Ούτε άσυλο ούτε απέλαση για 65.000 παράτυπους μετανάστες στη Γερμανία

Ούτε άσυλο ούτε απέλαση για 65.000 παράτυπους μετανάστες στη Γερμανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στο θέμα των απελάσεων, η απόσταση ανάμεσα στα σλόγκαν και στην πραγματικότητα είναι μεγάλη, όπως προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Funke. Σύμφωνα με το έγγραφο, ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν απορριπτική απάντηση στο αίτημα ασύλου αλλά παραμένουν στη Γερμανία αυξήθηκε πέρυσι, πλησιάζοντας τα 65.000 άτομα.

Το έγγραφο σημειώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και οι αρμόδιες πρεσβείες καθυστερούν την αντικατάστασή τους. Στα τέλη του 2016, ο αριθμός των ατόμων που γίνονταν «ανεκτά» (ούτε άσυλο ούτε απέλαση) ήταν 38.012, ενώ στα τέλη του 2017 είχαν αυξηθεί στα 64.914. Εξ αυτών, περίπου 5.700 κατάγονται από την Ινδία, 4.900 από το Πακιστάν, 3.900 από το Αφγανιστάν, 3.800 από τη Ρωσία και περίπου ίδιος αριθμός κατάγεται από χώρες τις οποίες οι γερμανικές αρχές δεν κατόρθωσαν να προσδιορίσουν.

Οι υποσχέσεις για περισσότερες απελάσεις αφθονούσαν στον προεκλογικό λόγο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ο οποίος επηρέασε το χριστιανοδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο ανταγωνισμός παραμένει ενεργός ενόψει των περιφερειακών εκλογών που θα διενεργηθούν το φθινόπωρο στη Βαυαρία. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού αυτού εγγράφουν Γερμανοί σχολιαστές τη σκληρή στάση που τηρεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεχόφερ. Αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας δήλωσε ότι το Ισλάμ δεν ανήκει στη Γερμανία.

Απάντηση Μέρκελ

Δύο ημέρες αργότερα, η καγκελάριος Μέρκελ του απάντησε, από το βήμα της Βουλής, ότι το Ισλάμ έχει γίνει κομμάτι της Γερμανίας, ενώ ο Ζεχόφερ επανήλθε επιμένοντας ότι δεν θα αλλάξει «ούτε ένα κόμμα».

«Ενας υπουργός Εσωτερικών δεν πρέπει να διαταράσσει την εσωτερική ειρήνη. Πρέπει να την προάγει», σχολίασε ο Χέριμπερτ Πραντλ στην εφημερίδα «Ζιντόιτσε». «Χρειάζεται το Ισλάμ ως εταίρο για να περιορίσει τα λάθη του ίδιου του Ισλάμ. Η καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης των ισλαμιστών στη Γερμανία μπορεί να γίνει μόνο μαζί με τους μουσουλμάνους της χώρας, με τα δίκτυα πρόληψης και τις θρησκευτικές αρχές. Εξάλλου, τα λόγια ενός υπουργού Εσωτερικών έχουν άλλη βαρύτητα και άλλη επίδραση από τα λόγια ενός επικεφαλής του CSU» επεσήμανε, εκτιμώντας ότι η κλιμακούμενη διαφωνία για τη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική ενσωμάτωσης βλάπτει τόσο το CDU όσο και το CSU προς όφελος της AFD. «Αυτό είναι το δίδαγμα από την προεκλογική εκστρατεία, το οποίο ο Ζεχόφερ δεν έμαθε και θέλει να επαναλάβει», καταλήγει ο Πραντλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή