Νέες επενδύσεις με Amerra στην Ελλάδα εξετάζει η Mubadala

Νέες επενδύσεις με Amerra στην Ελλάδα εξετάζει η Mubadala

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στήριξη της Amerra από τη Mubadala Investment Company για την εξαγορά των εταιρειών «Νηρεύς» και «Σελόντα» φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Το fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σήμερα είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος στον όμιλο «Ανδρομέδα», όχι μόνο θα στηρίξει με κεφάλαια τη δημιουργία του «παγκόσμιου πρωταθλητή» στην ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά φέρεται να εξετάζει περαιτέρω συνεργασία με την Amerra (βασικό μέτοχο της «Ανδρομέδας» και προτιμητέο επενδυτή για «Νηρεύς» και «Σελόντα») για επενδύσεις εν γένει στον πρωτογενή τομέα παραγωγής στην Ελλάδα και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην Αθήνα, πάντως, την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων πλευρών «ξεσκονίζουν» τα νομικά κείμενα, προκειμένου μέχρι το τέλος Απριλίου να υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στην Amerra και τις τράπεζες για την εξαγορά των «Σελόντα» και «Νηρεύς», οπότε θα γίνουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Βεβαίως, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί έπειτα από 5-6 μήνες, γεγονός που καθιστά ιδιαιτέρως σημαντική την εύρυθμη λειτουργία των δύο εταιρειών στο ενδιάμεσο αυτό διάστημα. Η Amerra, η οποία προβαίνει σε μακροχρόνιες επενδύσεις, διάρκειας τουλάχιστον δέκα ετών, κάθε άλλο παρά επιθυμεί να παραλάβει το ερχόμενο φθινόπωρο δύο απαξιωμένες εταιρείες. Οπως επισημαίνουν στην «Κ» παράγοντες που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, η ευθύνη των τραπεζών για την εύρυθμη λειτουργία των δύο εταιρειών στο κρίσιμο αυτό μεσοδιάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο επενδυτής να ζητήσει από τις τράπεζες την τοποθέτηση παρατηρητή στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών (κατά το παράδειγμα που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου η Exin είχε τοποθετήσει παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς δικαίωμα ψήφου).

Οι ίδιοι παράγοντες, τέλος, υπογραμμίζουν ότι το σχέδιο της Amerra προβλέπει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στις δύο εταιρείες από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα αναλάβει τον έλεγχό τους, κάτι που συνεπάγεται τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, με τις αλλαγές –εάν υπάρξουν– να περιορίζονται σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών της διοίκησης των δύο εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή