Η Σαχάρα μεγαλώνει, η μεταφορά σκόνης μονιμοποιείται

Η Σαχάρα μεγαλώνει, η μεταφορά σκόνης μονιμοποιείται

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο έλεος της αφρικανικής σκόνης παραμένει ολόκληρη η χώρα. Χθες το απόγευμα, στους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Μεθώνη και στα Χανιά καταγράφηκαν εκ νέου υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης, συγκεκριμένα 182 και 345 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το εν λόγω ρεκόρ δεν είναι καινούργιο για την Κρήτη, που φαίνεται να έχει πληγεί τα μέγιστα από το καιρικό φαινόμενο. Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα την Πέμπτη, μέρα κατά την οποία πολλοί κάτοικοι χρησιμοποίησαν κατά τις μετακινήσεις τους μέχρι και μάσκες, καθώς η σκόνη είχε φτάσει 95 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ακολούθησε μικρή ύφεση του φαινομένου, που επανεμφανίστηκε ανήμερα την εθνική επέτειο αλλά και την 26η Μαρτίου. Οπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις, η χθεσινή μέρα αποτέλεσε τη δέκατη του φετινού Μαρτίου με συγκεντρώσεις άνω των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Εξ ου και τα σχολεία στον Δήμο Οροπεδίου παρέμειναν χθες κλειστά.

«Τα τελευταία 20 χρόνια οι μέρες κατά τις οποίες παρατηρείται μεταφορά αφρικανικής σκόνης έχουν διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα η ένταση του φαινομένου έχει αυξηθεί κατά 50%», εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, δρ Χάρης Καμπεζίδης. Το φαινόμενο, βέβαια, έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό από το 2006. Η μετακίνηση της σκόνης προκαλείται από την πολύ εκτεταμένη ερημοποίηση, που προκύπτει ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, και έχει ως συνέπεια την απώλεια καλλιεργήσιμων εδαφών και την αύξηση των άγονων. Η ερημοποίηση εκτυλίσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Αφρική, πολλαπλασιάζοντας τη συνολική έκταση της ερήμου Σαχάρας. Ωστόσο, για να φτάσουν μάζες σκόνης μέχρι το… Σύνταγμα, χρειάζεται να συμμαχήσει κυριολεκτικά όλο το σύμπαν. «Πρέπει πάνω από τη Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη) να επικρατεί ένα υψηλό ή χαμηλό βαρομετρικό, αλλά πολύ έντονο», επισημαίνει ο δρ Καμπεζίδης, «που θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβεί σε μεγάλο ύψος η σκόνη».

Το ύψος κυμαίνεται από 500 μέτρα έως 2 χλμ., προκαλώντας τοπικά αμμοθύελλες. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα θα πρέπει να πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι. Η χώρα μας, αναμφισβήτητα, βρίσκεται στο επίκεντρο. «Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισε εσχάτως και η Τουρκία, που καλύφθηκε στο σύνολό της από σκόνη, αλλά και η Κύπρος, ενώ εξίσου κινδυνεύουν, λόγω εγγύτητας με την Αφρική, η Ισπανία και η Ιταλία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή