Ο αρχιτέκτονας των αλλαγών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η μουσική αντηχούσε στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού, ο Σι Τζινπίνγκ πήρε τη θέση του στο βήμα. Η μουσική σταμάτησε με το που έπιασε τη μεγάλη δερματόδετη έκδοση του συντάγματος της χώρας. Ο 64χρονος, που φορούσε σκούρο κοστούμι, τοποθέτησε το αριστερό του χέρι στο σύνταγμα και σήκωσε το δεξί του χέρι κάνοντας τη γροθιά της αλληλεγγύης. «Δεσμεύομαι  στο σύνταγμα», δήλωσε ο Σι. «Να προσέχω την τήρηση του συντάγματος, να εκπληρώνω τις νομικές μου υποχρεώσεις, να είμαι πιστός στη χώρα και τον λαό και έντιμος στα καθήκοντά μου και να εργάζομαι σκληρά για μία μεγάλη σύγχρονη σοσιαλιστική χώρα που θα ευδαιμονεί, θα είναι δυνατή, δημοκρατική, προωθημένη πολιτισμικά, αρμονική και πανέμορφη».

Υποκλίθηκε και τα σχεδόν 3.000 μέλη του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου χειροκρότησαν. Πρώτη φορά Κινέζος πρόεδρος έλαβε τέτοιον όρκο. Το περασμένο Σάββατο ο Σι εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και πρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής.

Ο Σι αρχικώς ανέλαβε την προεδρία πριν από πέντε χρόνια δεσμευόμενος να προωθήσει τον μεγάλο στόχο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά και να προσπαθήσει για τη μεγάλη αναγέννηση του κινεζικού έθνους. Η Κίνα κατάφερε μεγάλα επιτεύγματα υπό την ηγεσία του Σι. Η ψήφος άλλωστε της Ολομέλειας δείχνει τη μεγάλη στήριξη που απολαμβάνει στον λαό.   

Καθοδηγούμενη από τον Σι η Κίνα γίνεται δυνατή. Η οικονομία είναι υγιέστερη. Η κίνηση του Σι για δομικές μεταρρυθμίσεις πέτυχε. Οι άνθρωποι ζουν μία πιο άνετη ζωή. Εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από την ένδεια. Το προσωπικό εισόδημα αυξάνεται κατά 7,4% ετησίως κατά μέσον όρο. Το προσδόκιμο ζωής φτάνει τα 76,7 χρόνια.

Το περιβάλλον βελτιώνεται, καθώς σκληροί κανόνες για το νερό, το έδαφος και τη ρύπανση της ατμόσφαιρας άρχισαν να εφαρμόζονται. Μία καταπληκτική αλλαγή: μέσα στην τελευταία πενταετία ο αριθμός των ημερών μεγάλης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις μεγάλες πόλεις μειώθηκε στο ήμισυ. Ο Σι τα κατάφερε όλα αυτά με μεταρρυθμίσεις. Θεωρείται ο βασικός αρχιτέκτονας. Μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, εκδόθηκαν περισσότερα από 1.500 μεταρρυθμιστικά μέτρα που επηρέασαν τους οικονομικούς, πολιτικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς και περιβαλλοντικούς τομείς, την εθνική άμυνα και την οικοδόμηση του κόμματος. Η κυβερνητική γραφειοκρατία περιορίστηκε και διευκολύνθηκαν οι ξένες επενδύσεις.

Ο Σι δήλωσε ότι η ευτυχία γεννάται μέσα από τη σκληρή δουλειά. Η στενή σχέση του Σι με τον λαό δημιουργήθηκε στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Η εργασιακή του εμπειρία στον στρατό, στη φτωχή αγροτική χώρα και στις εύπορες παράκτιες περιοχές πλούτισε τις ηγετικές του ικανότητες. Προκειμένου να μείνει το κόμμα καθαρό, ο Σι εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου εκστρατεία κατά της διαφθοράς, ερευνώντας 440 ανώτερους αξιωματούχους. Συνολικά 1,5 εκατομμύριο αξιωματούχοι τιμωρήθηκαν. «Αν δεν τιμωρούσαμε εκατοντάδες διεφθαρμένους αξιωματούχους, θα είχαμε τιμωρήσει 1,3 δισεκατομμύριο Κινέζους πολίτες», δήλωσε ο Σι.

Ο κόσμος είναι περίεργος ποιες αλλαγές πρόκειται να φέρει ο Σι στην Κίνα και τον κόσμο. Τα τρία χρόνια μέχρι το 2020 είναι σημαντικά. Η Κίνα στοχεύει να οικοδομήσει μία ευημερούσα κοινωνία μέχρι τότε. Η μεγάλη ένδεια θα είναι παρελθόν. Η πραγματοποίηση του «κινέζικου οράματος» χρειάζεται συνέχεια πολιτικών και σκληρή δουλειά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή