ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ολος ο Ντελακρουά στο Λούβρο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΘΗΝΑΚΗΣ

Επισκέπτης του Λούβρου θαυμάζει τον πίνακα «La liberte guidant le peuple» (Η ελευθερία καθοδηγεί τον λαό), το πιο διάσημο έργο του Ντελακρουά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Ευγένιος Ντελακρουά δεν θα ξαναείναι πλέον ο ίδιος... Ο λόγος, πολύ απλός: για πρώτη φορά στην Ιστορία, εκτίθενται περίπου 180 έργα του ταυτόχρονα, σε έναν χώρο. Και σε ποιον άλλο χώρο θα ταίριαζε ο σπουδαίος Γάλλος ζωγράφος, αν όχι στο Λούβρο του Παρισιού;

Από αύριο και έως τις 23 Ιουλίου, ο ζωγράφος της «καθοδηγήτριας» ελευθερίας, ένας από τους πιο παραγωγικούς Γάλλους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ο Ευγένιος Ντελακρουά εκτίθεται και αποκαλύπτεται στο μεγαλύτερο μουσείο της Γαλλίας, με τη συνεργασία –και πώς αλλιώς;– του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. Αφορμή, η επέτειος των 150 ετών από τον θάνατό του. Αξίζει, εν προκειμένω, να σημειωθεί ότι μόλις στα 1963, στα 100 χρόνια από τη μεγάλη «φυγή» του, χρονολογείται η τελευταία μεγάλη αναδρομική του έκθεση.

Η ευρεία συλλογή έργων καλύπτει όλη τη ζωή του Ευγένιου Ντελακρουά (1798–1863). Οι επιμελητές του Λούβρου, Sébastien Allard και Côme Fabre, έχουν δομήσει έτσι τα 180 έργα, κυρίως ζωγραφικούς πίνακες, ώστε γίνεται πλήρης χαρτογράφηση του έργου του σπουδαίου ζωγράφου, ενώ, ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο κοινό αλλά και στους ειδικούς να αποτιμήσουν, με τη δική του σκευή ο καθένας, την παρακαταθήκη που άφησε ο Ευγένιος Ντελακρουά. Μια παρακαταθήκη γεμάτη ένταση και ζωντάνια, αλλά και με σκοτεινές γωνίες, ειδικά όταν πέρασε τη λιγότερο γνωστή περίοδό του, αυτήν της θρησκευτικής απεικόνισης και της τοπιογραφίας.

Αυτή η ένταση μοιάζει να διαπνέει το σύνολο του έργου του Ευγένιου Ντελακρουά. Τα 180 έργα που εκτίθενται στο Λούβρο αποδεικνύουν ακριβώς αυτό: ότι ο ζωγράφος είχε μέσα του τη δυναμική και την πείνα της ελευθερίας, ατομικής και συλλογικής. Εξάλλου, ο Ντελακρουά θαύμαζε και ήθελε να ακολουθήσει τα βήματα των μεγάλων Φλαμανδών και Βενετών ζωγράφων, του 16ου και του 17ου αιώνα. Ρομαντικός ώς το... μεδούλι, αποθέωσε την ατομικότητα, το προσωπικό πάθος για ελευθερία και ζωή. Μια ζωή που την έζησε και –πάνω απ’ όλα– την αναπαρέστησε με χρώματα, που «δανείστηκαν» οι ιμπρεσιονιστές που ακολούθησαν τον μεγάλο ρομαντικό, έναν ρομαντικό που υπέπεσε, όπως λένε πολλοί, στην παγίδα της φήμης και της υστεροφημίας, που ωστόσο αποτελούσε την προσωπική κινητήριο δύναμή του.

Στα περίπου 180 έργα του Ευγένιου Ντελακρουά περιλαμβάνονται, εκτός ασφαλώς από τα ζωγραφικά, και χαρακτικά έργα, και σχέδια. Η έκθεση στο Λούβρο είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους επισκέπτες, κοινό και ειδικούς, να ακολουθήσουν τα βήματα ενός καλλιτέχνη που τροφοδοτήθηκε από την τέχνη, αφοσιώθηκε σε αυτήν και την υπηρέτησε πιστά είτε ως ζωγράφος είτε ως συγγραφέας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ