Αναθεωρητική ρητορική πριν από τη σύνοδο από τον Ερντογάν

Αναθεωρητική ρητορική πριν από τη σύνοδο από τον Ερντογάν

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άβολη ισορροπία που επικρατεί στις ευρωτουρκικές σχέσεις αποτυπώνουν η μετάβαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βάρνα της Βουλγαρίας και όσα διαμείφθηκαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της ευρωτουρκικής συνόδου. Η ρητορική περιγραφή της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. ως στρατηγικού στόχου από τον κ. Ερντογάν λίγο προτού αναχωρήσει από την Αγκυρα για τη Βάρνα αντικατοπτρίζει, μάλλον, την πρόθεσή του να φανεί διαλλακτικός έναντι Ευρωπαίων ηγετών που ζητούν ευθέως τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (όπως ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς), παρά την πραγματική πίστη του ότι η Τουρκία πράγματι μπορεί κάποια ημέρα να γίνει ένα πλήρες κράτος-μέλος. Μάλιστα, χθες δήλωσε αφενός ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός στόχος, αφετέρου πως ευελπιστεί ότι θα αρθούν τα εμπόδια που έχουν θέσει «ορισμένοι» προς αυτή την κατεύθυνση. Στον αντίποδα βρίσκεται, βεβαίως, η πλήρης αδιαφορία της Αγκυρας για τις απόψεις των Ευρωπαίων σε ζητήματα όπως η κατάληψη του Αφρίν και η συνεχιζόμενη εκστρατεία στη Συρία, αλλά και η ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Γενικώς, παρά τη γλώσσα που χρησιμοποίησε λίγο πριν από τη σύνοδο της Βάρνας, ο κ. Ερντογάν επιμένει στην αναθεωρητική ρητορική. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν μιλάει για «τεχνητά σύνορα» (ακόμη μία παραλλαγή των «συνόρων της καρδιάς» του). Το περασμένο Σάββατο στη Σαμψούντα μίλησε για «μεγάλη Τουρκία», επισημαίνοντας ότι θα την οικοδομήσει. «Αν χρειαστεί, θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί, θα πάρουμε ζωές!» είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση». Μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι «αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο. Οι δηλώσεις μου αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, τις πολιτικές του κράτους και τα αισθήματα του λαού. Θα τα καταφέρουμε ή θα σκοτωθούμε».

Τους Τούρκους έχει ενοχλήσει ιδιαιτέρως και η πολύ σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Με αφορμή το ανακοινωθέν, η Αγκυρα σκληραίνει για μία ακόμη φορά τη στάση της στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όποτε, βεβαίως, και αν αυτές επαναληφθούν. «Οσο συνεχίζεται η στάση της Ε.Ε., δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή ως τρίτο μέρος στο κυπριακό ζήτημα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσοϊ, ο οποίος ουσιαστικά κατηγορεί τις Βρυξέλλες για αναξιοπιστία και απώλεια ουδετερότητας στο θέμα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Αγκυρας για την παρουσία στρατού στην Κύπρο και το καθεστώς εγγυήσεων. Η θέση «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» δεν είναι τίποτε άλλο παρά όνειρα, είπε, επίσης, ο κ. Ακσοϊ, απαντώντας, ουσιαστικά, σε όσα έχουν ακουστεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά τις τελευταίες εβδομάδες. «Συμβουλεύουμε την ελληνοκυπριακή φορά για άλλη μία φορά να ξυπνήσει και να δει καλύτερα τις πραγματικότητες στο νησί», είπε ο κ. Ακσοϊ, ο οποίος, παράλληλα εξέφρασε τις επίσημες θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης για το ανακοινωθέν της Ε.Ε. «Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα ανακοινωθέν που περιέχει απαράδεκτες δηλώσεις κατά της χώρας μας και εξυπηρετεί πάλι τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Ελλάδας. Η Ε.Ε. υποστηρίζει αυτές τις δύο χώρες μονάχα επειδή είναι μέλη της, δίχως να εξετάζει το αν έχουν δίκιο ή όχι». Και κατηγόρησε, επίσης, την Ε.Ε. ότι με την αναφορά στους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης. Κατόπιν τούτων, απομένει να φανεί αν οι πιέσεις της Ε.Ε. αποδειχθούν αρκετές, ώστε η Τουρκία να μην προχωρήσει στο επόμενο βήμα που σχεδιάζει, δηλαδή τη μετάβαση πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή