Νέα πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νέα πτώση κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση του ευρώ, λόγω των δηλώσεων του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού στα μέσα του 2019, και η ανησυχία περί κλιμάκωσης της διπλωματικής έντασης με τη Ρωσία οδήγησαν χθες σε νέα πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αντιθέτως, η Wall Street ενισχυόταν λόγω της είδησης περί διαπραγμάτευσης ΗΠΑ-Κίνας, με στόχο να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα της Ουάσιγκτον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε χθες με πτώση 0,72%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης είχε φτάσει να σημειώνει κέρδη μέχρι και 0,6%. Την περασμένη εβδομάδα, ο Stoxx Europe είχε υποχωρήσει κατά 3,2%, ενώ από την αρχή του έτους έχει χάσει ποσοστό 6,7%. Αιτία της αντιστροφής του κλίματος χθες ήταν η δήλωση του Γενς Βάιντμαν ότι η προσδοκία των επενδυτών περί αύξησης των επιτοκίων δανεισμού περί τα μέσα του 2019 δεν είναι «τελείως εξωπραγματική». Το ευρώ ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,75% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία κυμαινόταν γύρω στο 1,2445. Η ενίσχυση του ευρώ προκάλεσε τη μεγάλη πτώση του Stoxx Europe 600, όπου πολλές από τις εταιρείες του δείκτη έχουν σημαντικά έσοδα και σε δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,48% και στη Φρανκφούρτη DAX έκλεισε επίσης με υποχώρηση, 0,83%. Παρόμοια ήταν η εικόνα στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 0,57%. Σημαντικές απώλειες είχε στο Μιλάνο ο FTSE MIB που έκλεισε με πτώση 1,24%, καθώς ενισχύεται το σενάριο περί σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από το Κίνημα 5 Αστέρων και τη Λέγκα του Βορρά. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,7%, ενώ ενισχύθηκε η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων. Στις ΗΠΑ και οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνταν ανοδικά χθες βράδυ, χάρη στην ελπίδα των επενδυτών πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας γενικευμένος εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Ο S&P 500 ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 2,45%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones επίσης ενισχυόταν κατά 2,66% και ο Nasdaq εμφάνιζε κέρδη της τάξεως του 2,85%. Την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street είχε καταγράψει τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από τον Ιανουάριο του 2016, εξαιτίας της αναταραχής όσον αφορά τις εμπορικές κυρώσεις Τραμπ κατά Κίνας, ενώ ο Dow είχε κλείσει την Παρασκευή στο χαμηλότερο επίπεδο του 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή