ΚΟΣΜΟΣ

Οζερσάϊ: Κρίση στην ΑΟΖ αν μας εμποδίσουν οι Ελληνοκύπριοι

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Δηλώσεις πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης στο τουρκοκυπριακό κανάλι Diyalog Tv ο αντιπρόεδρος της «κυβέρνησης» και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ. Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων του για την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

«Σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι ε/κ γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα ξεκινήσουμε και εμείς γεωτρήσεις. Τότε, σε περίπτωση που οι Ελληνικύπριοι επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν θα προκύψει κρίση», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο «ΥΠΕΞ» αναφέρεται στην ευρύτερη περιοχή ως «εστία πυρκαγιάς» και στη σημασία των τελευταίων εξελίξεων στο διεθνές σκηνικό για την περιοχή μας, κυρίως στην αντιπαράθεση της Ρωσίας με την Δύση.

Στη συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε: «Παρατηρώντας τις εργασίες της ε/κ πλευράς κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι Τ/κ δεν έχουν δικαιώματα σε αυτές τις περιοχές. Άλλωστε η ε/κ ηγεσία, η Ε.Ε., ο ΟΗΕ αποδέχονται το μερίδιο των τ/κ. Έχουμε δικαιώματα στα κοιτάσματα που βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά δεν άλλαξε στάση και εξουσιοδότησε κάποιες εταιρίες για έρευνες. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και εμείς εξουσιοδοτήσαμε κάποιες εταιρίες. Όπως οι Ε/κ που ανακοίνωσαν τεμάχια 1,2,3,4,5 και εμείς ανακοινώσαμε τεμάχια ως A,B,C,D,E,F,G. Κάποια μάλιστα συμπίπτουν. Τα δικαιώματα μας σε αυτές τις περιοχές δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Δεν υπάρχει συμφωνία για εξόρυξη, ωστόσο υπάρχει συμφωνία ότι ανήκει και στις δυο πλευρές».

«Έτσι θα μπορούσαμε να καθίσουμε στο τραπέζι και να συμφωνήσουμε από κοινού για την ίδια την πηγή (σ.σ. κοίτασμα). Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεκινήσουν οι ε/κ γεώτρηση θα ξεκινήσουμε και εμείς τη δική μας γεώτρηση. Σε περίπτωση που οι Ε/κ επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν με φυσική δύναμη, τότε θα προκύψει μια κρίση», συμπλήρωσε.

Ακιντζί: «Δεν κλείσαμε τις πόρτες »

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης, δηλώσεις για το Κυπριακό πραγματοποίησε και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Υστερα από την προγραμματισμένη συνάντηση του με τους εκπρόσωπους της «κυβέρνησης» ο Τ/κ ηγέτης επανέλαβε ότι δεν τάσσεται υπέρ της έναρξης μια διαπραγματευτικής διαδικασίας με ανοιχτή την άκρη (δίχως τέλος).

«Δεν δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συναντηθούμε και ότι κλείσαμε τις πόρτες», τονίζει ο κ. Ακιντζί, ο οποίος επισημαίνει ότι στην Κύπρο υπάρχει ανάγκη για διάλογο.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ