Ο Γάλλος ήρωας, σύμβολο της Ε.Ε.

Ο Γάλλος ήρωας, σύμβολο της Ε.Ε.

Κύριε διευθυντά

Η συγκλονιστική αυτοθυσία του Γάλλου αξιωματικού, που προσέφερε τη ζωή του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση άγνωστων ομήρων, δεν συνιστά μόνο μια ηρωική πράξη.  Συνοψίζει και συμπυκνώνει τις ανθρωπιστικές αξίες ενός πολιτισμού που έχει τις ρίζες του στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και μέσα από τον γαλλικό διαφωτισμό εξακολουθεί να υφίσταται σε πείσμα των καιρών.

Το μήνυμα του απλού Γάλλου θα μπορούσε να είναι ότι απέναντι στην τυφλή βία και τη μισαλλοδοξία, υπάρχουν άνθρωποι που προτάσσουν την ηθική ανωτερότητα. Και η εν λόγω σύγκριση δεν μπορεί παρά να είναι καταλυτική υπέρ της δεύτερης. Ωστόσο, ο ηρωικός συμβολισμός ενός απλού πολίτη δεν πρέπει να εξαντληθεί με όρους ειδησεογραφικής επικαιρότητας. Λόγω και της ευρωπαϊκής κρίσης ταυτότητας, θα ήταν ευχής έργον να αναχθεί σε ιστορικό γεγονός το οποίο η σουηδική ακαδημία  πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να τιμήσει με Νομπέλ Ειρήνης. Τότε, ως Ευρωπαίοι, θα έχουμε πετύχει πραγματικά ένα σημαντικό πλήγμα στον σκοταδισμό και θα δείξουμε στους αποπροσανατολισμένους νέους όλου του κόσμου ότι το μεγαλείο του ανθρώπου μετριέται με βάση το αξιακό του οπλοστάσιο.

Δρ Ανδρεας Δαβαλας

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή