεύμα «μόδας» για τους νέους, αντιπροσωπεύοντας, όπως προκύπτει από τις τότε μετρήσεις, κάτι αντιδραστικό και ριζοσπαστικό. Μεγάλο τμήμα των νέων ψηφοφόρων έχει, όμως, πλέον εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τον έχει ταυτίσει με το παλιό.

Εξάλλου, όπως θύμιζαν στην Πειραιώς, η ψήφος των νέων στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια της κρίσης –οικονομικής και αντισυστημικής– προσανατολίζεται προς οτιδήποτε άλλο πλην αυτού που ψηφίζουν οι γονείς τους. Λειτουργεί αντιδραστικά στα παραδοσιακά κόμματα και δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα: οι νέοι καταψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν οι γονείς τους από αντίδραση.

Στα καθ’ ημάς, η πλειονότητα των ερευνών καταγράφει ότι οι νέοι γυρνούν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα, ωστόσο, όπως έλεγαν στην Πειραιώς, το εν λόγω σώμα «παραμένει ακέφαλο». Κοινώς, δεν έχει προσανατολιστεί ακόμα εκλογικά. Το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να το προσελκύσει, καθώς το κοινό είναι εν δυνάμει πολύ μεγάλο. Δεδομένης της ένταξης (από το 2015 και μετά) στις επόμενες κάλπες –είτε αυτές στηθούν το 2018 είτε το 2019– 120.000-150.000 νέων ψηφοφόρων, το νεανικό ακροατήριο συνίσταται δυνητικά σε 600.000 ψηφοφόρους (εφόσον δεν απόσχει από την εκλογική διαδικασία). Αυτό μάλιστα χωρίς να υπολογιστεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τον εκλογικό πήχυ και πως πλέον ψηφίζει όποιος έχει μπει στο 17ο έτος της ηλικίας του.

Υπό αυτό το πρίσμα, το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι να εμφανιστεί η ίδια ως το κανούργιο. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι το δίλημμα «παλιό/νέο» που θέτει ο πρωθυπουργός δεν μιλάει στις νέες ηλικίες, καθώς δεν έχουν εικόνα του παλιού. Οι νεότερες ηλικίες, εξάλλου, δεν έχουν εμπειρία της Νέας Δημοκρατίας. Το στοίχημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι να εμφανιστεί ο ίδιος ως φορέας της αλλαγής, εξ ου και οι καινοτομίες που εισάγει τόσο στο κόμμα όσο και στις περιοδείες του.

Θετική ατζέντα

Την πρόθεσή του να εστιάσει περισσότερο στο αύριο και στη θετική ατζέντα και λιγότερο στην κριτική του προς την κυβέρνηση επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς πάγια ο ίδιος δεν ασπάζεται τη λογική του «ώριμου φρούτου» και επιμένει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να υπερψηφιστεί ως θετική εναλλακτική πρόταση. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τόνισε ότι η Ν.Δ. κάνει προσπάθεια «όχι μόνο να αλλάξει, αλλά να παράγει και ουσιαστικό, δομημένο πολιτικό λόγο», κάτι που σημείωσε ότι δεν συνηθίζεται από την αντιπολίτευση. «Στις περιοδείες, οι πολίτες δεν με ρωτάνε για τη Novartis, αλλά για φόρους, δουλειές, επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα και της δικής του στόχευσης μέσα από τις περιοδείες και τις απευθείας επαφές με τους πολίτες. «Θα απαντάμε στη λάσπη, αλλά δεν θα γίνουμε σαν αυτούς. Θα συνεχίσω να μιλάω για το μέλλον», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή