Εθνική Ασφαλιστική: Συζητήσεις με Fosun μετά το ναυάγιο με Exin

Εθνική Ασφαλιστική: Συζητήσεις με Fosun μετά το ναυάγιο με Exin

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Fosun, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σηματοδοτεί η εκπνοή της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της η Exin για την ολοκλήρωση της συναλλαγής εξαγοράς της εταιρείας.

Εληξε η προθεσμία

Η προθεσμία έληξε χθες και παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Exin κ. Ματ Φέρφιλντ ζήτησε –σύμφωνα με πληροφορίες– ολιγοήμερη παράταση, η διοίκηση της ΕΤΕ δεν αποδέχθηκε την πρόταση. Η επίσημη ανακοίνωση από την ΕΤΕ για τη διακοπή των συνομιλιών με την Exin αναμένεται σήμερα, ενώ ήδη από χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου σε αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης προεξόφλησε την ολοκλήρωση της πώλησης εντός του έτους. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά ο επικεφαλής της Εθνικής υπογράμμισε ότι «η πώληση είναι μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ και ότι είναι απίθανο να επιτραπεί η διατήρηση της επένδυσης, πέραν του ποσοστού του 25% που ήδη έχει συνομολογηθεί με τη DG Comp».

Στην παρουσίαση προς τους αναλυτές, η διοίκηση της Εθνικής υπογράμμισε ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι σε πολύ καλή κατάσταση και ότι η ΕΤΕ «θα εξετάσει τις πιθανές επιλογές με βάση και τη βελτίωση του λειτουργικού περιβάλλοντος, αλλά και τη βελτίωση της αξίας της εταιρείας».

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με τη Fosun που ήταν ο δεύτερος επικρατέστερος διεκδικητής στο πλαίσιο του διαγωνισμού προσφέροντας –σύμφωνα με πληροφορίες– περί τα 620-650 εκατ. ευρώ για το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Να σημειωθεί ότι οι προσφορές είχαν κατατεθεί πέρυσι τέτοια εποχή με βάση τα αποτελέσματα του 2016. Η βελτίωση των αποτελεσμάτων που σημείωσε η Εθνική Ασφαλιστική το 2017, καταγράφοντας άνοδο των κερδών πριν από φόρους κατά 23,5% – στα 71,6 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση, ανοίγει τον δρόμο για την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος.

Διαπραγματευτική θέση

Σημαντικό στοιχείο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής Τράπεζας ως πωλητή στην προσπάθεια βελτίωσης του τιμήματος, είναι η αύξηση των πωλήσεων που επιτεύχθηκε μέσω του τραπεζικού δικτύου, δηλαδή οι πωλήσεις bancassurance. Την προοπτική αυτή άφησε ανοιχτή και η εκτελεστική αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια του κινεζικού ομίλου κ. Κανγκ Λαν σε δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα στο Bloomberg. Στις δηλώσεις της η κ. Λαν, η οποία είναι και επικεφαλής του ασφαλιστικού ομίλου της Fosun, σημείωσε ότι ο κινεζικός όμιλος θα πρέπει «να επανεκτιμήσει τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας πριν κληθεί να επικαιροποιήσει την προσφορά της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή