Κόσοβο: Συνελήφθη και απελάθηκε ο Σέρβος αξιωματούχος Μάρκο Τζούριτς

Κόσοβο: Συνελήφθη και απελάθηκε ο Σέρβος αξιωματούχος Μάρκο Τζούριτς

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απέλαση του κυβερνητικού αξιωματούχου της Σερβίας Μάρκο Τζούριτς αποφάσισε ο ανακριτής της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της Πρίστινας. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, ο Τζούριτς τοποθετήθηκε σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας το οποίο, συνοδεία πολλών οχημάτων, κατευθύνθηκε προς την συνοριακή διάβαση Μερντάρε, για να παραδοθεί στις σερβικές αρχές. 

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, τις επόμενες ημέρες η δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την ποινή που θα του υποβληθεί, ενώ αναφέρεται ότι για τέτοια αδικήματα προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη και δια παντός.

Νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου συνέλαβαν τον Μάρκο Τζούριτς, διευθυντή του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο, αφού πρώτα εισέβαλαν σε κτίριο στη Μιτρόβιτσα, όπου ο αξιωματούχος είχε συνάντηση με εκπροσώπους της σερβικής μειονότητας. Προηγουμένως, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης, απώθησαν τους συγκεντρωμένους έξω από το κτίριο, οι οποίοι παρουσίασαν αντίσταση. Στη συνέχεια, έβαλαν τον Μ. Τζούριτς σε αστυνομικό τζιπ, το οποίο ακολούθως απομακρύνθηκε με κατεύθυνση την Πρίστινα.

Με χθεσινή ανακοίνωση του, το ΥΠΕΞ του Κοσόβου απαγόρευσε την είσοδο στον Σέρβο κυβερνητικό αξιωματούχο και στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούλιν, και προειδοποίησε ότι αν επιχειρήσουν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, θα συλληφθούν.

Αυτή τη στιγμή, στο βόρειο τμήμα της πόλης Μιτρόβιτσα που κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο, ακούγονται οι σειρήνες που συνήθως ενεργοποιούνται από τους Σέρβους, όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος ή απειλή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, με πολλούς Σέρβους να σπεύδουν στο κέντρο της πόλης και να απειλούνται επεισόδια, αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι.

Στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Ελλάδος) στο Βελιγράδι άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι αναφέρουν επίσης ότι αμέσως μετά την σύλληψη του Τζούριτς ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή