Ενημερωτικές συναντήσεις Κοτζιά με πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Ενημερωτικές συναντήσεις Κοτζιά με πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύκλο ενημερωτικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς σχεδιάζει να έχει την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ήδη διαμηνύσει την πρόθεσή του στην επικεφαλής του «Κινήματος Αλλαγής» ενώ σκοπεύει να προβεί και σε επικοινωνία και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Κοτζιάς μετά από μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, για να συζητήσουν την πρόοδο των διμερών θεμάτων στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η συμφωνία για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) θα μεταβεί σήμερα στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Εκεί θα συναντηθεί, για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και υπό την αιγίδα του ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε από τη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί μια λύση με διάρκεια «που θα αντέξει στον χρόνο», γι’ αυτό και ετέθη ως προϋπόθεση και η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από την επίλυση της διαφοράς μας με τους βόρειους γείτονές μας».

Ωστόσο, πρόσθεσε, πως η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται για «οποιαδήποτε λύση», αλλά «με στόχο μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά». Παράλληλα, από την πλευρά των Σκοπίων, εξακολουθεί να υπάρχει επιμονή για καμία υποχώρηση στα ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα.

Σε συνέντευξή του ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στην τελευταία συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά, επαναλαμβάνοντας, πάντως, τη διαφωνία του με την εκδοχή που προτιμά η Αθήνα, αυτή της αμετάφραστης ονομασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή