Κύμα απελάσεων Ρώσων από ΗΠΑ, Καναδά και 14 χώρες της ΕΕ

Κύμα απελάσεων Ρώσων από ΗΠΑ, Καναδά και 14 χώρες της ΕΕ

6' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απέλαση εξήντα Ρώσων, μεταξύ των οποίων και δώδεκα ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί αξιωματικοί ασφαλείας και έχουν τοποθετηθεί στα Ηνωμένη Εθνη, στη Νέα Υόρκη, προχωρά η κυβέρνηση Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ποινή για την δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ σε βρετανικό έδαφος.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε σήμερα την απέλαση εξήντα Ρώσων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, λόγω της φερόμενης ανάμιξης της Μόσχας στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ νωρίτερα αυτό τον μήνα στη Βρετανία, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η εντολή απέλασης περιλαμβάνει δώδεκα αξιωματικούς των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών από τη ρωσική αποστολή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και αντανακλά τις ανησυχίες ότι οι δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών γίνονται όλο και περισσότερο επιθετικές, δήλωσαν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που μιλούσαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως 48 «γνωστοί πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών» του προξενείου της Ρωσίας στο Σιάτλ (βορειοδυτικές ΗΠΑ) και άλλοι 12 της ρωσικής μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ έχουν στη διάθεσή τους επτά ημέρες για να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, με αφορμή την ίδια υπόθεση και ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βρετανία, η οποία έχει ήδη απελάσει 23 Ρώσους από το έδαφος της. Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πληροφορίες των ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο θα προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός και στη Γαλλία. 

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες», είπε στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Επιπλέον, σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο» να ληφθούν «τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες» επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις.

Πάντως η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι ευθύνεται για την επίθεση στον Σκριπάλ και στην κόρη του, στις 4 Μαρτίου στην πόλη Σάλσμπερι, στην πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Εξαντλείται η υπομονή μας με τον Πούτιν», λέει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας

Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Ουίλιαμσον δήλωσε πως ο κόσμος είναι ενωμένος πίσω από τη θέση της Βρετανίας για τη δηλητηρίαση ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και πως η υπομονή εξαντλείται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η υπομονή της διεθνούς κοινότητας μάλλον εξαντλείται με τον πρόεδρο Πούτιν και τις ενέργειές του, και το γεγονός πως στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο… νομίζω πραγματικά ότι είναι η καλύτερη ανταπόκριση που θα μπορούσαμε να έχουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Η πρόθεσή τους, ο σκοπός τους είναι να διχάσουν και αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος ενώνεται πίσω από τη βρετανική θέση και αυτό από μόνο του είναι μια μεγάλη νίκη και στέλνει ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα στο Κρεμλίνο και στον πρόεδρο Πούτιν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη «δυτική απέλαση Ρώσων πρακτόρων της ιστορίας», τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση από την πλευρά των συμμάχων της Βρετανίας θα βοηθήσει στην άμυνα της κοινής ασφάλειας των δυτικών κρατών.

«Σε αλληλεγγύη με το Ηνωμένο Βασίλειο», ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι επίσης θα προχωρήσει στην απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωματών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη διπλωματική θέση τους, «για να υπονομεύσουν την ασφάλεια και τη δημοκρατία του Καναδά».

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να λάβουν πρόσθετα μέτρα σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεση εναντίον του Σκριπάλ, ο οποίος βρέθηκε αναίσθητος σε ένα παγκάκι μαζί με την κόρη του στη νότια αγγλική πόλη Σάλσμπερι.

Ρωσία: «Εχθρικό» βήμα οι απελάσεις

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις απελάσεις ένα «εχθρικό» βήμα και ανακοίνωσε ότι θα ανταποδώσει σε αυτές αναλόγως τις επόμενες ημέρες, σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

«Η αντίδραση θα είναι συμμετρική. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτή τις επόμενες ημέρες και θα ανταποδώσουμε με τη σειρά μας σε κάθε χώρα ξεχωριστά», αναφέρει πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η Μόσχα επιπλέον αναφέρει ότι οι σύμμαχοι της Βρετανίας ακολουθούν τυφλά τις αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι την τελική απόφαση για τη ρωσική αντίδραση στο κύμα απελάσεων θα την πάρει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναλυτικά οι χώρες της ΕΕ που θα προχωρήσουν σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών

– Η Γερμανία απέλασε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

– Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης την απέλαση τεσσάρων Ρώσων διπλωμάτων, οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

– Η Πολωνία έδωσε διορία μέχρι τις 3 Απριλίου σε τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τη χώρα, με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπουτόβιτς να κάνει επίσης λόγο για πράξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

– Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι απελαύνει δύο Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν διορία μίας εβδομάδας να φύγουν από τη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, η απόφαση αυτή ελήφθη «σε ένδειξη αλληλεγγύης με τη Βρετανία και σε συντονισμό με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

– Η Ρουμανία θα απελάσει έναν διπλωμάτη από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Βουκουρέστι.

– Έναν Ρώσο διπλωμάτη θα απελάσει και η Λετονία «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία». Ο υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβις κατηγόρησε μέσω Twitter τη Μόσχα, ότι παραβιάζει τη Σύμβαση της Βιέννης.

– Η Τσεχία θα απελάσει τρεις διπλωμάτες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

– Άλλοι τρεις Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από τη Λιθουανία. Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε 44 πρόσωπα.

– Η Ολλανδία θα απελάσει δύο διπλωμάτες, τους οποίους χαρακτηρίζει «πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών», από την πρεσβεία στη Χάγη, δίνοντάς τους περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

– Δύο Ρώσους διπλωμάτες απελαύνει και η Δανία, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν.

– Η Εσθονία θα απελάσει τον στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσίας στο Ταλίν, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σβεν Μίκσερ. «Σήμερα το απόγευμα καλέσαμε τον Ρώσο πρεσβευτή στον οποίο επισημάναμε ότι ο στρατιωτικός ακόλουθος πρέπει να φύγει από τη χώρα», είπε ο υπουργός, υποστηρίζοντας ότι «οι ενέργειές του δεν είναι συμβατές με τη Σύμβαση της Βιέννης».

– Ένας Ρώσος διπλωμάτης θα απελαθεί από τη Φινλανδία.

– Η Κροατία χαρακτήρισε «ανεπιθύμητο πρόσωπο» (persona non grata) έναν Ρώσο διπλωμάτη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς, επίσης σε αλληλεγγύη προς τη Βρετανία.

– Η Σουηδία ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη.

– Η Σλοβακία, τέλος, ανακοίνωσε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι «εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν», καθώς «υπάρχουν περισσότερες από μία επιλογές στην περίπτωση αυτή».

Απελάσεις και από Αλβανία, ΠΓΔΜ, Νορβηγία

To υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας ανακοίνωσε επίσης ότι δύο Ρώσοι διπλωμάτες στην Αλβανία αποτελούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» στη χώρα, καθώς οι δραστηριότητες τους δεν βρίσκονται σε αρμονία με τη διπλωματική θέση τους.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις χώρες της ΕΕ που ανακοίνωσαν επίσης επικείμενες απελάσεις, δεν αναφέρθηκε καθόλου στην επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Νωρίτερα, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντί Ράμα ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις θα γίνουν συντονισμένα με τις άλλες χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι «οι Ρώσοι που πλήττουν το εθνικό συμφέρον, θα φύγουν».

Ομοίως, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε και αυτό την απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη από τα Σκόπια «σε συνεννόηση με τους συμμάχους και εταίρους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ».

Επίσης, σε μία απέλαση Ρώσου διπλωμάτη προχωρά και η Νορβηγία, ανακοίνωσε το νορβηγικό υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η αιτία είναι η επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Σκριπάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή