Αποκλεισμοί δρόμων στην Καταλωνία

Αποκλεισμοί δρόμων στην Καταλωνία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Αυτοκινητοδρόμους απέκλεισαν χθες το πρωί μέλη ριζοσπαστικών οργανώσεων υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη στη Γερμανία του ηγέτη του αυτονομιστικού κινήματος Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων ηγετικών στελεχών.

Οδοφράγματα έστησαν οι ακτιβιστές στον αυτοκινητόδρομο Α7, ο οποίος συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία κοντά στα γαλλικά σύνορα, καθώς και στην εθνική οδό Ν340, που συνδέει την Καταλωνία με τις ακτές της νοτιοανατολικής Ισπανίας. Αλλοι αυτονομιστές απέκλειαν τον αυτοκινητόδρομο Α2, που συνδέει την Καταλωνία με τη Σαραγόσα.

Τα οδοφράγματα αφαιρέθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις το μεσημέρι, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο TV3 έδειχνε εικόνες των ειδικών δυνάμεων της ισπανικής αστυνομίας να σέρνουν διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ξαπλώσει στη μέση του δρόμου.

Τις διαδηλώσεις αυτές οργάνωσε η Επιτροπή Προστασίας της Δημοκρατίας (CDR), προσκείμενη στο ακροαριστερό κόμμα Ενωτική Υποψηφιότητα (CUP). Οι οργανώσεις αυτές δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την αθώωση του Πουτζντεμόν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες στάσης από την ισπανική Δικαιοσύνη.

Εννέα ηγετικά στελέχη του αυτονομιστικού κινήματος, μεταξύ τους και ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλωνίας Ζόρντι Τουρούλ, έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής κράτησης, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες στάσης για την απόπειρα μονομερούς απόσχισης της περιοχής στις 27 Οκτωβρίου.

Διορία 60 ημερών

Η γερμανική Δικαιοσύνη έχει τώρα διορία 60 ημερών έως ότου αποφασίσει την έκδοση –ή μη– του Πουτζντεμόν στη Μαδρίτη.

Η εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Κιέλου, Βίμπκε Χόφελνερ, δήλωσε χθες ότι ουδεμία απόφαση θα ληφθεί αυτή την εβδομάδα, καθώς η γερμανική Δικαιοσύνη πρέπει τώρα να αποφανθεί εάν οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Κάρλες Πουτζντεμόν περιλαμβάνονται στον γερμανικό ποινικό κώδικα.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, χαρακτήρισε την Ισπανία «κράτος δικαίου», υπενθυμίζοντας ότι ο Πουτζντεμόν και οι σύντροφοί του δεν διώκονται για τις πολιτικές του απόψεις, αλλά επειδή παραβίασαν τη νομοθεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή