80 χρoνια πριν… 29-III-1938

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

AΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά πολλών ημερών πάλην προς τον θάνατον, την 1.25΄ της προχθές Κυριακής, απεβίωσεν εις τον «Ευαγγελισμόν», όπου από ικανών εβδομάδων ενοσηλεύετο, ο Ανδρ. Μιχαλακόπουλος. […] Η «Καθημερινή» μετέχουσα της θλίψεως συλλυπείται θερμώς την οικογένειάν του. Η κηδεία του έγινε χθες εκ του ναού της Μητροπόλεως. […] Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος εγεννήθη το έτος 1880 εις τας Πάτρας. […] Εις την πολιτικήν εισήλθεν τω 1910 εκλεγείς αντιπρόσωπος Πατρών εις την Αναθεωρητικήν Βουλήν υπό την σημαίαν του κόμματος των Φιλελευθέρων. […] Τω 1911 ανετέθη υπό του Ελευθερίου Βενιζέλου εις τον Μιχαλακόπουλον το Υπουργείον της Εθνικής Οικονομίας […] θέσας τας βάσεις της κοινωνικής πολιτικής του Κράτους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ: Κατά της κοινωνικής αυτής πολιτικής ηκούσθησαν πολλαί διαμαρτυρίαι και ιδίως κατά της εποεμβάσεως του Κράτους διά την ρύθμισιν οικονομικών ή εργατικών διαφορών και σχέσεων. […] Ο Μιχαλακόπουλος απήντησεν [εις την Βουλήν] ως εξής: «Οταν μοι είπητε ότι η επέμβασις, η σκόπιμος, η ρυθμιστική του Κράτους, είναι υπέρβασις της ελευθερίας, δύναμαι να απαντήσω εις υμάς: όχι· είναι απόδοσις ελευθερίας, είναι απολύτρωσις πολλάκις από απάνθρωπα δεσμά, τα οποία το κοινωνικόν συναίσθημα και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι δυνατόν να ανεχθή. Αρκεί η επέμβασις της Πολιτείας να είναι συμβιβάζουσα τα αντικρουόμενα συμφέροντα ρυθμιστική· αρκεί να επεκτείνεται όπου η ανάγκη, όχι μόνον του δικαίου, αλλά και του ανθρωπισμού το επιβάλλει.» [Σημ. «Φ»: Εδώ ανιχνεύονται ρίζες του κοινωνικού φιλελευθερισμού του Κωνσταντίνου Καραμανλή.]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή