Bloomberg: Απρόθυμη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Ελλάδα

Bloomberg: Απρόθυμη για κυρώσεις κατά της Ρωσίας η Ελλάδα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απρόθυμες να κλιμακώσουν την ένταση με την Ρωσία, ως αντίδραση στην υπόθεση Σκριπάλ κρίνει γενικά τις ευρωπαϊκές χώρες άρθρο του Bloomberg που κάνει σχετική αναφορά και στη στάση της  Ελλάδας.

«Παρότι οι  Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν αλληλεγγύη στη Σύνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, κανένας δεν ήταν διατεθειμένος να πλησιάσει τον αριθμό των 23 Ρώσων διπλωματών που απέλασε η Τερέζα Μέι.

Ο μεγαλύτερος αριθμός που αποφάσισαν άλλες χώρες ήταν 4 διπλωμάτες. Σε αυτόν τον αριθμό έφτασαν Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία. Η Ιρλανδία, η Κροατία και οι παραδοσιακά αντι-ρωσικές χώρες Λιθουανία και Εσθονία επίσης μπήκαν στον χορό των απελάσεων. Μαζί τους και η Τσεχία- μία ιδιαίτερη περίπτωση καθώς αξιωματούχος της Μόσχας άφησε να εννοηθεί ότι ο νευροτοξικός παράγοντας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση μπορεί να έχει παραχθεί στην πρώην Τσεχοσλοβακία», αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου που ακολούθως συγκρίνει το βαθμό της αντίδρασης διάφορων ευρωπαϊκών χωρών  με κριτήριο το βαθμό στελέχωσης των πρεσβειών τους στη

Μόσχα και πόσο αυτές θα πλήττονταν σε περίπτωση ανταπάντησης της Ρωσίας

«Μία ματιά στη ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο, που μοιάζει με φρούριο, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι οι τέσσερις διπλωμάτες που απελαύνει η Γερμανία δεν συνιστά μεγάλο ποσοστό της ρωσικής αποστολής εκεί. Η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να βοήθησε την Τερέζα Μέι στη Σύνοδο, αλλά η πραγματική της απάντηση στην υπόθεση

Σκριπάλ ήταν συγκρατημένη», σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει:

«Υπάρχουν 10 χώρες της ΕΕ που δεν απέλασαν κανέναν. Δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομίες ανάμεσά τους και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο ή η Κύπρος έχουν μια καλή δικαιολογία. Οι πρεσβείες τους στη Μόσχα δεν έχουν πολλά στελέχη και μια απάντηση της Ρωσίας με το ίδιο νόμισμα θα έπληττε σοβαρά τις αντιπροσωπείες τους. Ωστόσο, χώρες όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Βουλγαρία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να δείξουν κάποια αλληλεγγύη. Αποφάσισαν όμως ότι το να υπογράψουν τη σκληρή δήλωση της Συνόδου- με την οποία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται η Ρωσία για την επίθεση- ήταν το μόνο που ήθελαν να κάνουν», αναφέρεται δστο δημοσίευμα που κρίνει ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα, αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα μέχρι να τους παρασχεθούν περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία είναι πίσω από τη δηλητηρίαση Σκριπάλ»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή