H θαυματουργή τσουκνίδα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τσουκνίδα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φυτά της ελληνικής υπαίθρου. Κάθε άνοιξη αναπτύσσεται κατά συστάδες και με τις χαρακτηριστικές βελόνες της είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον ζωτικό της χώρο προξενώντας κνησμό σε όποιον έρθει σε επαφή μαζί της. Ευτυχώς, το φαινόμενο είναι παροδικό και μετά από μία ώρα δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα. Υπάρχει φυσικά και το αντίδοτο, που είναι η μολόχα. Κόβουμε λίγα φύλλα, τα τρίβουμε στο σημείο όπου μας τσίμπησε η τσουκνίδα και ο πόνος περνάει. Η τσουκνίδα έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρησιμότητες. Κατ’ αρχάς, έχει μεγάλη διατροφική αξία. Πλήθος φλαβονοειδών, φυλλικό οξύ, πυρίτιο, πολλές βιταμίνες, μυρμηκικό οξύ, σελήνιο κ.ά. Μαζί με τη διατροφική της αξία, παρατήρησαν ότι έφερνε μια γενικότερη αναζωογόνηση στο σώμα. Ο Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει «πανάκεια», το φυτό που κάνει για όλες τις ασθένειες. Με λελογισμένη χρήση μπορούμε να ωφεληθούμε από τις ιδιότητές της, ιδιαίτερα από την καθαριστική ικανότητα που έχει.

Μαζί με την αγκινάρα και το σπαράγγι, τα οποία εντελώς… τυχαία ωριμάζουν και αυτά την άνοιξη, προετοιμάζουν το σώμα μας για τον έντονο ρυθμό του καλοκαιριού, καθαρίζοντας τα φίλτρα του οργανισμού μας.

Η τσουκνίδα σε δύσκολες εποχές της ιστορίας μας έδωσε λύσεις, καθώς ήταν τσάμπα, εύκολη στη συγκομιδή και αρκετά θρεπτική για να χορτάσει ένας άνθρωπος. Από πολύ παλιά την έκαναν πίτα, σούπα και τώρα τελευταία αφέψημα και χυμό.

Για εμάς τους αγρότες η τσουκνίδα είναι ένα φυτό-δείκτης ότι στο συγκεκριμένο έδαφος υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και οργανική ουσία. Δηλαδή γόνιμο έδαφος να φυτέψουμε και να αναπτυχθεί οποιαδήποτε καλλιέργεια.

Επίσης, τα πρώιμα χρόνια της βιοκαλλιέργειας, επειδή στην Ελλάδα δεν υπήρχαν πολλά σκευάσματα βοηθητικά για τα φυτά, χρησιμοποιούσαμε κατά κόρον την τσουκνίδα με δύο κυρίως τρόπους: Φτιάχναμε ένα «τσάι» 24 ωρών και ψεκάζαμε με αυτό τα φυτά και σκοτώναμε τα περισσότερα έντομα. Η δράση λειτουργούσε για περίπου 2 μέρες. Ο δεύτερος τρόπος ήταν ένα 15νθήμερο εκχύλισμα τσουκνίδας. Με αυτό το υγρό ποτίζαμε τα φυτά και τονώναμε την ανάπτυξή τους, εξασφαλίζοντας παράλληλα καλή υγεία.

Την επόμενη φορά που θα τύχει να μας τσιμπήσει, καλό θα ήταν να τη δούμε με άλλη ματιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή