Βίλνιους by locals

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κουκλοθέατρο με μαριονέτες, χειροποίητα σουβενίρ και ένα concept store αφιερωμένο στο λιθουανικό ντιζάιν.

Μπαρ Plevesa

Vilniaus gatve 33

Tηλ. +37-061866866

Τρίτη-Τετάρτη 19.00-01.00,

Πέμπτη 19.00-03.00,

Παρασκευή-Κυριακή 19.00-05.00

Whisky Sour: 6,5 ευρώ

Η κουλτούρα του κοκτέιλ είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη στο Βίλνιους, με την οδό Vilniaus να αποτελεί το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής στην πόλη. Εδώ βρίσκεται και το μπαρ Plevesa, του οποίου οι ενημερωμένοι μπάρμεν θα σας κερδίσουν με την… πρώτη γουλιά. Όποιος έρχεται μένει για τουλάχιστον δύο «γύρους». Μοντέρνο και μποέμ ταυτόχρονα, με φιλική ατμόσφαιρα και ωραίες μουσικές επιλογές, προσελκύει hipsters, καλλιτέχνες, ντόπιους σελέμπριτι, αλλά και τουρίστες. Μπορείτε εναλλακτικά να παραγγείλετε μπίρα ή κρασί, όμως αυτό που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε είναι τα κοκτέιλ του.

Taira Junusova


Κατάστημα Mint box

Sv. Stepono gatve 14

Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-18.00

Στο Βίλνιους υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι σχεδιαστές, που υπογράφουν ιδιαίτερα αντικείμενα. Τα ρούχα και τα αξεσουάρ τους χαρακτηρίζονται συνήθως από μίνιμαλ μοτίβα και αυστηρές γραμμές, αλλά τα λαμπερά τους χρώματα τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Οι περισσότερες ντιζάιν μπουτίκ βρίσκονται στον οδό Sv. Stepono και ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Mint Box. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα concept store με μεγάλη ποικιλία σε είδη, κυρίως Λιθουανών δημιουργών. Η ιδιοκτήτριά του θα σας δώσει όσες πληροφορίες και συμβουλές χρειάζεστε για τις αγορές σας.

Taira Junusova


Έκθεση στρατιωτικών οχημάτων

Olandų g. 21 A

Tηλ. +37-052619606

Τρίτη-Σάββατο 10.00-17.00

Δωρεάν

Μια πρωτότυπη υπαίθρια έκθεση για τους λάτρεις των στρατιωτικών οχημάτων. Εδώ θα δείτε εκατοντάδες αυτοκίνητα, φορτηγά, τανκς, αλλά και πυραύλους, ένα-δυο πλοία, παλιά λεωφορεία, ακόμα και ένα βενζινάδικο σοβιετικού τύπου. Τα οχήματα προέρχονται από τη Σοβιετική Ένωση, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες χώρες. Κάποια χρονολογούνται από τον Α΄ και άλλα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – τα πιο παλιά στεγάζονται σε γκαράζ, τα νεότερα εκτίθενται στους εξωτερικούς χώρους. Οι επισκέπτες μπορούν να μπουν και να καθίσουν σε όλα, να τα περιεργαστούν και να τραβήξουν φωτογραφίες. Προσφέρει ένα εναλλακτικό μάθημα ιστορίας, κυρίως για μικρά και μεγαλύτερα αγόρια, δεν λείπουν όμως και οι επισκέπτες γένους θηλυκού.

Radvile Bieliauskiene


Κατάστημα Senuju amatu dirbtuves

Saviciaus 10

Tηλ. +37-052125169

Τρίτη-Κυριακή 11.00-19.00

Καλειδοσκόπιο: 14 ευρώ

Βίλνιους by locals-1

Αν ψάχνετε όμορφα χειροποίητα σουβενίρ, θα τα βρείτε στο Senuju Amatu Dirbtuves.

Αν ψάχνετε για ένα όμορφο σουβενίρ στην Παλιά Πόλη, στο Senuju Amatu Dirbtuves θα βρείτε χειροποίητα αντικείμενα από ντόπιους πιστοποιημένους δημιουργούς. Η ονομασία του σημαίνει «παλιό εργαστήρι χειροτεχνίας». Στον χώρο μπορείτε να κάνετε τις αγορές σας, αλλά και να δείτε τους τεχνίτες επί το έργον. Ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν γυαλί, ύφασμα ή δέρμα και, αν θέλετε, θα σας αφήσουν να δοκιμάσετε κι εσείς τις ικανότητές σας. Θα βρείτε υπέροχα ξύλινα καλειδοσκόπια, κεραμικά, λινά, φυσικά σαπούνια, μαγνητάκια και μοναδικά κοσμήματα.

Radvile Bieliauskiene


Πάρκο Kalnu  

T. Kosciuskos str.

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Βίλνιους by locals-2

Ο λόφος των Τριών Σταυρών βρίσκεται μέσα στην έκταση που καταλαμβάνει το πάρκο Kalnu. ( Φωτογραφία: © VISUALHELLAS.GR)

Ένας τεράστιος ελεύθερος χώρος αναψυχής απλώνεται ανάμεσα στην αριστερή όχθη του ποταμού Νέρις και τη δεξιά όχθη του ποταμού Βίλνια. Η ονομασία του σημαίνει «πάρκο των λόφων», γιατί περιβάλλεται από μερικούς από τους ψηλότερους λόφους της πόλης. Ο πιο εντυπωσιακός είναι αυτός των Τριών Σταυρών, όπου σύμφωνα με τον θρύλο παγανιστές σκότωσαν επτά Φραγκισκανούς μοναχούς, τους σταύρωσαν και τους έριξαν στο ποτάμι – το ομώνυμο μνημείο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Antanas Vivulskis. Ο αγαπημένος μου λόφος είναι του Τάφου του Γκεντιμίνα, Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας και υπευθύνου για την επέκταση των εδαφών της χώρας και την ίδρυση της πρωτεύουσάς της. Το πάρκο Kalnu προσφέρει πανοραμική θέα του Βίλνιους και είναι ό,τι πρέπει για ένα ξεκούραστο διάλειμμα από την περιήγηση στην πόλη. Το καλοκαίρι διοργανώνονται εδώ διάφορα φεστιβάλ.

Kamile Naraite


Χώρος τέχνης Gobis

Gedimino pr. 13

Tηλ. +37-068721619

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν γίνει δημοφιλείς οι εκθέσεις έργων τέχνης σε εξωτερικούς χώρους. Η ιδέα ξεκίνησε από την πολιτιστική πρωτοβουλία Kvadratas και γρήγορα βρήκε μιμητές. Στην υπαίθρια γκαλερί Gobis έχουν φιλοξενηθεί ήδη περί τις 100 εκθέσεις κεραμικής, κάποια μάλιστα από τα έργα τα έχουν δημιουργήσει παιδιά. Δεν υπάρχει ίσως πιο «έξυπνος» τρόπος για να κάνεις την τέχνη μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης.

Kamile Naraite


Θέατρο μαριονέτας Lele

Arkliu g. 5

Tηλ. +37-052628678

Διάθεση εισιτηρίων

Τρίτη-Κυριακή 10.00-16.00

Εισιτήριο +/–: 6 ευρώ

Το θέατρο μαριονέτας του Βίλνιους ιδρύθηκε το 1958. Από το 1977 στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, που υπήρξε η έπαυλη της οικογένειας Λιθουανών ευγενών Oginski. Πιο παλιά, πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον χώρο χρησιμοποιούσε –και ανέβαζε τις παραστάσεις του– το Θέατρο του Εβραϊκού Γκέτο. Το ρεπερτόριό του είναι κλασικό και οι περισσότερες παραστάσεις βασίζονται σε λαϊκούς μύθους από τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Γερμανία και σε γνωστά παραμύθια, όπως «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Τα τρία γουρουνάκια» ή «Το ασχημόπαπο». Κάποιες παραστάσεις απευθύνονται σε ενήλικο κοινό, ενώ εδώ πραγματοποιείται και το ετήσιο Φεστιβάλ Μαριονέτας. Λειτουργεί επίσης μουσείο με μαριονέτες, μάσκες, σκηνικά, σκίτσα, πόστερ και προγράμματα παραστάσεων. Για να επισκεφθείτε όμως τον εκθεσιακό χώρο, πρέπει να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Radvile Bieliauskiene


Skatepark Kablys

Kauno g. 5

Καθημερινές απόγευμα

Μπίρα: 3 ευρώ

Σε ένα παλιό κτίριο με κιονοστοιχία στην πρόσοψη –και έναν τεράστιο γάντζο στο κέντρο του αετώματος– συνυπάρχουν το πρώτο skatepark εσωτερικού χώρου της Λιθουανίας, ένα νεανικό hostel, ένα nightclub και ένα μπαρ-εστιατόριο. Το Kablys είναι ένα μοναδικό σημείο συνάντησης στην πόλη, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της νυχτερινής ζωής της. Το προσωπικό είναι κεφάτο και φιλικό, η διάθεση πάντα ανεβασμένη και η διασκέδαση ξέφρενη. Φιλοξενεί επίσης διάφορα events, όπως πάρτι με ηλεκτρονική μουσική και παραστάσεις stand-up comedy. Ακόμη και αν δεν έχετε

διάθεση για χορό, επισκεφτείτε το. Η εμπειρία θα σας ανταμείψει.

Sarunas Andriusaitis


Mπιραρία Nisha

L. Stuokos-Guceviciaus gatve 9

Tηλ. +37-061130030

Δευτέρα 16.00-22.00,

Τρίτη-Παρασκευή 15.00-23.00,

Σάββατο 14.00-23.00, Κυριακή 15.00-22.00

Μπίρα: 3 ευρώ

Βίλνιους by locals-3

Όσοι αγαπάτε την μπίρα στο Nisha θα βρείτε το στέκι σας.

Στο Nisha θα βρείτε τις καλύτερες βαρελίσιες μπίρες στην πόλη. Είτε θέλετε να ανακαλύψετε νέες γεύσεις είτε είστε γνώστης και θέλετε να απολαύσετε την ale της προτίμησής σας, αυτό είναι το κατάλληλο μέρος. Μόλις οι κάνουλες ανοίγουν, ξεκινά ένα «ταξίδι» με πολλές συναρπαστικές στάσεις σε όλο τον κόσμο. Το προσωπικό κατέχει άριστα το αντικείμενο και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την μπίρα που θα απογειώσει τη βραδιά σας. Η καλόγουστη διακόσμηση είναι στα συν του μαγαζιού, αλλά… προφανώς δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο θα το επισκεφθείτε.

Sarunas Andriusaitis


Εστιατόριο Panama food garden

Vykinto St 17A

Tηλ. +37-065082829

Δευτέρα-Παρασκευή 11.30-23.00,

Σάββατο 12.00-00.00,

Κυριακή 12.00-22.00

Ποτήρι κρασί: 4 ευρώ

Μοιάζει αρκετά με εξοχικό με κήπο ή με κατοικία στα προάστια, είναι όμως ένα καλό εστιατόριο στην ακριβή συνοικία Zverynas. Οι τοίχοι του μικρού ξύλινου σπιτιού είναι βαμμένοι σε ζωηρές αποχρώσεις του γαλάζιου και του κίτρινου και μια γάτα τριγυρίζει πάντα στη σάλα. Τις ηλιόλουστες μέρες μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας στον κήπο, κάτω από τα δέντρα, ή στο θερμοκήπιο. Το μενού περιλαμβάνει θαλασσινά, μοσχάρι και πάπια.

Sarunas Andriusaitis

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική –www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή