Παυλόπουλος: Μόνη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας

Παυλόπουλος: Μόνη διαφορά, η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Αρχηγείο Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού, στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα υπερασπίζεται με σθένος τα σύνορά της και την Ευρώπη», επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» και διεμήνυσε ότι η υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας «δεν είναι απλώς δικαίωμά μας, είναι και χρέος μας έναντι της διεθνούς κοινότητας».

Ταυτόχρονα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει απαρέγκλιτα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, αλλά και τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες, όπως είναι η Συνθήκη της Λωζάννης (1923). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού στο Αρχηγείο Στόλου, ενώ ξεναγήθηκε στους χώρους του ναυστάθμου. Τον κ. Παυλόπουλο συνόδευαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι «διαπίστωσε το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της κυριαρχίας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Διαμηνύουμε λοιπόν προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής –την οποία ευνοούμε ειλικρινώς–, είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως κατέστη σαφές προς την ηγεσία της Τουρκίας κατά τη σύνοδο στη Βάρνα». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Eνωση, και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν υφίστανται αμφισβητήσεις και, πολύ περισσότερο, γκρίζες ζώνες σε ό,τι αφορά τα σύνορά μας –άρα και τα θαλάσσια– με τις γειτονικές μας χώρες, κατά συνέπεια δε και με την Τουρκία». Κάλεσε δε τη γείτονα «να παύσει να ισχυρίζεται το αντίθετο, συμμορφούμενη προς τη διεθνή νομιμότητα», καθώς η μόνη διαφορά που υφίσταται σχετικώς προς επίλυση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή