Προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων για να γλιτώσουν τις αυξήσεις

Προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων για να γλιτώσουν τις αυξήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον φόβο αυξήσεων στις αντικειμενικές αξίες πολλοί προχώρησαν στη μεταβίβαση των ακινήτων με στόχο να πληρώσουν λιγότερα στην εφορία ή να γλιτώσουν τον ΕΝΦΙΑ, τον κύριο φόρο ή τον συμπληρωματικό.

Μάλιστα, οι μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων ξεκίνησαν λίγο πριν από το τέλος του 2017 και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών παρουσίασαν το 2017 σημαντική αύξηση. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 31,89% και διαμορφώθηκαν σε 156,12 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 118,37 εκατ. ευρώ το 2016. Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων έγιναν με στόχο οι ιδιοκτήτες ακινήτων να «πέσουν» κάτω από το όριο των 200.000 ευρώ στο οποίο επιβάλλεται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ, μοιράζοντας στα μέλη της οικογένειάς τους την ακίνητη περιουσία.

Το σπάσιμο της ιδιοκτησίας (κατά κύριο λόγο σε ψιλή κυριότητα και επικαρπία) είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους υπόχρεους σε καταβολή συμπληρωματικού φόρου ακινήτων υπερβαίνοντας το όριο των 200.000 ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο των φυσικών προσώπων ανήλθαν το 2017 στα 382 εκατ. ευρώ από 387 εκατ. ευρώ το 2016 και τα αντίστοιχα των νομικών προσώπων σε 247 εκατ. ευρώ από 261 εκατ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να περιορίζεται στα 629 εκατ. ευρώ από 649 εκατ. ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικών αξιών που εναρμονίζονται με τις εμπορικές τιμές, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίς μεταβολή».

Συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση στις αντικειμενικές αξίες στο Ιόνιο, στο Βόρειο Αιγαίο και γενικά στις τουριστικές περιοχές καταγράφονται οι περισσότερες αυξήσεις. Αντίθετα, μεγάλη μείωση παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας οι μειώσεις αφορούν το 34% των ζωνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή