ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αρνάκι του αμπελουργού με γραβιέρα και μέλι

Φωτογραφία: Εβελυν Φωσκόλου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Αρνί, Κρέας, Αμπελόφυλλα, Μέλι, Τυριά, Συνταγές

Με έμπνευση από τα ανοιξιάτικα υλικά και τις ντόπιες πρώτες ύλες, η Λίνα Φουρνιστάκη δημιούργησε το συγκεκριμένο πιάτο, που ταιριάζει γάντι με τα κυκλαδίτικα Ασύρτικα κρασιά.

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 1 ώρα + 50΄

Υλικά για 6-8 μερίδες
  • 2 αρνίσια μπουτάκια, περίπου 1½ κιλό το καθένα (ζητάμε εγκαίρως από τον κρεοπώλη μας να τα ξεκοκαλίσει και να τα ετοιμάσει για ρολά, δηλαδή να τα αφήσει σε όσο το δυνατόν ενιαία κομμάτια και να τα χτυπήσει ελαφρώς για να λεπτύνουν και να πλατύνουν)
  • 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
  • 30 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή από βαζάκι
  • 2 κουτ. σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας μέλι θυμαρίσιο
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι ή 1 κουτ. γλυκού ξερό
  • 300 γρ. γραβιέρα Σύρου (σε πολλά παντοπωλεία, ενδεικτικά Αφοί Βασιλόπουλοι, Κωσταρέλος, Ελληνικά Καλούδια και σούπερ μάρκετ Μασούτης, αντικαθιστούμε με άλλη γραβιέρα της αρεσκείας μας), σε λεπτά μπαστουνάκια
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Απλώνουμε το ένα ρολό σε επιφάνεια εργασίας και το τρίβουμε με το μισό σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές.

Στρώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα διπλάσιου μεγέθους από το ρολό και επάνω της απλώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα, φτιάχνοντας μια επιφάνεια αντίστοιχου μεγέθους με το αρνί.

Ακουμπάμε επάνω στα αμπελόφυλλα το αρνί. Ραντίζουμε με το μισό κρασί, αλείφουμε με το μισό μέλι, πασπαλίζουμε με το μισό θυμάρι και τακτοποιούμε σε όλο το μήκος του τη μισή γραβιέρα.

Με τη βοήθεια της λαδόκολλας αρχίζουμε να ρολάρουμε το αρνί και τα αμπελόφυλλα, όσο πιο σφιχτά γίνεται. Δένουμε το ρολό με σπάγκο κουζίνας και τυλίγουμε στη λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για το δεύτερο ρολό.

Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε λαδόκολλα, τη ραντίζουμε με αρκετό νερό και ακουμπάμε επάνω τα ρολά. Ψήνουμε  για περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά.

Αφήνουμε τα ρολά να κρυώσουν ελαφρώς, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και τους σπάγκους και σερβίρουμε, κόβοντάς τα προσεκτικά σε μέτριες φέτες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ