Επιστολές Γεννηματά προς τους αρχηγούς για την αναθεώρηση

Επιστολές Γεννηματά προς τους αρχηγούς για την αναθεώρηση

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θεσμικό» χαρακτήρα στην πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση έδωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με την πρωτοβουλία της να αποστείλει χθες επιστολή προς τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς –πλην Χρυσής Αυγής– και τον πρόεδρο της Βουλής «σχετικά με την αναγκαιότητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Η κ. Γεννηματά επισημαίνει προς τον κ. Τσίπρα και τους πολιτικούς αρχηγούς πως δεν πρέπει να χαθεί «η ευκαιρία αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή» και στο πλαίσιο αυτό αποστέλλει τις προτάσεις που έχει επεξεργαστεί το κόμμα της «για την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και την αναβάθμιση του κύρους των θεσμών και του κράτους δικαίου». Επιπλέον τονίζει πως στην αναγκαιότητα αναθεώρησης του Συντάγματος «έχουν αναφερθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου» και ως εκ τούτου «επιβάλλεται να κινηθεί επιτέλους η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς».

Η πρωτοβουλία, που είχε τρόπον τινά προαναγγελθεί από την κ. Γεννηματά ήδη από το ιδρυτικό συνέδριο, αλλά και στην πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ» όπου είχε καλέσει «την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες αυτές προτάσεις», έχει και πολιτική χροιά. Οπως λένε αρμόδιες πηγές, αποτελεί «προάγγελο» του τρόπου που θα πολιτευτεί το Κίνημα Αλλαγής από εδώ και στο εξής. Τουτέστιν σημαίνει πως θα χαράσσει με πρωτοβουλίες τη δική του «γραμμή» και θα περιμένει αντιδράσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, προσδοκώντας να κερδίσει πολιτικό «ζωτικό χώρο». Στο διά ταύτα η Χαρ. Τρικούπη προτείνει μεταξύ άλλων τη «λελογισμένη ενίσχυση» των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας «ώστε να εξισορροπηθεί ο υπερενισχυμένος ρόλος του πρωθυπουργού», με παράλληλη αλλαγή του τρόπου εκλογής του, όπου θα απαιτούνται 160 βουλευτές και όχι 180. Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, μεταξύ άλλων θα δυσχεραίνει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μειώνοντας την «πολιτική αστάθεια» και τα «κομματικά παίγνια». Παράλληλα, μέσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής είναι η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η αναθεώρηση του άρθρου περί ασυλίας των βουλευτών, η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η τροποποίηση του τρόπου στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών.

Διάσταση με Βενιζέλο

Η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά ήρθε ένα μόλις 24ωρο μετά την αρθρογραφία του Ευ. Βενιζέλου (Νέα), όπου ευθέως εξέφρασε την άποψη, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης, πως τούτη δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για συνταγματική αναθεώρηση, που είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί «γενναιόδωρη και διορατική προσέγγιση των συγκυριακών σκοπιμοτήτων, προκειμένου να επιτευχθούν μακροπρόθεσμες συναινέσεις». Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε δε –στο επιχείρημα πως πρόκειται για μια «μίνι» αναθεώρηση– πως «αφορά maxi θέματα που βρίσκονται στην καρδιά του πολιτεύματος». Πηγές της Χαρ. Τρικούπη σημείωναν στην «Κ» πως σέβονται τις απόψεις του κ. Βενιζέλου ωστόσο η θέση του κινήματος διαμορφώνεται καιρό, ήδη πριν από το συνέδριο, συνεπώς χαρακτηρίζεται «εξελισσόμενη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή