Απτά αποτελέσματα η προσδοκία της κυβέρνησης για τους δύο στρατιωτικούς

Απτά αποτελέσματα η προσδοκία της κυβέρνησης για τους δύο στρατιωτικούς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει επισήμως προς τους Ευρωπαίους εταίρους το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, η σημασία της ευρω – τουρκικής Συνόδου Κορυφής της Βάρνας απέκτησε διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Αθήνα. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να καταστήσει σαφές από την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική πλευρά υποστήριξε την πραγματοποίηση της χθεσινής ευρω – τουρκικής συνόδου έχοντας προηγουμένως ζητήσει και λάβει τη δέσμευση των εταίρων σε δύο άξονες: πρώτον, ότι το ζήτημα της κράτησης των δύο στρατιωτικών θα εγερθεί στη Βάρνα, εξυπακούεται με την άσκηση πίεσης προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την άμεση απελευθέρωση και επιστροφή τους στην Ελλάδας. Και, δεύτερον, ότι η Ε.Ε. θα καταστήσει σαφές προς τη γείτονα ότι η διαρκής προκλητικότητα και η καλλιέργεια έντασης σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ κάθε άλλο παρά παραγωγικές είναι, θα πρέπει να παύσουν άμεσα και θα πρέπει η Αγκυρα να αρχίσει να λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Ως προς το δεύτερο, η Αθήνα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την αυστηρή λεκτική διατύπωση που υιοθετήθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, στην αλληλεγγύη που εξέφρασαν οι εταίροι και την έντονη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών. «Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τη γείτονα και σίγουρα το πιο ισχυρό που έχει διατυπωθεί στην ιστορία της Ε.Ε. και ειδικότερα το πιο ισχυρό σε ό,τι αφορά το Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Κινητοποίηση Ε.Ε.

Για το θέμα των δύο στρατιωτικών, η ελληνική πλευρά ζήτησε ανοικτά την ευρωπαϊκή κινητοποίηση όταν διαπιστώθηκε ότι οι δίαυλοι που ενεργοποιήθηκαν σε διμερές επίπεδο δεν παρήγαγαν αποτέλεσμα και με δεδομένη την αρνητική φόρτιση που συνεπάγεται η παράταση της κράτησης των δύο στρατιωτικών. Παράλληλα, κατέστη σαφές από τις κινήσεις της Αγκυρας, και ιδιαίτερα από την πληροφορία που αναπαρήχθη στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την περασμένη Παρασκευή περί εντοπισμού στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων στα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθούσε να παίζει με την ιδέα παράτασης της κράτησης με επίκληση διαφόρων αφορμών και σκόπιμη κωλυσιεργία. Ετσι, στις Βρυξέλλες ο κ. Τσίπρας ζήτησε, πλέον, ανοικτά και επίσημα, την ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα με την προσδοκία ότι η αυξημένη πίεση προς την τουρκική ηγεσία θα αποφέρει καρπούς.

Η αλλαγή στη στάση της κυβέρνησης κατέστη σαφής και από τη χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. Ενώ ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα χαρακτήριζε αποκλειστικά διμερές το θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χθες τόνισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «αυτό που για μας έχει σημασία είναι να χρησιμοποιηθούν όλες οι πολιτικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία για να μπορέσει να επανέλθει σε μια συμπεριφορά η οποία να μην προκαλεί προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή». Κατέστησε έτσι απολύτως σαφή τη στροφή της Αθήνας στην αναζήτηση συνδρομής από τους Ευρωπαίους εταίρους και όχι μόνο, καθώς για την ελληνική πλευρά η Τουρκία έχει αποβεί σε απρόβλεπτο παράγοντα που με τις επιλογές του φορτίζει επικίνδυνα το κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή