Αίγυπτος: Επανεκλογή Σίσι με 92% – Στο 40% η συμμετοχή

Αίγυπτος: Επανεκλογή Σίσι με 92% – Στο 40% η συμμετοχή

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι επανεξελέγη για δεύτερη θητεία με 92% των ψήφων, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τα πρώτα αποτελέσματα.

Περίπου 23 από τους 60 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα κατά τις τρεις ημέρες της εκλογικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε χθες, σύμφωνα με τις κρατικές εφημερίδες Al-Ahram και Akhbar el-Youm και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με την Al-Ahram, πέραν των 23 εκατομμυρίων ψηφισάντων, δύο εκατομμύρια έριξαν ουσιαστικά άκυρο καθώς στο ψηφοδέλτιο συμπλήρωσαν τα ονόματα υποψηφίων που δεν βρίσκονταν μεταξύ των μοναδικών δύο διεκδικητών της προεδρίας.

Ο μοναδικός αντίπαλος του Σίσι ήταν ο ελάχιστα γνωστός Μούσα Μουστάφα Μούσα και ο ίδιος υποστηρικτής του προέδρου, ο οποίος είχε δηλώσει συμμετοχή λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Άλλοι, περισσότερο γνωστοί επίδοξοι υποψήφιοι, δεν έλαβαν άδεια να θέσουν υποψηφιότητα ή αποσύρθηκαν οι ίδιοι.

Ο Σίσι, ο οποίος ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2013, εξελέγη για πρώτη φορά το 2014 με 96,9%.

Το ποσοστό συμμετοχής εκείνη τη χρονιά ήταν 47%, υψηλότερο από το 40% που ήταν αυτή τη φορά, παρά τις εκκλήσεις του Σίσι προς τους ψηφοφόρους να εκπληρώσουν το πατριωτικό τους χρέος.

Η Εκλογική Επιτροπή μάλιστα είχε προειδοποιήσει ότι όποιος μποϊκοτάρει την εκλογική διαδικασία χωρίς να επιδείξει σοβαρό λόγο για αποχή από τις εκλογές θα τιμωρείται με πρόστιμο 22 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή