Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου η Αθήνα για το 2018

Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου η Αθήνα για το 2018

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Alpha Bank απευθύνει το δικό της προσκλητήριο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Μία από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές μορφές του 20ου αιώνα, ο Αργεντινός Χόρχε Λούις Μπόρχες, φανταζόταν πως ο Παράδεισος δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα είδος βιβλιοθήκης. Σε έναν τέτοιο Παράδεισο, μία τεράστια βιβλιοθήκη, μετατρέπεται από τις 23 Απριλίου και για έναν ολόκληρο χρόνο η Αθήνα, η οποία φέρει για το 2018 τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

Μετά από την απόφαση της UNESCO να την ανακηρύξει σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, η Αθήνα ετοιμάζεται αυτές τις ημέρες να γράψει λέξη-λέξη μία νέα σελίδα στην ιστορία της ως ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς κουλτούρας, γνώσης και ιστορίας. Για έναν ολόκληρο χρόνο, η παγκόσμια καρδιά του βιβλίου θα χτυπά στην ελληνική πρωτεύουσα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση για το Βιβλίο και τον μαγικό κόσμο του με κεντρικό σύνθημα «Βιβλία Παντού».

Αναγνώσεις σε απρόσμενες τοποθεσίες για τους περαστικούς, στρογγυλά τραπέζια με αγαπημένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς σε κάθε γειτονιά και αναλύσεις για τους βιβλιοφάγους είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία του προγράμματος εκδηλώσεων της φετινής Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου.

Για τις ανάγκες του θεσμού όλη η Αθήνα βρίσκεται επί ποδός, καθώς περισσότερα από 30 ιδρύματα, ινστιτούτα, βιβλιοθήκες και χώροι πολιτισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αναδείξουν τις δημιουργικές ικανότητες της πόλης, να εξερευνήσουν άγνωστους λογοτεχνικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς και να φέρουν το βιβλίο σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά.

Από αυτή τη γιορτή του βιβλίου δεν θα μπορούσε να λείπει η Alpha Bank, η Τράπεζα που έχει συνδέσει όσο λίγες το όνομα και τη δράση της με τον πολιτισμό, τη διατήρηση και τη διάσωσή του. Διαθέτοντας μία άρτια βιβλιοθήκη, η οποία λειτουργεί από το 1984 και αριθμεί περισσότερους από 30.000 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους βιβλίων καθώς και 578 τίτλους οικονομικών περιοδικών, η Alpha Bank απευθύνει το δικό της προσκλητήριο στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού και αναγνωρίζοντας ότι το βιβλίο αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης και πυξίδα της κριτικής σκέψης, η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank διοργανώνει δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018. Θέλοντας να κάνει ακόμη πιο στενή την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση ανθρώπου και βιβλίου, η Τράπεζα καλεί πολίτες και επισκέπτες να πάρουν μέρος σε ξεναγήσεις στον χώρο της Βιβλιοθήκης στις 23 Απριλίου 2018, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, προσφέροντας έκπτωση 40% σε όλες τις εκδόσεις της.

Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου η Αθήνα για το 2018-1

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι το διάβασμα εξευγενίζει το πνεύμα και ακονίζει τη σκέψη, η Τράπεζα διοργανώνει Έκθεση Σπάνιων Εκδόσεων από τη Συλλογή της, στον Εκθεσιακό Χώρο του Κεντρικού Κτηρίου της (Σταδίου 40 και Πεσμαζόγλου 12). Πρόκειται για σπάνιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ό αιώνα και περιλαμβάνουν έργα κλασικών συγγραφέων, Ευρωπαίων περιηγητών που οποίοι διέτρεξαν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο από τον 17ο έως και τον 19ο αιώνα, καθώς και εκδόσεις εικονογραφημένες από γνωστούς ζωγράφους και χαράκτες του 20ού αιώνα.

Επιπλέον, η Alpha Bank τιμά την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με παρουσιάσεις επιλεγμένων Εκδόσεών της, οι οποίες θα απευθύνονται στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Τράπεζας (Πανεπιστημίου 41, 4ος όροφος). Ταυτόχρονα, θέλοντας να ταξιδέψει τα παιδιά στον μαγικό κόσμο του βιβλίου, η Βιβλιοθήκη της Alpha εγκαινιάζει ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο «Γνωρίζω τη Βιβλιοθήκη», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου και πραγματοποιείται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Βιβλιοθήκη, ενώ συνοδεύεται και από σχετικό έντυπο υλικό.

Στο μεταξύ, ως συνιδρυτής και μέλος του Δικτύου συνεργασίας των Οικονομικών Βιβλιοθηκών, με την επωνυμία «ΔΙ.Ο.ΒΙ. – Δίκτυο Οικονομικών Βιβλιοθηκών», η Βιβλιοθήκη της Alpha Bank συμμετέχει ενεργά και στις δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί για φέτος. Αυτές περιλαμβάνουν παρουσιάσεις εκδόσεων των μελών του Δικτύου, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου για το 2018. Παράλληλα, διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Οικονομικές Βιβλιοθήκες: Δεξαμενές Πληροφόρησης και Κατάρτισης», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου 2018 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, καθώς και μία εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η οποία εντάχθηκε προσφάτως ως νέο μέλος στο ΔΙ.Ο.ΒΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή