«Το μοντέλο της τράπεζας τροφίμων είναι μοναδικό»

«Το μοντέλο της τράπεζας τροφίμων είναι μοναδικό»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι τράπεζες τροφίμων έχουν τη δομή λειτουργίας μιας κανονικής εταιρείας, το μόνο που δεν διαθέτουν είναι γραφείο πληρωμών, καθώς ως επί το πλείστον απασχολούν εθελοντές», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας τραπεζών τροφίμων, Jacques Vandenschrik, εκθέτοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις που καλείται να ικανοποιήσουν οι συνολικά 366 τράπεζες τροφίμων σε όλη την Ευρώπη. O κ. Vandenschrik ανέλαβε στα τέλη του 2016 το τιμόνι της ομοσπονδίας και συνετέλεσε στη μεταφορά της έδρας της από το Παρίσι στις Βρυξέλλες, «προκειμένου να είμαστε πιο κοντά στα κέντρα των αποφάσεων και να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη». Εχοντας μακρά θητεία στη Σομαλία και στη Νότιο Αφρική, όπου διετέλεσε και πρόξενος επί τιμή, ομολογεί ότι γνωρίζει καλά «τι σημαίνει πείνα».

Στην Αθήνα, ο Βέλγος αξιωματούχος βρέθηκε προσκεκλημένος στην 1η Ημερίδα του Εθνικού Δικτύου Συντονισμού ΤΕΒΑ «Εθελοντισμός και Σπατάλη Τροφίμων», όπου παρουσίασε στους συμμετέχοντες το έργο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά και τους στόχους της. Στη Γηραιά Ηπειρο, που εσχάτως έρχεται αντιμέτωπη με αυξανόμενα ποσοστά φτώχειας, γίνεται προσπάθεια συστηματικότερης συνεργασίας των κατά τόπους τραπεζών. «Συνεργαζόμαστε σε πολλά επίπεδα», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ», «συναντιόμαστε σε ετήσια βάση, ανταλλάσσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, πραγματοποιούμε καμπάνιες συλλογής τροφίμων σε σούπερ μάρκετ (τα λεγόμενα collect) την ίδια μέρα σε όλες τις χώρες, ενώ όταν παρίσταται ανάγκη κάνουμε και ανταλλαγές προϊόντων μεταξύ όμορων κρατών». Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρότζεκτ εν εξελίξει, αφορά τη στήριξη κρατών με μεγάλες επισιτιστικές ανάγκες, όπως η Αλβανία, η FYROM, η Μάλτα και η Σλοβενία. Ωστόσο και στο Βέλγιο 150.000 άνθρωποι καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες από τις τράπεζες τροφίμων. Πανευρωπαϊκά υποστηρίζονται 38.175 δομές, που με τη σειρά τους βοηθούν 7,5 εκατ. ανθρώπους. Χάρη στις ευρωπαϊκές τράπεζες τροφίμων πραγματοποιούνται 3,3 εκατ. γεύματα κάθε μέρα. 

Οπως σημειώνει ο κ. Vandenschrik, «οι τράπεζες τροφίμων αποτελούν ένα μοναδικό μοντέλο». Εργάζονται κυρίως εθελοντές αλλά με επαγγελματικό τρόπο, επωφελούνται οι έχοντες ανάγκη αλλά χωρίς να έρχονται σε άμεση επαφή με τους δωρητές. Τα τρόφιμα συλλέγονται και φυλάσσονται με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, εν συνεχεία χορηγούνται σε δομές και ΜΚΟ. Με κόστος μόλις 1 ευρώ μεταφέρεται τροφή αξίας 8 έως 50 ευρώ – δεδομένου ότι τα βασικά έξοδα των εν λόγω τραπεζών είναι τα μεταφορικά. Παράλληλα, καλλιεργούν το πνεύμα του εθελοντισμού αλλά και μια νέα σχέση με την τροφή. «Για εμάς η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία από την ποσότητα», τονίζει ο Βέλγος πρόεδρος, ο οποίος ομολογεί ότι δεν τον εκφράζει ο όρος «σπατάλη φαγητού». «Δεν προσφέρουμε στους ανθρώπους το φαγητό που πετιέται, αντίθετα φροντίζουμε ώστε το περίσσευμα φαγητού να αξιοποιείται με υπεύθυνο κοινωνικά και περιβαλλοντικά τρόπο». Για όλους τους παραπάνω λόγους, ακόμα και αν σε ένα ιδεατό σενάριο η φτώχεια εκλείψει, οι τράπεζες τροφίμων θα έχουν πάντα λόγο ύπαρξης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή