Καμμένος προς Τουρκία: Εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν διαφέρουμε από τους αγωνιστές του 1821

Καμμένος προς Τουρκία: Εφαρμόζουμε το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν διαφέρουμε από τους αγωνιστές του 1821

5' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη, όπως αναφέρει, στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη είναι η ημερήσια διαταγή του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά τα περί ομηρίας των δύο Ελλήνων, ενώ στέλνει και αυστηρά μηνύματα προς την Αγκυρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πάντα το διεθνές δίκαιο, αλλά «δε διαφέρουμε σε τίποτα από τους αγωνιστές του 1821 και το έχουμε αποδείξει σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας».

Συγκεκριμένα, στο σημείο που αναφέρεται στους δύο στρατιωτικούς, ο υπουργός σημειώνει:

«Σήμερα όμως η σκέψη μας είναι στα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης σε κατάσταση ομηρίας. Οι προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση της άμεσης επανόδου τους στην Πατρίδα συνεχίζονται και ελπίζουμε να τους έχουμε σύντομα κοντά μας. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς.

Η χώρα μας εφαρμόζει πάντα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και είναι υπόδειγμα κράτους που υλοποιεί την «καλή γειτονία και φιλία» στην περιοχή. Αντίθετα η Τουρκία παρεκκλίνει πολλές φορές από τις συνηθισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεθοριακές καταστάσεις μεταξύ γειτονικών κρατών.

Εμείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, αλλά να θυμούνται όλοι, φίλοι και εχθροί, ότι δε διαφέρουμε σε τίποτα από τους αγωνιστές του 1821 και το έχουμε αποδείξει σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας».

Αναλυτικά η ημερήσια διαταγή του ΥΠΕΘΑ:

«Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων,

Σήμερα εορτάζουμε την 25η Μαρτίου 1821, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας και επέτειο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του Έθνους μας σε όλη την ιστορική διαδρομή του. Μαζί εορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, που συμβολικά ταυτίστηκε με την επανάσταση του 1821, για να υποδηλώσει ότι το  ευαγγέλιο της σωτηρίας του ανθρώπου εξομοιώνεται με τη λύτρωση της Πατρίδας μας από τη σκλαβιά.

Η Επανάσταση του 1821, ήταν ένας αγώνας που απέδειξε ότι η πίστη στην ελευθερία, και η ισχυρή θέληση ενός λαού, μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα. Οι Έλληνες απέδειξαν για μια ακόμα φορά σε όλο τον κόσμο πως κανείς λαός δεν μένει υπόδουλος όταν πάρει την υπέρτατη απόφαση να ζήσει ελεύθερος. Σε αυτό συνέβαλε στο μέγιστο βαθμό η Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία υπήρξε η κιβωτός του Έθνους και διαφύλαξε την ενότητα και την ελπίδα της λευτεριάς.

Οι ηρωικοί προπάτορες μας ανέτρεψαν τα δεδομένα ισχύος της εποχής και η αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού διέψευσε αυτούς που πίστευαν ότι ήταν ακατόρθωτο εγχείρημα.

Η Επανάσταση του 1821 αφύπνισε επίσης τους ευρωπαϊκούς λαούς και δημιούργησε το μεγάλο φιλελληνικό κίνημα, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή Ιστορία.

Το εγερτήριο σάλπισμα του Έθνους ήταν η απαρχή για τη βαθμιαία ολοκλήρωση των εθνικών πόθων. Μέσα στον πολύχρονο Αγώνα, διαμορφώθηκε το νέο Ελληνικό Κράτος.

Οι θυσίες και τα κατορθώματα των αγωνιστών του 1821, πήραν μυθικές διαστάσεις στη συνείδηση του λαού και δημιούργησαν την ηρωική μας εθνική  παράδοση. Σε  αυτούς τους αγωνιστές αποδίδουμε τις τιμές που τους αξίζουν, καθώς το παράδειγμά τους αποτελεί παντοτινό φάρο για τις γενιές των Ελλήνων, με φως διαχρονικό και άφθαρτο.

Αναδείχτηκαν ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μπότσαρης, ο Καραϊσκάκης, ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και χιλιάδες άλλοι που όρθωσαν με τους αγώνες τους και τις θυσίες τους το λάβαρο της ελευθερίας.

Ο στόλος μας με τον Μιαούλη, τους πυρπολητές μας Παπανικολή, Κανάρη και πολλούς ανώνυμους ναύτες και καπεταναίους σπέρνει τον τρόμο στους Τούρκους.

Τοπωνύμια όπως: Δραγατσάνι, Βαλτέτσι, Δερβενάκια, Μανιάκι, Αλαμάνα και πολλά άλλα, μαρτυρούν τον ηρωισμό των Ελλήνων. Η σφαγή της Χίου, η καταστροφή των Ψαρών, η έξοδος του Μεσολογγίου αποτελούν κορυφαίες στιγμές του αγώνα και ολοκαυτώματα που περιβάλλονται με το στεφάνι της δόξας, της ηρωικής αντίστασης και της θυσίας.

Ημέρα σαν τη σημερινή έρχονται στο νου μας οι στίχοι του ποιητή μας Κωστή Παλαμά: «Η μεγαλοσύνη των εθνών δε μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και το αίμα!».

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Χρέος όλου του ελληνικού λαού είναι να τιμούμε την ιστορία μας και να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς.

Εσείς που κατοχυρώνετε και υπερασπίζεστε την Ελευθερία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, να συνεχίσετε με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρίας να διαφυλάσσετε την Εθνική ανεξαρτησία, γιατί αποτελείτε την εγγύηση της ειρήνης στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας με το γεωστρατηγικό περιβάλλον να χαρακτηρίζεται από δυναμικά μεταβαλλόμενες καταστάσεις, απαιτεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις σε διαρκή ετοιμότητα και με υψηλό φρόνημα. Όλοι σας συμμετέχετε ενεργά στην προάσπιση της άμυνας της Πατρίδας μας και οι Έλληνες πολίτες μπορούν με σιγουριά να οργανώσουν το παρόν, για να οικοδομηθεί το μέλλον της χώρας μας.

Η  εμπιστοσύνη του ελληνικού Λαού και τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και σιγουριάς για το έργο σας, είναι η απόδειξη για τη διαχρονική προσφορά σας. Υπηρετείτε την Πατρίδα με ζήλο και αφοσίωση, κάτω από αντίξοες πολλές φορές συνθήκες και όλοι μας αισθανόμαστε ασφάλεια και ηρεμία.

Σήμερα όμως η σκέψη μας είναι στα δύο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που βρίσκονται κρατούμενοι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης σε κατάσταση ομηρίας. Οι προσπάθειες μας προς την κατεύθυνση της άμεσης επανόδου τους στην Πατρίδα συνεχίζονται και ελπίζουμε να τους έχουμε σύντομα κοντά μας. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε αυτούς.

Η χώρα μας εφαρμόζει πάντα το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες και είναι υπόδειγμα κράτους που υλοποιεί την «καλή γειτονία και φιλία» στην περιοχή. Αντίθετα η Τουρκία παρεκκλίνει πολλές φορές από τις συνηθισμένες πρακτικές που εφαρμόζονται σε μεθοριακές καταστάσεις μεταξύ γειτονικών κρατών.

Εμείς με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, αλλά να θυμούνται όλοι, φίλοι και εχθροί, ότι δε διαφέρουμε σε τίποτα από τους αγωνιστές του 1821 και το έχουμε αποδείξει σε κάθε περίοδο της ιστορίας μας.

Σήμερα ημέρα μνήμης και τιμής του Έθνους, μην ξεχνάμε ότι στην Κύπρο εξακολουθεί η ξένη στρατιωτική κατοχή σε ένα τμήμα της, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση για όλο τον Κυπριακό Ελληνισμό είναι μια ενωμένη και ελεύθερη Κύπρος με την ολοκληρωτική κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Γυναίκες και Άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων,

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της ηγετικής μορφής του αγώνα: «Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχουμε άρματα, ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις… αλλά ως μία βροχή έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της Ελευθερίας μας…».

Πρέπει να ανατρέξουμε και να αναβαπτιστούμε στις αξίες και στα ιδανικά των ηρώων του 1821, στο «εμείς» του Μακρυγιάννη, στον πατριωτισμό και τη θυσία των αγωνιστών, να κρατήσουμε αυτά που μας ενώνουν και να αναλογιστούμε με τι όραμα και στόχους θα προχωρήσουμε μπροστά, για το καλό της Πατρίδας μας.

Εμπνεόμενοι από τις διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας και της Ορθοδοξίας, σας καλώ όλους και όλες με τη βοήθεια του Παντοδύναμου Θεού και της Υπερμάχου Στρατηγού, να εμπνευσθούμε από το παρελθόν, να διαφυλάξουμε το παρόν και να βαδίσουμε προς το μέλλον της Πατρίδας και του Ελληνισμού με αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή