ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ - Εθνική - Δήμος Θεσσαλονίκης, δυνατή ομάδα υπέρ της έρευνας και επιχειρηματικότητας

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δήμος, ΑΕΙ και επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. με πολύ καλά αποτελέσματα. Το αποδεικνύει ο ένας χρόνους συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ, του προγράμματος NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Oικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης OK!Thess (προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας).

Η συνεργασία των τριών φορέων έγκειται στην υλοποίηση δράσεων ενθάρρυνσης και ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας και εξωστρέφειας, καθώς και δράσεων που αφορούν στην οικονομική αξιοποίηση ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων των καθηγητών και των ερευνητών του ΑΠΘ. H σύμπραξη προέκυψε από τη διαπίστωση ότι στο ΑΠΘ υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ερευνητικών αποτελεσμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν επιχειρηματικά, μέσω συνεργασιών με επιχειρήσεις ή με τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών εγχειρημάτων, όπως με την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (start up) και επιχειρήσεων τεχνοβλαστών (spin-off).

Μέσα στον ένα χρόνο της συνεργασίας:

• Υποστηρίχτηκαν με επιτυχία, μέσα από συναντήσεις καθοδήγησης από στελέχη του προγράμματος ΝΒG Business Seeds και συνεργαζόμενους οργανισμούς, οι ακόλουθες ερευνητικές ομάδες:
- PLiN Nanotechnology, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ. Η ομάδα ειδικεύεται στην παραγωγή και τον χαρακτηρισμό νανοσωματιδίων μετάλλων και οξειδίων τους, για εφαρμογές σε καλλυντικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, την οικοδομική χημεία, την αγροβιοτεχνολογία και άλλους τομείς.
- BIO2CHP, τεχνοβλαστός του ΑΠΘ. Προσφέρει σε επιχειρήσεις με οργανικά απόβλητα μια γεννήτρια, που μετατρέπει οργανική ύλη σε χαμηλού κόστους πράσινη ενέργεια.
- Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. Στηρίζει ελληνικές κτηνοτροφικές επιχειρήσεις μέσω συμβουλευτικής και μεταφοράς τεχνογνωσίας για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών.
- Ομάδα Cubes Coding. Δημιούργησε την εκπαιδευτική πλατφόρμα RoboTiles, που συνδυάζει απτικά και γραφικά μέσα με ρομπότ. Στόχος της πλατφόρμας είναι η εκμάθηση προγραμματισμού σε παιδιά όλων των ηλικιών, μέσω παιχνιδιού.
• Συνδιοργανώθηκε τριήμερο σεμινάριο στις 7-9/4/2017 για την καθοδήγηση ομάδων με καινοτόμες ιδέες, σε συνεργασία με την Προθερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας OK!Thess.
• Διοργανώθηκαν κοινές εκδηλώσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης των ομάδων του OK!Thess.
• Διοργανώθηκαν πολλές συναντήσεις ενημέρωσης και συντονισμού μεταξύ των δύο φορέων.

Σε συνέχεια των παραπάνω  δράσεων θα διοργανωθεί για δεύτερη χρονιά φέτος τριήμερο εργαστήριο με τίτλο «Match & Develop a startup@Thess»,από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 1 Απριλίου, για την καθοδήγηση ομάδων με καινοτόμες ιδέες σε συνεργασία με την Προθερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας OK!Thess και τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του OK!Thess (Κομοτηνής 2 και Μαρίας Κάλλας).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, επισήμανε ότι «Το OK!Thess είναι το αποτέλεσμα της σύμπραξης δυνάμεων της πόλης, όπως ο Δήμος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και η Εθνική Τράπεζα και πολλοί ακόμη. Ήδη προέκυψαν σημαντικά οφέλη για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στις διαδικασίες και στηρίζονται από αυτή την Προθερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας». Ο ίδιος εξήρε τις προσπάθειες του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, καθώς και του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για δράσεις καινοτομίας, Σίμου Μπενσασσών, οι οποίοι οραματίστηκαν και προώθησαν δυναμικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Ο coach του OK!Thess, Δημήτρης Κουρτέσης από την πλευρά του επεσήμανε ότι «το OK!Thess εστιάζει σε μια πρακτική προσέγγιση, στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό, δεν μένει στη θεωρία, αλλά μετασχηματίζεται στην πράξη, ως προϊόν αξίας με θέσεις εργασίας και γρήγορη ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΑΠΘ, Αν. Καθηγητής Νικόλαος Βαρσακέλης, υπογράμμισε ότι «το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) συνεχίζει με γνώμονα την αριστεία να καινοτομεί και να συμβάλλει πολλαπλά στην ανάπτυξη της πόλης και της χώρας. Την τελευταία 5ετία το ΑΠΘ έχει υλοποιήσει 2.358 έργα βιομηχανικής συνεργασίας, τα οποία χρηματοδοτήθηκαν από εταιρείες και ιδιώτες και ο τζίρος τους ανήλθε στα 29,3 εκατ. ευρώ (16,39% του συνολικού κύκλου εργασιών του ΕΛΚΕ ΑΠΘ). Στο πλαίσιο αυτό, εκχωρήθηκαν από το Πανεπιστήμιο 22 άδειες εκμετάλλευσης (licensing) και ιδρύθηκαν 5 επιχειρήσεις/τεχνοβλαστοί. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει σαφώς ότι η εφαρμοσμένη έρευνα στο ΑΠΘ κερδίζει συνεχώς έδαφος και η ερευνητική δραστηριότητα των Καθηγητών και Ερευνητών του ΑΠΘ, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί οικονομικά. Η συνεργασία του ΑΠΘ με το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας μπορεί να βοηθήσει στην επιχειρηματική αξιοποίηση της έρευνας του ΑΠΘ, αλλά και στην ανάδειξη νέων ερευνητικών ευκαιριών για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τεχνολογικής βάσης (spin-off).».

Τέλος, η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, τόνισε «την ενεργή στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο Οικοσύστημα Καινοτομίας της Θεσσαλονίκης σε στενή συνεργασία τόσο με το Πανεπιστήμιο όσο και με τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο δυναμώνουμε την παρουσία μας και ενισχύουμε τις τοπικές δομές της Τράπεζας που ασχολούνται με την καινοτομία». Η κυρία Τζάκου- Λαμπροπούλου ανακοίνωσε τη δημιουργία δομών υποδοχής startups στη Θεσσαλονίκη, όπου εξειδικευμένα στελέχη θα υποδέχονται και θα εξυπηρετούν νεοφυείς και καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στο ειδικό πακέτο υπηρεσιών που δημιουργείται για την εξυπηρέτησή τους.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ