Οι πρωτοπόροι που επένδυσαν στην καινοτομία εν μέσω κρίσης

Οι πρωτοπόροι που επένδυσαν στην καινοτομία εν μέσω κρίσης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για κάποιον, το κίνητρο ήταν η ανάγκη σε συνδυασμό με την αγάπη για τη γεωγραφία. Για άλλον, η αγάπη για τη βιομηχανία. Για άλλον, η καταστροφή του επιχειρηματικού οράματος του πατέρα λόγω του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Για άλλον, τα όσα άκουγε ανάμεσα στον πατέρα και τον συνεταίρο του στο γκαράζ του σπιτιού, εκεί όπου στεγαζόταν η εταιρεία. Οποιο και να ήταν το κίνητρο, το βέβαιο είναι πως όλοι κατάφεραν να αναπτύξουν εν μέσω κρίσης της επιχειρήσεις τους, επενδύοντας στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στην εξωστρέφεια. Ο λόγος, βεβαίως, για τους επιχειρηματίες που βραβεύθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού «Επιχειρηματίας της Χρονιάς» που διενεργεί παγκοσμίως και στην Ελλάδα η ΕΥ. «Ξεκίνησα την επιχειρηματική δραστηριότητα χωρίς να το θέλω, όταν σε ηλικία 18 ετών έχασα τον πατέρα μου και έπρεπε να διαχειριστώ μια εταιρεία με 200 άτομα. Επίσης, μου άρεσε η γεωγραφία και γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω εξαγωγές», ανέφερε χθες χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοφών Καντώνιας, πρόεδρος της Cosmos Aluminium A.E. Μαζί με τους δύο γιους του, Ιωάννη και Θεόδωρο, απέσπασαν τη διάκριση «Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2017» και θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό στο Μόντε Κάρλο, μαζί με τους νικητές του αντίστοιχου βραβείου από περίπου 65 χώρες, για τον τίτλο ΕΥ World Entrepreneur Of The Year, που θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο. H εταιρεία ιδρύθηκε το 2007, εξάγει το 99,7% της παραγωγής της, ενώ ο τζίρος της που σήμερα ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί σε 130 εκατ. ευρώ με την έναρξη λειτουργίας της τρίτης γραμμής παραγωγής.

Νικητής στην κατηγορία «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας» αναδείχθηκε ο κ. Χρήστος Κριμίζης-Τσατσούλης, διευθύνων σύμβουλος της Alchimica A.E., δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρωτοποριακού υλικού θερμομόνωσης-στεγάνωσης και προστασίας Hyperdesmo. Η εταιρεία διαθέτει τρεις μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και δύο θυγατρικές σε Τουρκία και Αγγλία, με πωλήσεις σε πάνω από 100 χώρες.

Με τον εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ να αριθμεί 18.000 σπουδαστές, να ετοιμάζονται να φοιτήσουν σε αυτόν 400 σπουδαστές από το εξωτερικό (από Κύπρο, Βουλγαρία, Πακιστάν, Ιράν κ.α.), να ιδρύει σε δύο μήνες Ναυτική Ακαδημία στον Πειραιά, η οποία θα στεγαστεί σε κτίριο 4.000 τ.μ., δεν είναι τυχαίο που η διευθύνουσα σύμβουλός του κ. Καλλιόπη Ροδοπούλου τιμήθηκε με το βραβείο «Δυναμικά Αναπτυσσόμενος Επιχειρηματίας». Από το 2019, ο όμιλος θα επεκτείνει τις δραστηριότητές του ιδρύοντας εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, ενώ την επόμενη τριετία σχεδιάζει την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Ελλάδα.

Ο κ. Δημήτρης Λακασάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Olympia Electronics, η οποία κατασκευάζει συστήματα φωτισμού ασφαλείας, αναδείχθηκε νικητής της κατηγορίας «Καινοτόμος Επιχειρηματίας». Τα προϊόντα της εταιρείας εξάγονται σε 72 χώρες, ενώ μετά το Πάσχα αναμένεται νέα γραμμή παραγωγής της εταιρείας σε έκταση 5.500 τ.μ., επένδυση ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

«Ο πλούτος δεν είναι ντροπή»

«Η χώρα θα ανακάμψει όταν θα κυνηγήσουμε όλοι τον πλούτο. Ο πλούτος δεν είναι ντροπή. Η φτώχεια είναι». Με αυτά τα λόγια, ο κ. Κριμίζης-Τσατσούλης έδωσε τη δική του απάντηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ, αναφερόμενος στις επενδύσεις και στους φόρους, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Οταν είναι υψηλή η φορολογία, πρέπει να είσαι βλάκας για να μην επενδύσεις μέρος των κερδών σου». Από την πλευρά του, πάντως, ο κ. Δ. Λακασάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υψηλά επιτόκια δανεισμού και στο μεγάλο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. «Η χώρα θα ανακάμψει όταν αλλάξουμε το παράδειγμα», υποστήριξε ο κ. Πάνος Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, ο οποίος νωρίτερα δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι «οι μικρές επιχειρήσεις είναι ο “καρκίνος” της χώρας», υπό την έννοια ότι αυτές που μετεγκαταστάθηκαν, για παράδειγμα, στη Βουλγαρία είναι αυτές που ποτέ δεν πλήρωναν φόρους, ούτε όταν ήταν στην Ελλάδα. «Οσες μεγάλες επιχειρήσεις δημιούργησαν μια εταιρεία συμμετοχών (holding) στο εξωτερικό το έπραξαν κυρίως για να μπορέσουν να δανειστούν, καθώς στην Ελλάδα υπό τις συνθήκες κρίσης αυτό δεν μπορούσε να συμβεί», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή