Σταυροδρόμι γεύσεων, πολιτισμών το «Ναν» στη Λέσβο

Σταυροδρόμι γεύσεων, πολιτισμών το «Ναν» στη Λέσβο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κουζίνα με γεύσεις της Μεσογείου και της Ανατολής ανοίγει σήμερα στη Μυτιλήνη, εγκαινιάζοντας ένα ριψοκίνδυνο νέο εγχείρημα. Πρόκειται για το εστιατόριο «Ναν», που σημαίνει ψωμί σε πολλές γλώσσες (ινδικά, πακιστανικά, φαρσί κ.ά.). Η εταιρεία ΝΑΝ, είναι αστική μη κερδοσκοπική και έχει ιδρυθεί από τέσσερις Ελληνίδες που ασχολούνται πολλά χρόνια με το προσφυγικό στη Λέσβο.

«Εδώ μπορούν να συναντηθούν διαφορετικοί πολιτισμοί, να αλληλοεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν. Μπορούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον. Στόχος μας είναι το φαγητό να γίνει το μέσο για να αλλάξουν οι αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και να βοηθήσει στην ένταξή τους, ένα πολύ σοβαρό και συχνά αμφιλεγόμενο θέμα», εξηγεί στην «Κ» μία από τις τέσσερις γυναίκες που το ίδρυσαν, η Λένα Αλτίνογλου. Ηδη έχουν προσληφθεί δύο πρόσφυγες για το μαγειρείο που μαθαίνουν τεχνικές ασφάλειας και υγιεινής από Ελληνες μάγειρες.

Η διαφορετική κουζίνα ήταν μία σκέψη χρόνων που «εμποδίστηκε» με την ένταση του προσφυγικού. «Θέλουμε να προωθήσουμε την κοινωνική και συνεργατική οικονομία, καθώς και να δώσουμε τη δυνατότητα εκπαίδευσης των προσφύγων, μέσω του εργαστηρίου τεχνικής μαγειρέματος, ώστε στη νέα χώρα που θα φιλοξενηθούν να έχουν γνώσεις, αλλά και προϋπηρεσία» προσθέτει. Παράλληλα τονίζει: «Εδώ και χρόνια μέσα από την εμπλοκή μας με το προσφυγικό έχουμε καταλάβει ότι καλύτερα συνομιλείς και μαθαίνεις τον άλλον μέσα από το φαγητό, που αποτελεί ευκαιρία συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, εθίμων, αλλά και συνταγών. Αυτό θέλουμε να προωθήσουμε και με το ΝΑΝ»

Εξάλλου, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει και απαιτείται, για τους συντελεστές του εγχειρήματος, μια νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση ενός πληθυσμού προσφύγων που είναι παγιδευμένος στο νησί και ψάχνει τρόπους για να οραματιστεί ένα μέλλον. «Ολες μας οι δράσεις συμπεριλαμβάνουν και πρόσφυγες και ντόπιους», προσθέτουν. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να αναπτύξουν λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Να προωθήσουν τις αξίες και ιδέες της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης και της μη σπατάλης τροφίμων. Το φαγητό που τυχόν περισσεύει θα δίνεται σε δομές και κοινωνικές κουζίνες για άπορους και πρόσφυγες. «Τα τραπέζια μάς τα έφτιαξαν πρόσφυγες από παλέτες και τα έπιπλά μας είναι μεταχειρισμένα, τα τασάκια μας από αλουμινένια κουτάκια  κ.ά. Στο «Ναν» περιορίζουμε τη χρήση πλαστικού και δεν θα χρησιμοποιούμε φούρνο μικροκυμάτων», εξηγούν.

Τέλος, προτεραιότητα του «Ναν» είναι η υποστήριξη της τοπικής και της κοινωνικής οικονομίας. «Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους τοπικούς παραγωγούς, αλλά και παραγωγούς σε Ελλάδα και εξωτερικό που προωθούν το “δίκαιο εμπόριο”», εξηγεί η κ. Αλτίνογλου σημειώνοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συνεργασία με τυροκομεία του Μανταμάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή