Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη – Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

Επιστρέφει η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη – Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα σήμερα και αύριο λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, φαινόμενο που θα επηρεάσει ολόκληρη την Περιφέρεια Κρήτης προειδοποιεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, αναμένεται να ξεπεράσει το όριο της μέσης ημερήσιας τιμής 50 μg/m3 και το φαινόμενο θα εξελιχθεί Κυριακή 25 και Δευτέρα 26 Μαρτίου σε ολόκληρο το νησί.

Στην ανακοίνωση της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας συστήνει σε άτομα αυξημένου κινδύνου και σε παιδιά να περιορίσουν κάθε κάθε έντονη σωματική άσκηση και δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα να ακολουθούν την προτεινόμενη από γιατρούς αγωγή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, η μεταφορά των σωματιδίων από τα νότια ξεκινάει από το πρωί της Κυριακής αλλά οι συγκεντρώσεις αρχικά θα είναι ανεχτές. Αργότερα όμως θα υπάρξει μία πιο έντονη μεταφορά προκαλώντας και πάλι προβλήματα στο νησί, καθώς θα υπάρχει σημαντική θολότητα στην ατμόσφαιρα, ενώ θα περιορίζεται σημαντικά και η οριζόντια ορατότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέγιστες συγκεντρώσεις αναμένεται να εμφανισθούν τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής – ξημερώματα Δευτέρας. Η υποχώρηση των συγκεντρώσεων σκόνης θα ξεκινήσει σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα, διατηρώντας όμως ακόμη σημαντικές ποσότητες, ενώ αποκατάσταση μιας πιο καθαρής ατμόσφαιρας αναμένεται από την Τρίτη και μετά.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε λόγο για ένα από τα μεγαλύτερα επεισόδια μεταφοράς ερημικής σκόνης από τη Σαχάρα στον ελλαδικό χώρο την περασμένη Πέμπτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του ΕΑΑ η συγκέντρωση της αφρικανικής σκόνης που επηρέασε σχεδόν όλη τη χώρα, υπήρξε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων τουλάχιστον δέκα ετών, Η μέγιστη τιμή της συγκέντρωσης των σωματιδίων μεγέθους PM10 ξεπέρασε για αρκετή ώρα τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, με αποτέλεσμα η ηλιακή ακτινοβολία που έφτανε στο έδαφος να είναι πολύ περιορισμένη.

Η ερημική σκόνη, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, έχει άμεση επίδραση στο κλίμα λόγω της αλληλεπίδρασής της με την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και έμμεση λόγω της αλληλεπίδρασής της με τα νέφη.

Επίσης, το ΕΑΑ τονίζει ότι η μελέτη της ερημικής σκόνης στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του αυξημένου περιεχόμενού της σε σίδηρο. Ο σίδηρος αποτελεί θρεπτικό συστατικό για το φυτοπλαγκτόν, το οποίο έχει παρατηρηθεί ότι επηρεάζεται από την απόθεση ερημικής σκόνης στον ωκεανό. Πέραν από τα οφέλη στην αλιεία, το αυξημένο φυτοπλαγκτόν επηρεάζει και το ατμοσφαιρικό περιεχόμενο σε διοξείδιο του άνθρακα, ένα από τα αέρια του θερμοκηπίου. Οι μελέτες της Σαχαριανής σκόνης στην περιοχή μας θα ενταθούν στο προσεχές μέλλον με την ίδρυση του Παρατηρητηρίου Γεωεπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής στα Αντικύθηρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η πρόγνωση του καιρού

Νεφώσεις με λίγες βροχές τοπικού χαρακτήρα μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο, στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο και Βορειοανατολικό Αιγαίο, περιμένουμε την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018 σύμφωνα με το meteo.gr. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι ελαφρώς εντονότερα στην Ανατολική Θεσσαλία. Μετά το μεσημέρι βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά, με τοπικά ισχυρά φαινόμενα στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Δυτική Στερεά. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και πιθανόν τις πρωινές ώρες σε ημιορεινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

Παράλληλα, αναμένεται εκ νέου έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 8 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 11, στην Κεντρική Ελλάδα από 2 έως 14 βαθμούς, στην Ήπειρο από 5 έως 16, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 7 έως 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 18, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου από 7 έως 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές από 9 έως 19 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί 5 με 6 μποφόρ και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε ανατολικούς με εντάσεις έως 7 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίοι οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, ενισχυόμενοι βαθμιαία σε σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις, αλλά από τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς και θα εξασθενήσουν στα επίπεδα των 5 με 6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε κατά περιόδους νεφώσεις με πιθανότητα βροχής ή καταιγίδας μικρής διάρκεια από το απόγευμα. Τις βραδινές ώρες αναμένεται σημαντική αύξηση των συγκεντρώσεων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι, αλλά σταδιακά θα ενισχυθούν σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 16 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε άστατο καιρό με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το μεσημέρι. Από τις απογευματινές ωστόσο ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι 4 με 5 μποφόρ, με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς και στα ανοικτά του Θερμαϊκού σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή