Απέλαση επτά Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ

Απέλαση επτά Ρώσων διπλωματών από το ΝΑΤΟ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απέλαση επτά διπλωματών της ρωσικής αποστολής στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, προχωρά το ΝΑΤΟ, για την επίθεση με νευροπαραλυτική ουσία εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η ανακοίνωση του Στόλτενμπεργκ έρχεται μία ημέρα μετά το κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την ΕΕ και άλλες χώρες της Ευρώπης, ως αντίποινα για τη χημική επίθεση, την οποία η Δύση χρεώνει εξ' ολοκλήρου στη Ρωσία, παρότι το Κρεμλίνο αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη σε αυτή.

O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε επίσης ότι θα μειώσει τον μέγιστο αριθμό της ρωσικής αποστολής στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο από τριάντα σε είκοσι μέλη, πραγματοποιώντας μία σημαντική μείωση σε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές αποστολές στον οργανισμό.

«Στέλνουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι υπάρχει κόστος», τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην επίθεση στον Σκριπάλ και την κόρη του.

Η νέα αυτή κρίση στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας έρχεται λίγα χρόνια μετά την ένταση που είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο πλευρές με αφορμή τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η εμπλοκή της Ρωσίας στην ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η είσοδος των Ρώσων διπλωματών στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να δουλεύουν πλέον μόνο από ρωσικά διπλωματικά κτίρια στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας.

Η κρίση της Κριμαίας αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ρωσίας, οι οποίες είχαν ενισχυθεί σημαντικά τη μεταψυχροπολεμική περίοδο, έχοντας οδηγήσει σε παύση κάθε στρατιωτικής και πολιτικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή