Ετσι είναι εάν έτσι νομίζουμε

Ετσι είναι εάν έτσι νομίζουμε

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ποσότητα ρεαλισμού, που χρειάζεται κανείς για να διαβάσει έρευνες της κοινής γνώμης σε ζητήματα της τρέχουσας πραγματικότητας που ζήσαμε και ζούμε, είναι απελπιστικά μεγάλη. Ισως πάλι το θέμα να είναι ποιοτικό: οι πληθυσμοί, σε όλα τα δυτικά κράτη, κινούνται, τα τελευταία χρόνια, σαν παραζαλισμένοι και είναι απολύτως σίγουρο ότι δεν πρέπει να ζητούμε τίποτε περισσότερο από όσα μας παρουσιάζει μία (ακόμη) πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του οργανισμού διαΝΕΟσις.

Ας δούμε τα σχετικά με τα μνημόνια ερωτήματα της έρευνας. «Ηταν εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας;» ερωτώμεθα. Και συμφωνούμε, κατά 71% με αυτή τη διατύπωση. Η οποία αυτομάτως γίνεται διαπίστωση. Πλην όμως, όσα οι πολλοί πιστεύουν πως «έτσι είναι!» κατοχυρώνουν θέση κοινωνικών αυτοματισμών. Με αποτέλεσμα να είναι απελπιστικά δύσκολο να δείξει κανείς πως «ΟΧΙ, δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ έτσι!». H γνώση των πραγματικών γεγονότων αποδεικνύει ότι οι πολλοί από εμάς κάνουμε λάθος.

Αντιλαμβάνομαι την αντίρρηση: το 58% του πληθυσμού πιστεύει ότι «Μπορούσαμε μόνοι μας –χωρίς μνημόνια– και με τις δικές μας δυνάμεις να ξεπεράσουμε την κρίση», θέση με την οποία θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει, αν ήταν ποτέ δυνατόν να συμφωνήσουμε ότι ο ισχυρισμός αυτός πληροί τις προϋποθέσεις αληθείας.

Απογοητεύομαι όμως όταν το 82,4% πιστεύει πως «Οι ξένοι είχαν εντονότερο συμφέρον να κρατήσουν τη χώρα στα μνημόνια», άποψη που συνοδεύει, προφανώς, την αληθινή, αλλά για διαφορετικούς λόγους, κινητοποίηση των Eυρωπαίων για την ταυτόχρονη διάσωση του κράτους «μας» και των τραπεζών «τους». Σημειώστε ότι η άποψη αυτή κυριαρχεί στους επιχειρηματίες (70,4%), στην εισοδηματικά ανώτερη/μεσαία τάξη (67,5%), σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ (91,%), Χρυσή Αυγή (95%) ή ΚΚΕ (92%) αλλά και Ν.Δ. (73%).

Υπάρχει όμως μια θετική πλευρά στις εκτιμήσεις μας. Πράγματι, 82,5% των πολιτών ορθώς συμφωνούν με τη διαπίστωση πως «Δεν υπήρξε συναίνεση για την αντιμετώπιση της κρίσης ανάμεσα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα». Ενα άλλο 80% συμφωνεί πως «Με τα μνημόνια υποχρεωθήκαμε να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που δεν θα κάναμε ποτέ μόνοι μας». Ενα μικρότερο 52% πιστεύει ότι «Τα μνημόνια βοήθησαν τη χώρα να αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε (κατά 80%) πως «Οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν επιτυχώς τα συμφωνηθέντα μέτρα». Κατά τα άλλα, οι μισοί από εμάς θέλουμε «Ενα πολιτικό σύστημα περισσότερο συνεργατικό», ενώ οι άλλοι μισοί «Εναν πολιτικό ηγέτη ικανό και ισχυρό»!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή