Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας

6' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γέφυρες που επισημοποιούν τις φιλικές, πολιτικές, εμπορικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές επαφές μεταξύ των λαών. Οι ξένες πρεσβείες είναι ένας κόσμος μέσα σε έναν άλλον. Κάθε μία δημιουργεί ένα κουκούλι οικειότητας και σύνδεσης με τη χώρα που εκπροσωπεί. Εχει τον αέρα και τον σχεδιασμό, τους ρυθμούς και τον τρόπο ζωής της χώρας, την ιδιαιτερότητα και τη μοναδικότητα της οποίας έχουν την τιμή να διαφυλάττουν και να μοιράζονται και να αναμειγνύουν.

Ο τρόπος που σχεδιάστηκε και εντέλει μεταφέρεται αυτός ο κόσμος από τρεις πρεσβείες παρουσιάζεται σήμερα και αύριο στο κοινό. Η δράση Open Embassy εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του Open House Athens, το οποίο γεννήθηκε το 2014 και μας έχει συστήσει ορισμένα από τα εξέχοντα αρχιτεκτονικά τοπόσημα της Αθήνας. Σήμερα (πρεσβεία Νορβηγίας) και την Παρασκευή (πρεσβείες Κύπρου και Ολλανδίας), δωρεάν, με ειδική λίστα προεγγραφής, οι τρεις πρεσβείες συνοδεία των αρχιτεκτόνων που τις σχεδίασαν, θα υποδεχθούν όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τις βασικές αρχές και το πνεύμα των τριών χωρών. «Η ιδέα ήρθε ύστερα από τη συνειδητοποίηση ότι ορισμένα από τα πιο εξέχοντα κτίρια στην πόλη μας είναι κτίρια πρεσβειών και παραμένουν, ως επί το πλείστον, κλειστά στο ευρύ κοινό», αναφέρει στην «Κ» η αρχιτέκτων Ευγενία Τσαγκαράκη, υπεύθυνη του Open House Athens.

Η μετάδοση του «αέρα»

Οι τρεις πρεσβείες «επελέγησαν λόγω της ξεχωριστής τους αρχιτεκτονικής και του τρόπου που καταφέρνουν να μεταδώσουν τον “αέρα” των χωρών που αντιπροσωπεύουν. Συχνά αποτελεί ζητούμενο, κατά τη σχεδίαση ενός χώρου πρεσβείας, η αίσθηση οικειότητας για τους εργαζομένους σε αυτήν. Η αρχιτεκτονική των πρεσβειών, εξάλλου, συμβάλλει στην αντίληψη του κόσμου σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ της χώρας φιλοξενίας και της εκάστοτε αντιπροσωπείας», συμπληρώνει η ίδια.

Η «Κ» ζήτησε από τους τρεις πρέσβεις και τους αντίστοιχους αρχιτέκτονες να μιλήσουν για την καθημερινότητά τους σε έναν τόσο οικείο για εκείνους χώρο σε μία ξένη χώρα, αλλά και για τις βασικές ιδέες επί των οποίων στηρίχθηκε ο σχεδιασμός τους. Μένει να τις δούμε από κοντά! www.openhouseathens.gr

Πρεσβεία της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-1

Το μακρόστενο σχήμα του οικοπέδου, αλλά και το αυξημένο σε απαιτήσεις χώρων κτιριολογικό πρόγραμμα οδήγησαν στην κεντρική ιδέα ενός λιτού ορθογώνιου μονολιθικού όγκου, για τα τρία πρώτα επίπεδα, που διαμορφώνει τη «βάση» οπτικής έδρασης της ανωδομής του κτιρίου. Η κάθε λειτουργική ενότητα έχει μελετηθεί με γνώμονα τη δημιουργία ευέλικτων και λειτουργικών εργασιακών χώρων. Ετσι, ανά επίπεδο, επαναλαμβάνεται μια ζώνη με τους δύο απαραίτητους κόμβους κατακόρυφης κυκλοφορίας στην κύρια και στην πίσω όψη του κτιρίου, οι οποίοι επικοινωνούν μέσω του βασικού διαδρόμου οριζόντιας κυκλοφορίας. Ο άξονας αυτός οδηγεί στα γραφεία και συγχρόνως περικλείει τον πυρήνα των βοηθητικών χρήσεων ανά όροφο. Αυτό το ξεκάθαρο διάγραμμα κινήσεων διαχωρίζει τις χρήσεις των επιμέρους χώρων, ενοποιώντας παράλληλα την υπόλοιπη επιφάνεια που διατίθεται στα γραφεία, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε τμήματος.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ, 2009

Το διαχρονικό και σύγχρονο πρόσωπο της Κύπρου

Πρέσβης Κυριάκος Α. Κενεβέζος

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-2

Ο χώρος τον οποίον κατοικούμε είναι μια πολύπλοκη υλική πραγματικότητα που βρίσκεται σε πλήρη αλληλεξάρτηση και άμεση συσχέτιση με την ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα. Το κτίριο της πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, που σχεδιάστηκε από τους γνωστούς αρχιτέκτονες Κυριάκο και Αντέλα Κυριακίδη και τους συνεργάτες τους, δεν αποτελεί απλώς ένα λειτουργικό συγκρότημα γραφείων, αλλά ένα κτίριο ιδιαιτέρου κύρους και υψηλού συμβολισμού, που εμπεριέχει και εκπέμπει το διαχρονικό και σύγχρονο πρόσωπο της Κύπρου στην καρδιά της μητρόπολης του ελληνισμού, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η ματιά μου, όταν αντίκρισα για πρώτη φορά την όψη του κτιρίου της πρεσβείας μας, ακούμπησε στο χαρακτηριστικό κυπριακό σημάδι της σύνθεσης, στην οικεία αίσθηση του κυπριακού πωρόλιθου που παραπέμπει στην εντοπιότητα της παραδοσιακής και πρώιμης αστικής αρχιτεκτονικής της Κύπρου. Πέραν της λειτουργικής επάρκειας των διαμορφωμένων εσωτερικών χώρων, ζώντας το κτίριο καθημερινά, χαίρομαι το άπλετο φυσικό φως –ένα ακόμη στοιχείο που παραπέμπει και συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα– την εισχώρηση και διάχυση του οποίου επιτρέπουν γενναιόδωρα ο προσανατολισμός του και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του αιθρίου και των πολλαπλών ανοιγμάτων του. Μεγάλο δώρο, από το παράθυρο του γραφείου μου, η εικόνα του Ιερού Βράχου στη σφιχτή αγκαλιά του αστικού ιστού και τοπίου της Αθήνας.

Πρεσβεία της Νορβηγίας

Χατζηγιάννη Μέξη 5

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-3

Για τη νέα πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα επιδιώχθηκε μια αναγνωρίσιμη ταυτότητα, που ανακλά τον νορβηγικό χαρακτήρα. Οι νέες εγκαταστάσεις, με πανοραμική θέα, σε ένα μεγάλο και βαθύ ενιαίο χώρο, αποτέλεσαν πρόκληση για την είσοδο της θέας και του φυσικού φωτός παντού. Η κεντρική ιδέα –το φως– έρχεται ως απάντηση. Επιμήκεις φωτιστικές λωρίδες στην οροφή εισάγουν μόνιμο φυσικό και τεχνητό φως. Στις εσωτερικές και ως εκ τούτου πιο σκοτεινές περιοχές, όπως η είσοδος, γυάλινοι τοίχοι με φωτισμό πίσω τους αποδίδουν ακόμη περισσότερο φως, παραπέμποντας στο φως του παγετώνα. Aυτό το φως ξαφνικά παίρνει αποχρώσεις πράσινου ή μπλε, σαν το βόρειο σέλας. Η διαφάνεια στα διαχωριστικά επιτυγχάνει οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των χώρων. Τα γυάλινα χωρίσματα δημιουργούν την αίσθηση του ενιαίου ανοιχτού χώρου που ενισχύεται από επιπλέον εναλλακτικούς χώρους εργασίας.

JOOST FRIJDA / GFRA ARCHITECTURE, 2016

Νορβηγική συνεργασία, συναπόφαση και βιωσιμότητα

Πρέσβης Jorn E. Gjelstad

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-4

Οι εγκαταστάσεις της πρεσβείας της Νορβηγίας στην Αθήνα εμπνέουν πνεύμα συνεργασίας, συναπόφασης και βιωσιμότητας, που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που μας αρέσει να εργαζόμαστε. Οι Νορβηγοί είναι κοντά στη φύση. Ο σχεδιασμός των γραφείων μας, εμπνευσμένος από τα βουνά, τα φιορδ, τις λίμνες και το φως, τονίζει τη σημασία και τη δύναμη της φύσης. Οι χώροι της πρεσβείας είναι μια ισορροπημένη εναλλαγή ανάμεσα στις καθαρές γραμμές, τα χρώματα της φύσης, τις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τα οργανικά υλικά, όπως το ξύλο και το παρκέ. Εχει σχεδιαστεί για να αισθάνεσαι σαν να είσαι στη Νορβηγία – και συμβαίνει όταν μπαίνεις εδώ. Εχουμε δώσει προτεραιότητα σε ελκυστικούς κοινούς χώρους συναντήσεων, οι οποίοι παρέχουν ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει ανοικτές συναλλαγές. Εχουμε θέσει πολύ υψηλά την έννοια της διαφάνειας στη Νορβηγία – τόσο αναφορικά με την πολιτική όσο και την αισθητική. Εκεί εδράζεται η ανοικτή αίσθηση – υπάρχουν ελάχιστες σκοτεινές γωνιές στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας, ο καθένας μπορεί να δει τον άλλον. Το έντονο και όμορφο αθηναϊκό φως εισβάλλει κατευθείαν στην πρεσβεία από όλες τις πλευρές και λιώνει με το βόρειο φως στην κύρια είσοδο. Κάθε φορά που παρατηρώ την Ακρόπολη από το παράθυρο του γραφείου μου, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι δεν θα μπορούσα να είχα καλύτερη θέση εργασίας από αυτήν εδώ.

Πρεσβεία της Ολλανδίας

Βασ. Κωνσταντίνου 5-7

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-5

Βασικός άξονας της ανακαίνισης της πρεσβείας ήταν η ανάγκη να εισαχθεί η πρωτοποριακή φιλοσοφία για συνεργατικό περιβάλλον εργασίας στα δημόσια αξιώματα των Κάτω Χωρών, που ονομάζεται «Het Nieuwe Werken» (Νέος Τρόπος Εργασίας – HNW). Το HNW βασίζεται σε τρεις έννοιες: behavior – bricks – bytes. Η πρώτη εισάγει μια νέα αντίληψη για τη συμπεριφορά, σε ένα νέο συνεργατικό περιβάλλον, όπου υπάρχει η ατομική ευθύνη της επίτευξης αποτελέσματος. Η έννοια bricks αναφέρεται στον ευέλικτο χώρο, όπου οι θέσεις δεν καθορίζονται με βάση την ιεραρχία, αλλά με την εκάστοτε δραστηριότητα. Τέλος, τα bytes αφορούν την τεχνολογία που υποστηρίζει τα παραπάνω, περιλαμβάνοντας σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις που επιτρέπουν εργασίες σε οποιονδήποτε χώρο και χρόνο. Η πρεσβεία μετετράπη σε έναν ανοιχτό χώρο, όπου ευέλικτες και εναλλακτικές θέσεις εργασίας παρέχονται για το προσωπικό, ανεξαιρέτως.

JOOST FRIJDA / GFRA ARCHITECURE, 2014

Διασκέδαση εν ώρα εργασίας, αυτή είναι η ολλανδική καινοτομία

Πρέσβης Caspar Veldkamp

Σχεδιάζοντας τον «αέρα» μιας χώρας-6

Στην Ολλανδία, στην οποία έχουμε δει μια επανάσταση τα τελευταία χρόνια στον σχεδιασμό γραφείων, εφαρμόζεται μια νέα έννοια, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Ονομάζεται «νέος τρόπος εργασίας», εξαιτίας όχι μόνο του φυσικού χώρου, αλλά και της τεχνολογίας και του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε μαζί. Οι λέξεις-κλειδιά είναι διαφάνεια, ευελιξία και συνεργασία. Οι εγκαταστάσεις της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα είναι ένα ελκυστικό περιβάλλον εργασίας. Η οργάνωση ενθαρρύνει την εργασία με τρόπο προσανατολισμένο στο έργο. Δεν έχω δικό μου γραφείο. Μπορώ να καθήσω σε διαφορετικό σημείο καθημερινά, ανάλογα με τα καθήκοντα: αλλού βρίσκομαι όταν προετοιμάζουμε μια επίσημη επίσκεψη, αλλού όταν εργάζομαι σε μια έκθεση σχετικά με την Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, έχουμε ωραίες αίθουσες συσκέψεων για να υποδεχόμαστε επισκέπτες. Η δουλειά μας στην πρεσβεία δεν είναι να είμαστε παρόντες πίσω από ένα γραφείο. Εδώ μετρούν τα αποτελέσματα. Ενθαρρύνουμε τους συνεργάτες μας να εργάζονται από το σπίτι εάν τους το επιτρέπουν τα καθήκοντά τους. Η ομαδική συνεργασία βασίζεται στα ατομικά μας πλεονεκτήματα. Είμαστε εξοπλισμένοι με τελευταίας τεχνολογίας φορητούς υπολογιστές και λογισμικό, για μεγαλύτερη αυτονομία και αλληλεπίδραση. Ως αποτέλεσμα, είμαστε πολύ παραγωγικοί. Οι επισκέπτες είναι συχνά έκπληκτοι για τον τρόπο που δουλεύουμε, αλλά παρατηρούν ότι διασκεδάζουμε ενώ εργαζόμαστε. Αυτό είναι η καινοτομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή