Στο ναδίρ οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας

Στο ναδίρ οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Ρωσίας – Βρετανίας οξύνθηκε την εβδομάδα που πέρασε, χωρίς ωστόσο να προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τον καταλύτη, την επίθεση με νευροτοξίνη εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η βρετανική κυβέρνηση αποδίδει χωρίς αμφιβολίες την επίθεση στη Ρωσία, ενώ απαξιώνει όσους ζητούν περισσότερα στοιχεία, όπως ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν. Το γεγονός ότι ο Κόρμπιν συμφωνεί με το αίτημα της Ρωσίας να λάβει ένα δείγμα της νευροτοξίνης την οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε, παρουσιάστηκε ως ένδειξη ενδοτικότητας και ως απόδειξη ότι ο «κόκκινος» Κόρμπιν δεν πρέπει ποτέ να βρεθεί κοντά στην εξουσία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να απελάσουν Ρώσους πράκτορες και να μην άρουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία. «Είναι σαφές ότι η ρωσική απειλή δεν σέβεται σύνορα. Το περιστατικό στο Σάλσμπερι ήταν ένα κρούσμα της συνήθους ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ευρώπης και των γειτόνων της Ρωσίας», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρέσβης

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Βρετανία απάντησε ότι ο κόσμος πρέπει να είναι καχύποπτος απέναντι στις πληροφορίες που μεταφέρει η Βρετανία. «Οι ειδικοί μας λένε ότι αν είχε χρησιμοποιηθεί το λεγόμενο Α-234 (novichok), τα θύματα θα είχαν πεθάνει αμέσως», δήλωσε ο Αλεξάντερ Γιακοβένκο. «Είτε στα θύματα χορηγήθηκε αντίδοτο είτε κάτι άλλο συνέβη». Ο Γιακοβένκο ζήτησε επίσης πληροφορίες για την κατάσταση των θυμάτων. «Μήπως οι βρετανικές αρχές ήδη διέθεταν αυτήν τη νευροτοξίνη στο Πόρτον Ντάουν, στις μεγαλύτερες μυστικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Βρετανίας, που ασχολούνται με χημικά όπλα;» είπε. «Είναι σύμπτωση ότι οι εγκαταστάσεις αυτές απέχουν μόλις 8 μίλια από το σημείο στο οποίο έγινε το συμβάν;».

Την υπόθεση διερευνά τώρα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW), εξέλιξη με την οποία η Ρωσία διαφωνεί, υποστηρίζοντας ότι θα συνεργαστεί με έρευνες των φακέλων στους οποίους θα έχει πρόσβαση. Πάντως, την Πέμπτη, δικαστήριο του Σάλσμπερι έδωσε άδεια να ληφθούν δείγματα αίματος από τα δύο θύματα, με βάση τα οποία θα μπορούσε να προσδιοριστεί η προέλευση της νευροτοξίνης. Ενας από τους δημιουργούς πολλών τέτοιων νευροτοξινών, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Ούγκλεβ, είπε ότι αυτές αναπτύχθηκαν από τη Σοβιετική Ενωση την περίοδο 1972-1988 και ότι Βρετανοί ειδικοί θα μπορούσαν να έχουν παρασκευάσει δικές τους εκδοχές των ουσιών αυτών. Ενδεικτική της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ρωσοβρετανικές σχέσεις ήταν η δήλωση του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αναδείξει το διεθνές προφίλ του με το Μουντιάλ του καλοκαιριού όπως προσπάθησε ο Χίτλερ με τους Ολυμπιακούς του 1936, και η απάντηση της Ρωσίας ότι οι δηλώσεις είναι προσβλητικές για μια χώρα που έχασε 25 εκατ. ανθρώπους στον πόλεμο κατά του ναζισμού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή