Στο ΣτΕ πολύτεκνοι, για το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ

Στο ΣτΕ πολύτεκνοι, για το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ΣτΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα της υπουργικής απόφασης με την οποία θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση μειωμένου τιμολογίου κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Στο ανώτατο δικαστήριο προσέφυγαν η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος και δύο πολύτεκνοι οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη και αντισυνταγματική η επίμαχη απόφαση (8.1.2018) του υφυπουργού Περιβάλλοντος. Βάσει της απόφασης, για την εφαρμογή κοινωνικού οικιακού τιμολογίου τίθενται εισοδηματικά κριτήρια που κυμαίνονται ανάλογα με τον αριθμό μελών της πολύτεκνης οικογένειας.

Εκ των πολύτεκνων που προσέφυγαν στο ΣτΕ, ο ένας είναι πατέρας τεσσάρων ανηλίκων και ο έτερος πατέρας δύο ανηλίκων και δύο ενηλίκων παιδιών. Οπως επισημαίνουν στις προσφυγές τους, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για παροχή μειωμένου τιμολογίου, καθώς το οικογενειακό τους εισόδημα για το 2017 ξεπέρασε τις 31.500 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τους υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να απορριφθούν οι αιτήσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην προσφυγή της η συνομοσπονδία, η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης και του κοινωνικού κεκτημένου, ενώ προσκρούει σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων και ιδιαίτερα σε εκείνες που προστατεύουν τις πολύτεκνες οικογένειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφάτως η Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος αλλά και οι δύο πολύτεκνοι προσέφυγαν στο ΣτΕ και αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος πολυτέκνων. Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4512/2018, αλλά και η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Εργασίας και Οικονομικών κατά το σκέλος με το οποίο θεσπίζονται εισοδηματικά όρια και κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος στους πολυτέκνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή