Επιστολή διαμαρτυρίας: «Προσβολή για τη Νομική»

Επιστολή διαμαρτυρίας: «Προσβολή για τη Νομική»

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέρα μεσημέρι στον πεζόδρομο της οδού Μασσαλίας, το βλέμμα πέφτει στο αιματοβαμμένο χαρτομάντιλο και τη σύριγγα δίπλα. Παραδίπλα, άνθρωποι ερείπια-ζωής κινούνται σε «ημιερεβώδη» κατάσταση. Ολοι γνωρίζουν τον λόγο. Παλιότερα, οι επισκέπτες απέφευγαν ακόμη και την ιστορική είσοδο της Νομικής Σχολής Αθηνών, επί της οδού Σόλωνος. Και αυτό διότι τα βράδια τοξικομανείς έκαναν εκεί την ανάγκη τους. «Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα», δήλωσε μιλώντας χθες στην «Κ» η κοσμήτορας της Σχολής κ. Καλλιόπη Χρηστακάκου-Φωτιάδη.

Χθες, 93 καθηγητές της εμβληματικής σχολής δημοσιοποίησαν οξύτατη επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπευθύνους: την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον διοικητή του Α.Τ. Εξαρχείων, τον δήμαρχο Αθηναίων, τον υπουργό Παιδείας, τον υπουργό Δικαιοσύνης. «Εχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη οδό, οι καθηγητές της Νομικής Σχολής είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε αυτή τη δημόσια διαμαρτυρία και να επιστήσουμε την προσοχή όλων για τη συνεχιζόμενη κατάσταση βαριάς παρανομίας στο κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο της Σχολής, δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Καθημερινά τελούνται στον χώρο αξιόποινες πράξεις (διακίνηση και χρήση ναρκωτικών ουσιών, απειλές, σωματικές βλάβες και εξυβρίσεις), κάποιες εκ των οποίων έχουν κακουργηματικό χαρακτήρα. Απευθύνουμε ύστατη έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση αυτού του απαράδεκτου και χρόνιου φαινομένου παρανομίας ακριβώς δίπλα στον χώρο, όπου διδάσκεται το Δίκαιο και σπουδάζουν οι αυριανοί δημόσιοι λειτουργοί, δικαστές και δικηγόροι της χώρας. Η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια των φοιτητών, των διδασκόντων και όλων των εργαζομένων, προσβάλλει δε την ίδια την ιστορία της Νομικής Σχολής», λέει το κείμενο. «Εδώ, όπου άλλοτε δόθηκαν αγώνες για τη δημοκρατία και την ελευθερία, επιβιώνει και μακροημερεύει ένα άντρο παρανομίας, όπου δρουν άτομα ξένα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα. Διαμαρτυρόμαστε για την απραξία της Πολιτείας, η οποία ανέχεται την κατάσταση, παντελώς αναντίστοιχη με την προσφορά και το έργο που επιτελείται στο παλαιότερο ΑΕΙ της πατρίδας μας», προσθέτουν και περιγράφουν τις ενέργειες που έκαναν τα τελευταία χρόνια.

Επιστολή διαμαρτυρίας: «Προσβολή για τη Νομική»-1

Ανθρώπινα ερείπια βρίσκονται σε «ημιερεβώδη» κατάσταση στους χώρους πέριξ της Νομικής Σχολής Αθηνών, που έχουν μετατραπεί σε στέκι χρηστών και εμπορίας ναρκωτικών. Οι διδάσκοντες έχουν προβεί και στο παρελθόν σε καταγγελίες, όμως οι αρμόδιες αρχές, όπως σημειώνουν, αδρανούν.

Μηνυτήρια αναφορά

«Από το 2012 έχουμε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής φύσης που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Εκτοτε, έχουμε προσφύγει με κάθε μέσο σε όλες τις αρμόδιες αρχές: καταγγελίες, επιστολές, επισκέψεις, προφορικές και έγγραφες διαμαρτυρίες στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου (2015, 2016, 2017), στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (2015), στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής (2016, 2017) και στον δήμο (2015, 2016, 2017). Η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή. Διαμαρτυρόμαστε για την ακατανόητη αδράνεια των αρμοδίων και τη διαχειριστική μετάθεση ευθυνών, ενώ το ζήτημα αφορά τα παιδιά όλων μας. Από τύχη και μόνο δεν έχουμε θρηνήσει θύματα και δεν έχουν γίνει βαρύτερες συμπλοκές ή θανατηφόρα επεισόδια σε βάρος φοιτητών μας. Διαμαρτυρόμαστε ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι για τη χείριστη παιδαγωγική του φαινομένου, την παιδαγωγική της ανοχής της παρανομίας. Διαμαρτυρόμαστε για τη διαστροφή της έννοιας του ασύλου, το οποίο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για την παράνομη συγκάλυψη κακουργηματικών πράξεων που καθημερινά τελούνται εντός και εκτός του κτιρίου της Νομικής Σχολής. Διαμαρτυρόμαστε για την έλλειψη ουσιαστικής και οργανωμένης προστασίας των πλέον δυστυχούντων συνανθρώπων μας, των θυμάτων των εμπόρων ναρκωτικών», τονίζουν οι πανεπιστημιακοί.

Και καταλήγουν: «Δηλώνουμε ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα ΤΩΡΑ και δεν αντιμετωπισθεί το φαινόμενο από την Πολιτεία, θα υποχρεωθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια και την υγεία των φοιτητών μας και να περιφρουρήσουμε το κύρος της Σχολής μας, λαμβάνοντας κάθε μέτρο, ακόμη και επώδυνο αν χρειαστεί. Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αν οι αρμόδιοι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τη Νομική Σχολή στην τύχη της, αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το πράξουν τα μέλη της».

Επίθεση Γαβρόγλου στα ΑΕΙ για τη βία

Στα ΑΕΙ επιτέθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τα προβλήματα με τα ναρκωτικά και τη βία. «Κάναμε επιτροπή στην οποία μετέχουν κοινωνικοί λειτουργοί, εισαγγελείς, εκπρόσωποι της αστυνομίας, ψυχολόγοι, έχουμε τους ανθρώπους που έχουν τεράστια εμπειρία με τα ναρκωτικά. Το να γκρινιάζουμε συνέχεια και να λέμε ότι η πολιτεία δεν κάνει τίποτα είναι λάθος. Τι έχουν κάνει τα ιδρύματα που ζουν το πρόβλημα και θα μπορούσαν να μας κάνουν και κάποια πρόταση για την αντιμετώπισή του;» ρώτησε μιλώντας χθες στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στη Θεσσαλονίκη. Πάντως, ανάλογα προβλήματα με αυτά πέριξ της Νομικής Αθηνών καταγράφονται και στο ΑΠΘ, αλλά και στο Οικονομικό Αθηνών, καθώς τοξικομανείς έχουν μετατρέψει το Πεδίον του Αρεως σε στέκι. Οι ναρκομανείς είχαν παλαιότερα στέκι στην οδό Τοσίτσα, δίπλα στο Πολυτεχνείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή