Μάχη πάνω από το πιάτο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΕΝΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ

Λιχουδιές και μυστικά για παιδιά που δεν τρώνε

Συμβουλεύουν οι γιατροί: Παύλος Σακκάς, Γιώργος Μουστάκης

εκδ. Stergiou, σελ. 146

«Τα παιδιά είναι διεστραμμένα. Δεν έχουν τη λογική που έχουμε εμείς. Δρουν χωρίς ηθικούς κώδικες. Αν καταλάβουν την αδυναμία και την αγωνία των γονιών, θα πάνε την αντιπαράθεση στα άκρα, θα τους “τσακίσουν”». Ο Παύλος Σακκάς, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ, μπαίνει αμέσως στην ουσία του προβλήματος. Στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου «Λιχουδιές και μυστικά για παιδιά που δεν τρώνε» (εκδ. Stergiou), μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη έκδοση όπου οι επιστημονικές συμβουλές συνυπάρχουν με τις συνταγές της γνωστής μαγείρισσας Ρένας της Φτελιάς, με ένα και μοναδικό στόχο: να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οι γονείς τα «κακόφαγα» παιδιά.

Παιδιά εξαιρετικά δύσκολα με το φαγητό, που ερμηνεύουν τη διαδικασία του γεύματος ως έκφραση καταπίεσης από την πλευρά των γονιών τους αλλά και ως την ευκαιρία τους να «εκδικηθούν» τη μαμά και τον μπαμπά, αρνούμενα πεισματικά να φάνε. Πάρα πολλοί γονείς βιώνουν καθημερινά το συγκεκριμένο πρόβλημα, που είναι δύσκολο και επικίνδυνο.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σακκάς, είναι «να δημιουργηθεί μια τεράστια αντιπαράθεση και μάλιστα αυτή που δεν φαίνεται στην επιφάνεια αλλά είναι ικανή να διαβρώσει εντελώς τις σχέσεις, και μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει το παιδί σε ψυχογενή ανορεξία, μια παγίδα απ’ την όποια βγαίνει κανείς πάρα πολύ δύσκολα. Μέσω του φαγητού προσπαθεί το παιδί να αντιμετωπίσει ή να κοντράρει τον γονέα».

Τι συμβουλεύει ο κ. Σακκάς; «Να μη δείξει αδυναμία ο γονιός την πρώτη στιγμή που το παιδί δεν θα φάει ή θα θελήσει να φάει με τα χέρια. Ολα κρίνονται στα κατά πόσον η συμπεριφορά του γονέα θα είναι φυσιολογική και χωρίς συναισθηματική επένδυση. Χρειάζεται υπομονή, αυτοσυγκράτηση και σταθερή “στρατηγική” απ’ όλους, μαμά, μπαμπά, γιαγιά. Μην ξεχνάμε ότι το παιδί μπορεί να οδηγήσει την οικογένεια ακόμη και σε “εμφύλιο πόλεμο”».

Τα παιδιά, όμως, είναι και «απαιτητικοί πελάτες», μας λέει η Ειρήνη Τόγια, γνωστή στους περισσότερους ως Ρένα της Φτελιάς. «Η εγγονή μου η Ρένα αγαπάει ιδιαίτερα το λεμόνι. Οταν στο φαγητό που της φτιάχνω δεν υπάρχει, μου λέει “γιαγιά, κάτι λείπει”. Δεν ξέρει τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά καταλαβαίνει ότι λείπει!». Δεν μπορείς λοιπόν να κοροϊδέψεις τα παιδιά, υπάρχουν όμως μυστικά και κόλπα, που θα βοηθήσουν τους γονείς. «Είναι σημαντικό, όποτε φυσικά αυτό είναι εφικτό, τα παιδιά να συμμετέχουν στη διαδικασία της μαγειρικής. Επίσης στο πιάτο τους να υπάρχουν χρώματα ή παιδικά σχήματα που είναι πολύ ελκυστικά. Υπάρχουν λύσεις. Η εγγονή μου είναι πολύ δύσκολη στο φαγητό της. Κι εγώ ήμουν πολύ πιεστική ακολουθώντας την παλιά σχολή. Οταν είδα ότι δεν οδηγεί πουθενά, άρχισα να μπερδεύω πρώτες ύλες ώστε να μην τις καταλαβαίνει. Δεν έτρωγε τα φρούτα, οπότε σκέφτηκα τη “φρουτένια μερέντα”, όπου υπάρχουν πολτοποιημένα φρούτα, μέλι και κακάο. Είναι μια υγιεινή, διαφορετική μερέντα για την οποία τρελαίνεται. Στο βιβλίο έχω αρκετές συνταγές, όλες εύκολες, που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν τους γονείς».

Στην έκδοση σημαντική είναι και η συμβολή του παιδιάτρου Γιώργου Μουστάκα, ο οποίος γράφει για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από «κακές» και «καλές» τροφές και δίνει 10 χρήσιμες συμβουλές στους γονείς. Ας σταθούμε στην τελευταία: «Τα δύσκολα παιδιά είναι υγιή παιδιά. Δεν είναι άρρωστα. Απλώς χρειάζεται υπομονή, να αφιερώνουμε χρόνο παίζοντας μαζί τους, αλλά και να γίνουμε κι εμείς παιδιά, για να επικοινωνήσουμε καλύτερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή