Γιλντιρίμ κατά Ε.Ε. με αιχμή το Κυπριακό

Γιλντιρίμ κατά Ε.Ε. με αιχμή το Κυπριακό

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στρατηγική επιλογή της Αγκυρας, να ασκεί μέρος της πίεσής της προς την Ε.Ε. μέσω των διαφορών που συντηρεί και παροξύνει με την Ελλάδα και την Κύπρο, φανερώνουν οι χθεσινές αντιδράσεις αξιωματούχων της γείτονος, έπειτα από το ναυάγιο της ευρωτουρκικής συνόδου της Βάρνας την περασμένη Δευτέρα. Η αδυναμία συγκλίσεων ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αγκυρα φάνηκε αφενός στην απόφαση του Τούρκου εισαγγελέα να επιμείνει στην προφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αφετέρου στην ενοχοποίηση της Ε.Ε. ως μέρους που δεν είναι αμερόληπτο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, η Ε.Ε., μέσω της ύπατης εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, είχε θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Αδικη συμπεριφορά»

Χθες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ κατηγόρησε την Ε.Ε. για άδικη συμπεριφορά. Είπε, ενδεικτικά, ότι η Τουρκία συμπεριφέρθηκε ανοικτά και ειλικρινά, δίχως, ωστόσο, να εισπράξει κάποιο σημάδι προσέγγισης από την Ε.Ε σε «δίκαιο επίπεδο». Επίσης, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι έχει παραδοθεί στα «καπρίτσια» των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αρνήθηκαν μέσω δημοψηφίσματος τη λύση του Κυπριακού (έμμεση αναφορά στο σχέδιο Ανάν) και, ως εκ τούτου, αυτή η Ενωση δεν μπορεί να πάει και πολύ μακριά.

Σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ, ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στις πιθανότητες ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. είπε ότι «αν αυτή η δουλειά θα γίνει πρέπει να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, αν δεν θα γίνει, την απόφαση είναι σε θέση να την πάρει η Ευρώπη πριν από εμάς». Και εν συνεχεία κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι από τη δεκαετία του ’60 ορθώνει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σε αντίθεση με την Ελλάδα που, όπως είπε, εντάχθηκε πολύ πιο εύκολα. «Με την Ελλάδα ξεκινήσαμε την περιπέτειά μας μαζί και έπειτα από λίγο χρονικό διάστημα συνειδητά έγινε διαχωρισμός, κι εδώ υπήρξε η πρώτη απώλεια αξιοπιστίας. Μετά είδαμε να κρατάνε στην αναμονή τη χώρα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιλντιρίμ.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα ενταξιακά κεφάλαια που είναι ανοικτά, λέγοντας ότι πρόκειται για 16 από τα 35, ενώ 14 παραμένουν μπλοκαρισμένα. Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τη λογική του κ. Γιλντιρίμ, η Τουρκία έχει εκπληρώσει ήδη τις υποχρεώσεις της για πλήρη ένταξη στην Ε.Ε., η οποία από τη δική της πλευρά πρέπει να διερωτηθεί εάν θέλει να προχωρήσει ή να κλειστεί στον εαυτό της.

Μετά τη Σύνοδο της Βάρνας, υψηλούς τόνους κατά της Ελλάδας χρησιμοποίησε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων και εταίρος του κ. Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. «Ο Τσίπρας νομίζει πως το τέρμα είναι άδειο. Αυτό το άτομο στις Βρυξέλλες χωρίς να κοκκινίσει το πρόσωπό του δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Είπε, μάλιστα, ότι η Τουρκία πυροβολεί στα πόδια όταν κάνει κάτι τέτοιο. Είχε τέτοιο θράσος», ανέφερε ο Μπαχτσελί και προσέθεσε ότι «όλος ο κόσμος ξέρει, πάντως, ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια κενά λόγια», κάνοντας σαφή παραπομπή στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ερντογάν – Πούτιν στο Ακούγιου

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ένδειξη των εξαιρετικά στενών δεσμών που συνδέουν τις δύο χώρες τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με όσα είπε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και μεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα της εφημερίδας «Χουριέτ», ο κ. Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαινιάσουν την επόμενη εβδομάδα και το πυρηνικό εργοστάσιο (ουσιαστικά θα θέσουν τον θεμέλιο λίθο) στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου κατασκευάζει η ρωσική Ροσατόμ και το κόστος του υπολογίζεται στα 20 δισ. δολάρια. Η τουρκική οικονομία αναμένεται να κλείσει το 2017 με ανάπτυξη μεταξύ 7-7,5% και η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει ένα μέσον όρο 5,5% ώς το 2020, κάτι που καθιστά για την Τουρκία τη φθηνή ενέργεια απαραίτητη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή