Μαρία Εφίμοβα στην «Κ»: «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό»

Μαρία Εφίμοβα στην «Κ»: «Με είχαν διαβεβαιώσει ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πληροφοριοδότρια Μαρία Εφίμοβα που κρατείται εδώ και μία εβδομάδα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, καθώς εκκρεμούν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψής της από τη Μάλτα, εξηγεί σε συνέντευξή της στην «Κ» πώς παρείχε στοιχεία στη δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία για την αποκάλυψη του σκανδάλου της τράπεζας Pilatus. Ακόμη παρουσιάζει το παρασκήνιο γύρω από τη διαρροή της ταυτότητάς της στον μαλτέζικο Τύπο.

«Εγώ πρώτη έστειλα e-mail στη Δάφνη. Είχα διαβάσει άρθρα της που αφορούσαν στις δραστηριότητες της τράπεζας Pilatus. Διέθετε κάποιες πληροφορίες και αποφάσισα να τη βοηθήσω. Πριν φύγω από την Pilatus είχα συγκεντρώσει στοιχεία για τις παράνομες δράσεις της», λέει η 36χρονη Ρωσίδα.

Όπως έγραψε και η «Κ» (23/3/2018), η Εφίμοβα υπήρξε δευτερεύουσα πηγή πληροφοριών της Μαλτέζας δημοσιογράφου. Δηλαδή της επιβεβαίωνε στοιχεία που είχε ήδη συλλέξει η δημοσιογράφος από δική της έρευνα. Η βασική πηγή της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Στις 16 Οκτωβρίου 2017 η δημοσιογράφος σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητό της. Συμφωνα με την έρευνά της η Pilatus Bank φέρεται να διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές της εταιρείας Ergant Inc. που ανήκε στη σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Η Εφίμοβα λέει στην «Κ» ότι το όνομά της διέρρευσε τον Μάιο του 2016. «Ένας δικαστής έδωσε το όνομά μου στον Τύπο. Μετά τα δημοσιεύματα της Καρουάνα πήγα να καταθέσω στη Δικαιοσύνη όλα όσα γνώριζα. Δεν μπήκα σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ωστόσο ο δικαστής με διαβεβαίωσε ότι το όνομά μου θα έμενε κρυφό», λέει.

Αποφάσισε με τον Έλληνα σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά να εγκαταλείψουν τη Μάλτα τον Ιούνιο του 2017. «Πήγαμε σε διάφορες χώρες πριν τελικά καταλήξουμε το Σεπτέμβριο στην Κρήτη. Παρακολουθούσα την ειδησεογραφία στη Μάλτα. Την επικαιρότητα απασχολούσαν κυρίως οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές και είχα θεωρήσει ότι η υπόθεσή μου είχε αρχίσει να ξεχνιέται. Όμως τον Οκτώβριο δολοφονήθηκε από έκρηξη βόμβας η Καρουάνα. Δεν ζήτησα προστασία, αλλά μίλησα με αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών και τους είπα ότι είμαι έτοιμη να βοηθήσω στην έρευνα για να βρεθούν οι δολοφόνοι της δημοσιογράφου», λέει στην «Κ».

Τελικά τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης η Εφίμοβα εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος για να ζητήσει προστασία. Τότε διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσαν εις βάρος της δύο εντάλματα σύλληψης από τη Μάλτα και τέθηκε υπό κράτηση.

Διαβάστε περισσότερα την Τρίτη, στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή