Μίνι baby boom στη Γερμανία λόγω προσφύγων

Μίνι baby boom στη Γερμανία λόγω προσφύγων

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Πολύ χαμηλότερα από τον ρυθμό αναπλήρωσης των γενεών (2,1 παιδιά ανά γυναίκα) κινείται η γεννητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Τα στοιχεία καταγράφουν ελαφριά αύξηση στη Γερμανία, από 1,5 σε 1,59 παιδιά ανά γυναίκα χάρη στη «δημογραφική ένεση» του νεανικού προσφυγικού πληθυσμού που έφθασε στη χώρα το διάστημα 2015-2016. Ούτε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει υγιές δημογραφικό προφίλ, με την κατάσταση να είναι δραματική στις χώρες του Νότου και της ανατολικής Ευρώπης και κάπως καλύτερη στη Γαλλία (1,92 παιδιά ανά γυναίκα) και τη Σουηδία (1,8 παιδιά ανά γυναίκα). Πρόκειται για τις δύο χώρες στις οποίες η κρατική μέριμνα για τις νέες οικογένειες είναι μεγαλύτερη.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με 1,38 παιδιά ανά γυναίκα. Οριακά χειρότερη είναι η κατάσταση στην Πορτογαλία (1,36), τη Μάλτα και την Κύπρο (1,37), αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία (1,34 παιδιά ανά γυναίκα).

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία Destatis έδωσε ακόμη πιο συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση του προσφυγικού πληθυσμού στην αύξηση των γεννήσεων.

Συγκεκριμένα, στη Γερμανία το 2016 γεννήθηκαν 792.131 παιδιά, περίπου 7% περισσότερα απ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχή αύξηση, με την οποία η γεννητικότητα στη Γερμανία φθάνει στα επίπεδα του 1973, ξεπερνώντας την «κοιλιά» που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια.

Με 1,59 παιδιά ανά γυναίκα, η Γερμανία προσεγγίζει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 1,6 παιδιών ανά γυναίκα, αλλά συνεχίζει να υπολείπεται δραματικά σε σχέση με τα απαραίτητα για την ανανέωση του πληθυσμού.

Η συμβολή των νεοεισερχομένων στη χώρα γίνεται σαφής από το εξής στοιχείο: Το 2016, οι μητέρες με γερμανική υπηκοότητα γέννησαν 3% περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά (1,46 παιδιά ανά γυναίκα), ενώ οι μητέρες άλλης υπηκοότητας 25% περισσότερα παιδιά (2,28 παιδιά ανά γυναίκα). Πιο συγκεκριμένα, στη Γερμανία το 2016 γεννήθηκαν τέσσερις φορές περισσότερα παιδιά Σύρων γονέων (18.500) απ’ ό,τι το 2015, τρεις φορές περισσότερα παιδιά Αφγανών γονέων (5.900) και δύο φορές περισσότερα παιδιά Ιρακινών (5.500).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή