Παυλόπουλος: Φάνηκε η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ ιδίως στα ζητήματα της Κύπρου

Παυλόπουλος: Φάνηκε η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της ΕΕ ιδίως στα ζητήματα της Κύπρου

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως αποτυπώθηκε στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββα Αγγελίδη.

Αναλυτικά, αφού του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του, ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη χαρά του γιατί «η επίσκεψή σας στην Αθήνα γίνεται σε μια στιγμή όπου φάνηκε η αλληλεγγύη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ιδίως στα ζητήματα της Κύπρου.Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με αφορμή τα τελευταία γεγονότα και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία, πήρε μια θέση που είναι ξεκάθαρη στο εξής: και το λέω σε έναν άνθρωπο που έχει και νομική πείρα.

Ξεκαθάρισε τι εστί κυριαρχία Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί η Κύπρος, ως Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει την κυριαρχία της και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, για να συνεχίσει:

«Επομένως, ο,τιδήποτε αφορά το έδαφος, τον αέρα και την θάλασσα προσδιορίζεται και από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, το οποίο όπως έχουμε πει – και η θέση αυτή είναι δεδομένη, εδώ και καιρό, και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης – στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού δεν ανέχεται την ύπαρξη στρατευμάτων κατοχής ούτε εγγυήσεις τρίτων και σε ότι αφορά την ΑΟΖ, διευκρινίζεται ότι αυτή η ΑΟΖ είναι ΑΟΖ Κράτους-Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο σημαίνει πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, της Συνθήκης του Montego Bay του 1982 η οποία -θα το λέω, κουραστικά ίσως, αλλά πρέπει αυτό να καθίσταται σαφές κάθε φορά- δεσμεύει και την Τουρκία, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη. Διότι η Συνθήκη αυτή» – συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει, παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που δεσμεύουν και την Τουρκία.

Και χαίρομαι γιατί αυτή η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στάση υπεράσπισης της κυριαρχίας της Κύπρου, δείχνει ότι οι εταίροι μας αντιλαμβάνονται πως οποιαδήποτε έκπτωση στο θέμα της κυριαρχίας της Κύπρου, είτε στο έδαφος είτε στον αέρα είτε στην θάλασσα, θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για κάθε Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και γνωρίζουμε ότι οι καιροί επιβάλλουν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτόν το τομέα», κατέληξε.

Στην αντιφώνησή του ο Κύπριος υπουργός Άμυνας αφού εξέφρασε την «ιδιαίτερη χαρά και τιμή» για την επίσκεψή του, παρατήρησε πως αυτή «δεν είναι μόνο συμβολική η επίσκεψη αλλά και ουσιαστική, γιατί θα έχω την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί αυτών των κρίσιμων θεμάτων. Και, όπως έχετε πει προηγουμένως, νομίζω είναι μια επίπονη προσπάθεια της συνεργασίας της Ελλάδας και της Κύπρου και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αποτέλεσμα το χθεσινό, το αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας, και για την ταύτιση για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για την τελική επίλυση και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν είτε ως Κύπρος είτε ως Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή